АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методичні поради до вивчення теми. Короткий історичний екскурс дозволить студентові розглядати випробування індивідуальних здібностей як важливу і невід'ємну частину суспільного життя багатьох

Читайте также:
  1. I. Вивчення нового матеріалу
  2. I. Вивчення нового матеріалу
  3. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  4. II. Вивчення нового матеріалу
  5. II. ПОВТОРЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ, ВИВЧЕННЯ НОВОГО
  6. III. Вивчення нового матеріалу
  7. III. Вивчення нового матеріалу
  8. IV. Вивчення нового матеріалу.
  9. IV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРІАЛУ
  10. V. Вивчення нового матеріалу
  11. V. Вивчення нового матеріалу.
  12. V. Вивчення нового матеріалу.

Короткий історичний екскурс дозволить студентові розглядати випробування індивідуальних здібностей як важливу і невід'ємну частину суспільного життя багатьох народів миру з часів якнайдавніших цивілізацій до наших днів. Після не цього обходженого перейти до розгляду основних положень атестації фахівців.

Зверніть увагу на те, що атестація визначається як комплексна оцінка рівня кваліфікації, професіоналізму і продуктивності діяльності працівників установ. В першу чергу атестація покликана визначити професійну відповідність фахівця посаді. Представляється обґрунтованим передбачити атестацію молодих фахівців через 2 - 3 роки роботи. Основна функція первинної атестації - визначення професійної відповідності молодого фахівця посаді і складання перспективного плану його професійного розвитку.

Необхідність визначення відповідності фахівця посаді може виникнути також стосовно працівника із стажем. Зміна умов оплати, характеру і змісту праці, введення нової техніки або її істотна модернізація, перехід на нові технології нерідко вимагають підтвердження професійної відповідності посаді. Нарешті, може виникнути професійна невідповідність працівника у зв'язку з віковими змінами і професійними деформаціями. Очевидно, для різних груп професій характер професійної невідповідності повинен бути визначений, потрібна достатньо надійна методика діагностики.

Для визначення критеріїв і параметрів, що характеризують професійну діяльність працівника, потрібний аналіз професійних функцій і типових видів діяльності. Слід мати на увазі, що атестація — не самоціль. Її головне призначення - стимулювання професійного розвитку і вдосконалення діяльності працівників. Здавалося б, методику атестації можна звести лише до оцінки успішності професійної діяльності фахівця. Дійсно, є результати, по ним і потрібно судити про відповідність фахівця кваліфікаційним і посадовим вимогам категорії. Це було б цілком досить, якби атестація не була чинником професійного зростання і безперервної післядипломної освіти. Атестація покликана стимулювати професійне зростання і актуалізувати професійно - особовий потенціал працівника, а для цього необхідна оцінка ступеня сформованості соціально і професійно важливих характеристик.

Професійна рефлексія можлива на основі діагностики і самодіагностики професійних якостей фахівця. Значить, перш за все, потрібно визначити склад соціально і професійно важливих якостей, які органічно вписуються в кваліфікацію і посадові обов'язки фахівця. Їх називають ключовими здібностями. Кожна професія, очевидно, має свій склад і свої норми розвитку ключових здібностей. Їх діагностика можлива на основі вже наявних методик, а в окремих випадках буде потрібна розробка нових.

Звичайно, атестація повинна бути об'єктивною. Максимальна стандартизація оцінки діяльності і професіоналізму особистості допоможе уникнути суб'єктивізму при атестації. При атестації слід враховувати етичний аспект професійної діяльності працівника. У кожній професії існують корпоративні норми моралі і етика поведінки. Дотримання їх має важливе значення для керівників установ і організацій. І нарешті, атестація повинна уловлювати суб'єктивне відношення фахівця до своєї справи, професії. Цей принцип можна назвати принципом професійної ідентифікації. Ступінь ототожнення себе з соціально-професійною групою і відданість своїй установі породжують відчуття корпоративності, яке об'єднує професійний колектив.

Результати діагностики ключових здібностей і професійно небажаних якостей повинні мотивувати подальший професійний розвиток фахівця і підвищення його кваліфікації. Таким чином, стає зрозумілим, що цілями атестації проголошуються стимулювання зростання кваліфікації, професіоналізму, продуктивності управлінської праці, розвиток творчої ініціативи, забезпечення соціальної захищеності працівників в умовах ринкових відносин шляхом диференціації оплати праці.

