АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні живильні середовища

Читайте также:
  1. I.4. ОСНОВНІ МОДЕЛІ ЗВЕРТАННЯ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ
  2. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  3. III. Основні правила та обов’язки працівників
  4. IV. Основні обов’язки власника або уповноваженого ним органу
  5. IV. Основні поняття і визначення,
  6. N 1243, 31.10.2011, Наказ, Про Основні орієнтири виховання учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів України, Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України
  7. SWOT-аналіз підприємства та складання профілю середовища.
  8. А. ОСНОВНІ ФОРМУЛИ, ЯКІ НЕОБХІДНО ВИКОРИСТАТИ
  9. Адаптація. Характеристика адаптацій. Основні концепції адаптаційних пристосувань
  10. Антропогенне забруднення та охорона навколишнього середовища.
  11. Асортимент товарів. Основні показники асортименту продукції.
  12. Банки — основні учасники ринку капіталів

Практичне заняття №2

Тема: Поживні мікробіологічні середовища, методи їх приготування та стерилізація

Мета роботи: Ознайомити студентів з поживними середовищами, які використовуються в бактеріологічній лабораторії методами приготування і їх стерилізації.

Матеріали та обладнання: Поживні середовища, електронні ваги, водяна баня, чашки Петрі, пергаментний папір, автоклав.

Хід роботи:

 

Основні живильні середовища.

Численні потреби мікроорганізмів зумовлюють велике розмаїття живильних середовищ, а для окремих видів бактерій існують спеціальні середовища. Частину їх готують у лабораторіях безпосередньо перед посівом, але з кожним роком з’являються все нові й нові середовища заводського виготовлення (сухі), які здатні задовольнити найвибагливіші потреби мікробіологів. Вони зберігаються тривалий час, мають стандартний склад. Сухі поживні середовища представляють гігроскопічні порошки, що розчиняються у воді. Разом зі звичайним середовищем - м'ясо-пептоним агаром виробляється багато спеціальних поживних середовищ складного рецептурного складу для вирощування мікробів кишкової полички, (наприклад середовища Ендо), сухий бактоагар Плоскирева. Консервовані поживні середовища поступають в скляних банках з пластмасовими кришками, що щільно загвинчуються і забезпечують стерильність. В такому ж вигляді вони повинні зберігатися і в лабораторії.

Середовища поділяються на природні й штучні. Як природні використовують згорнуту сироватку, молоко, яйця, м’язову тканину. Штучні середовища створюють шляхом комбінування різноманітних субстратів, що забезпечують ті чи інші потреби мікроорганізмів. Їх використовують в основному для експериментального вивчення окремих ланок метаболізму бактерій.

Залежно від своєї густини, середовища поділяються на рідкі, напіврідкі та щільні. Напіврідкі та щільні середовища готуються з рідких, додаючи відповідно 0,3-0,7 % та 1,5-2,0 % агару. Останній представляє собою волокнистий матеріал, який добувають з морських водоростей. Складається він з полісахаридів (70-75 %), білків (2-3 %), основними складниками є високомолекулярні агароза та агаропептин. Агар розчиняється у воді при підвищеній температурі, а, застигаючи, надає середовищу драглеподібної консистенції та стійкості до ферментних систем бактерій. Саме за ці властивості він набув широкого розповсюдження у мікробіологічній практиці. Для створення щільних середовищ використовують також желатин (10-15 %), згорнуту сироватку крові. Поживні середовища служать для виділення з матеріалу, що досліджується чистих культур мікробів та вивчення їх властивостей. Поживні середовища є основою бактеріологічних робіт, що часто визначають своєю якістю результати досліджень.

До складу середовищ, що застосовуються для вирощування бактерій, входять необхідні для побудови білків цитоплазми органогени: азот, вуглець, водень, кисень; неорганічні сполуки, що включають фосфор, калій, сірку, натрій, магній, залізо, кобальт, йод, марганець, бор, цинк, молібден, мідь і др.

Усі перераховані елементи повинні знаходитись в поживному середовищі в сприятливому для засвоєння даним мікроорганізмом сполученні, причому вимоги різних мікробів в цьому відношенні різноманітні. Джерелом вуглецю є головним чином різні вуглеводи: цукор, багатоатомні спирти, органічні кислоти та їх солі. Потреба бактерій в неорганічних елементах задовольняється додаванням у поживні середовища солей: NaCl, KH2PO4 K2HPO4 і др. Мікроелементи, що виконують роль каталізаторів хімічних процесів, необхідні в дуже малих кількостях і поступають в поживне середовище з пептоном, неорганічними солями і водою. Разом з перерахованими органічними і неорганічними елементами бактеріям необхідні ростові фактори, що за своєю роллю відповідають вітамінам тварин, це продукти рослинного і тваринного походження, що в своєму складі мають нікотинову, пантотенову, пара-бензойну кислоти, вітаміни А, В, С. і др. Поживні речовини можуть засвоюватися мікробами тільки при визначеній реакції поживного середовища, так як проникливість оболонок мікробних клітин змінюється в залежності від pH середовища.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)