Студент має чітко усвідомити, що атестація персоналу покликана вирішувати наступні соціально-економічні і професійно-психологічні завдання:

• встановлювати професійну відповідність фахівця посаді і кваліфікаційній категорії, на яку він претендує;

• диференціювати оплату праці працівника залежно від результативності його діяльності;

• стимулювати підвищення професійно-особового потенціалу фахівця;

• здійснювати корекцію професійних деформацій особи і нейтралізувати професійно небажані якості;

• сприяти подальшому зростанню професійно-освітнього рівня працівника.

Одним з побічних завдань атестації може бути скорочення штатів, позбавлення від співробітників, робота яких не задовольняє керівника. Атестація завжди створює певну напруженість в організації, оскільки зв'язана з оцінними процесами, які можуть бути суб'єктивними і помилковими. Адже за наслідками атестації робляться украй важливі для особи виводи. Тому для проведення атестації притягуються тільки професіонали, які здатні правильно оцінити професіоналізм працівника, результативність його праці і професійний потенціал.

Уважно опрацюйте матеріал про основні принципи атестації, до яких відносять: добровільність, відвертість, колегіальність, соціальна і правова захищеність, що забезпечують об'єктивність, гуманне і доброзичливе відношення до фахівців.

Виділяють наступні функції атестації персоналу:

• мотивацію професійного розвитку працівників;

• супровід їх професійного становлення;

• контроль результатів праці і здібностей працівників;

• ініціація комунікації між керівником і підлеглим;

• підтримку проведення економічних мерів відносно персоналу;

• встановлення зворотного зв'язку між керівником і працівниками.

Залежно від значущості цих функцій можуть бути застосовані різні методи і методики атестації. Методику атестації розробляє менеджер по роботі з персоналом виходячи з організаційної структури підприємства, установи і корпоративних норм роботи з персоналом. При проектуванні методики атестації потрібно оптимально враховувати інтереси особи і організації.

У правовому суспільстві атестація повинна мати гуманістичну спрямованість, що виявляється в глибокій пошані до особи, що атестується, визнанні її права на добровільну участь в цій процедурі. Для профілактики можливих психічних перевантажень слід психологічно готувати працівників до атестації. Атестація повинна бути особистісно орієнтованою, враховувати потребу людини в самоактуалізації, саморозвитку, самовдосконаленні, стимулювати професійне зростання фахівця. Сучасні методики оцінки та атестації персоналу студент зможе знайти в рекомендованій літературі [Балашова К.А., С.55—80] та в Інтернеті [Метод «assessment center»].

При розгляді питання про методи оцінки професійних та ділових якостей менеджера готельно-ресторанного бізнесу, студенту необхідно, перш за все, уявити які функції виконують керівники та відповідно, які для цього їм потрібні властивості. На думку К.А. Балашової [5, C.51—53], для відбору кандидатів на керівні посади середньої ланки, а також для складання резерву керівних кадрів з вже працюючих співробітників рекомендується використовувати, на додаток до перерахованих у попередній тем, наступні методики:

- виявлення стилю керівництва (методика В. Захарова і А. Журавльова);

- експертні оцінки керівника (методика ПХЛР);

- виявлення лідерських здібностей (тест Райдаса).

Рівень кожного ресторану та готелю необхідно підтримувати постійно, а тому украй важливо приділяти велику увагу питанням відбору персоналу. При цьому слід враховувати і той факт, що керівник, що виріс на підприємстві і досяг своєї позиції, пройшовши декілька ступенів по ієрархічних сходах, починаючи з нижчої, завжди працюватиме набагато ефективніше. Адже він вже знає специфіку свого закладу і особливості процесу виробництва послуг на кожній ділянці, будь то ресторанні служби, номерний фонд або служба прийому. Проте підприємство, що працює у сфері готельно—ресторанних послуг і дорожить своєю репутацією, а значить, і якістю своїх послуг, і рівнем сервісу, який забезпечує перш за все персонал, приділятиме увагу і процесу відбору персоналу, у тому числі і керівного.

Складно знайти хорошого керівника відразу. Життя непередбачуване, і може трапитися так, що вакансія лінійного менеджера утворюється несподівано. Резерв керівних кадрів складається завжди усвідомлено і планомірно. Готель, будь то маленький приватний готель або величезний комплекс, - це підприємство, орієнтоване на створення максимально комфортних умов для своїх гостей. На певний період життя кожного з її постояльців він стає будинком у прямому розумінні цього слова. І від того, наскільки добре гостю жилося в цьому будинку, наскільки привітно і доброзичливо він був прийнятий, залежить, чи приїде він ще раз, а отже, чи отримає готель дохід на постійній основі.

Лінійний менеджер, який безпосередньо керує обслуговуючим персоналом на місцях, повинен володіти набором характеристик, щоб максимально ефективно виконувати свої обов'язки і не відчувати психологічний дискомфорт від цього. Він повинен уміти керувати, а це дано не кожному. Відповідність особових характеристик змісту діяльності є неодмінною умовою успішного її здійснення. У зв'язку з цим важливо створювати резерв потенційних керівників.

Для менеджерів готельно—ресторанної індустрії важливими якостями є відповідальність, організаторські здібності, уміння швидко оцінювати ситуацію, ухвалювати рішення, бути принциповим, тактовним і в той же час уміти критикувати і вимагати. Всі ці якості можна виявити в людині, проводячи спеціальні спостереження і тестування.

Не зайвим буде використання батареї тестів. Так, наприклад, методику В. П. Захарова і А. Л. Журавльова на визначення стилю керівництва колективом краще використовувати разом з методикою експертної оцінки психологічних характеристик особистості керівника. При вирішенні питань підбору керівників, а також формування кадрового резерву істотну допомогу можуть надати дані про рівень організаторських здібностей і ділової спрямованості особистості керівника. Висновок про вказані якості керівника може бути зроблене психологом на підставі результатів, отриманих по двох вищезазначених методиках, а також по інших [див. додатки Н, О, У, Ф, Х].

Наприклад, у методиці експертної оцінки представлено дев'ять психологічних характеристик особистості керівника, які діагностуються за проявами семи ознак кожної характеристики:

1. визначеність - розкриває структуру інтересів до різних аспектів керівної діяльності;

2. усвідомленість - усвідомлення цілей організаторської діяльності;

3. цілеспрямованість - пріоритет мотивів організаторської діяльності;

4. вибірковість - здатність глибоко і повно відображати психологічні особливості колективу;

5. тактовність - здатність дотримувати відчуття міри і знаходити якнайкращу форму взаємин;

6. дієвість - здатність захопити за собою людей, активізувати їх діяльність, знайти якнайкращі кошти емоційно-вольових дій і правильно вибрати момент їх застосування;

7. вимогливість - здатність проявляти вимогливість в різних формах залежно від особливостей конкретної управлінської ситуації;

8. критичність - способи виявити і виразити значущі для діяльності відхилення від встановлених норм;

9. відповідальність - здатність брати на себе відповідальність за результати своєї діяльності і діяльності колективу.

Експертами можуть виступати як безпосередні керівники людини, яку оцінюють, так і підлеглі (якщо такі є) або колеги, рівні по статусу. Група експертів може бути представлена як всім колективом відділу або підрозділу, так і окремими його членами. Дослідження може проводитися або безпосередньо в групі, або при індивідуальній зустрічі дослідника з кожним експертом окремо. Воно не вимагає дотримання особливих умов в даному відношенні, а тому може бути підпорядковано виробничим умовам.

Нарешті, методика на визначення ступеня упевненості в собі Райдаса дозволяє виявити цю, одну з найважливіших якостей, необхідних для керівника. Цілеспрямованість, напористість, відповідальність за те, що відбувається, самостійність в ухваленні рішень, активне і неупереджене сприйняття дійсності, хороша орієнтація в ній, прийняття себе і інших такими, які вони є, емоційна врівноваженість, делікатність у відносинах з людьми у поєднанні з твердістю у справі, гнучкість поведінки з урахуванням обставин, що змінилися, індивідуальний підхід до людей, стимулювання і підтримка сприятливого психологічного клімату в колективі - це лише неповний перелік якостей, необхідних менеджерові для здійснення ефективного управління взагалі і на підприємстві готельно-ресторанної індустрії особливо.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)