АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Захисні механізми організму

Читайте также:
  1. E. У продуктах та готових стравах не повинно бути токсичних речовин в шкідливих для організму концентраціях
  2. Активна детоксикація організму
  3. Анатомо – фізіологічні особливості дитячого організму та характерні патологічні стани в різні вікові періоди.
  4. Білково-енергетична недостатність організму.
  5. Вам, одночасно говорячи неправду, мікросигнали його організму видадуть його потаємні
  6. Вигоди і механізми Митного союзу
  7. Види ураження організму людини.
  8. Внутрішньосерцеві механізми регуляції діяльності серця.
  9. Геліометеотропні реакції та їх механізми.
  10. Генотип - комплекс усіх генів організму, які зумовлюють спадкові властивості; взаємодія генотипу та умов середовища творять фенотип організму.
  11. Для організму людини
  12. Економічні механізми управління ризиками

Поняття імунітету

Основоположником вчення про імунітет є Еге. Дженнер, що наприкінці XVIII століття дослідним шляхом знайшов спосіб запобігання захворюванням натуральної віспою. І.І. Мечников сформулював клітинну теорію імунітету і відкрив захисну роль фагоцитозу. Із середини 20-х почалося самостійне розвиток імунології- науки, що вивчає захисні реакції організму.

Під імунітетом розуміється здатність організму розпізнавати появу у організмі чужорідних речовин чи клітин та мобілізувати клітини, і утворювані ними речовини на ефективне їх видалення із метою збереження своєї життєздатності.

Нашому організму наділений уродженим і придбаним імунітетом. У основі вродженого імунітету лежать неспецифічні захисні механізми. Це - бар'єрна функція крові й слизових оболонок, бактерицидну дію молочної кислоти і жирних кислот в виділеннях потових і сальних залоз, бактерицидні властивості шлункового і кишкового вмісту. Важливу роль грає лизоцим, який руйнує оболонки бактеріальних клітин та є у слізної залозі. До неспецифічний реакцій вродженого типу належить взаємодія чинників сироватки крові, із поверхнею чужорідних частинок (мікроорганізмів), що полегшує їх захоплення фагоцитами. Фагоцитоз- головний механізмом захисту проти інфекцій у безхребетних Центральний механізм неспецифічного імунітету у хребетних.

До природно набутому імунітету належить несприйнятливість до "хвороб після перенесеного захворювання. Здобутий активний імунітет можна утворити шляхом введення вакцин – ослаблених або вбитих збудників інфекційних захворювань чи запровадженням ослаблених токсинів, вироблюваних мікроорганізмами. У у відповідь запровадження речовини організм набуває імунітет. Це – штучний активний імунітет. Якщо ж у організм людини вводиться сироватка, у якій перебувають готові антитіла до збудника захворювання, такий набутий імунітет називається пасивним.

Захисні механізми організму

У організмі існують три взаємодоповнюють системи, що забезпечують захисту від хвороботворних агентів.

1. Неспецифические клітинні системи. До них належать лейкоцити і макрофаги, здатні здійснювати фагоцитоз і таким чином що знищуємо хвороботворні агенти і комплекси антиген-антитіло. Тканевые макрофаги грають істотну роль розпізнаванні сторонніх частинок специфічної імунної системою.

2. Неспецифические гуморальные системи. До них належать система комплементу та інші білки плазми, здатні руйнувати комплекси антиген-антитіло, знищувати сторонні частинки й активувати клітини організму, що у запальних реакціях.

3. Специфічна імунна система. Вона відповідає впровадження чужорідних клітин, частинок чи молекул (антигенів) освітою специфічних захисних речовин, локалізованих всередині клітин чи їхній поверхні (специфічний клітинний імунітет), або розчинених у плазмі (антитіла) (специфічний гуморальний імунітет).

Неспецифические клітинні захисні механізми. У тому основі лежить здатність лейкоцитів до фагоцитозу, найбільш виражена у моноцитів і нейтрофилов. У цих клітинах є ферменти, з допомогою що вони розщеплюють мікроорганізми, залишки клітин, комплекси антиген-антитіло. Нейтрофилы кидаються до осередку запалення. Відбувається фагоцитоз.

Моноциты крові й тканинні макрофаги відіграють істотне значення у первинному розпізнаванні антигенів. На клітинних мембранах макрофагів розташовуються рецептори, із якими з'єднуються імуноглобуліни, роблячи макрофаги здатними пов'язувати антигени. Останні розщеплюються більш дрібні фрагменти, доступні на дію лімфоцитів. З іншого боку, макрофаги виділяють монокины – речовини, стимулюють ріст лімфоцитів.

Неспецифические гуморальные захисні механізми. Реакції антиген-антитіло походять з участю особливої групи кількох білків, званих комплементом. Деякі з цих білків виробляються клітинами печінки – гепатоцитами, інші – клітинами епітелію кишечника чи макрофагами. Вони є у крові як неактивних проферментов. Початкову активацію системи комплементу викликають комплекси антиген-антитіло і бактеріальні агенти. Що стосується інфекції їхнє освіти істотно зростає у протягом днів.

Лизоцим. Багато тканинах і рідких середовищах організму присутній лизоцим – білок, пригнічує зростання і розмноження бактерій і вірусів. У великих концентраціях він знайдений за гранулах лейкоцитів і макрофагах легеневої тканини. Його утримують й у слизової оболонці шлунково-кишкового тракту, носоглотці й у слізної залозі. Він стримує у тих середовищах зростання котрі живуть тут сапрофитных мікроорганізмів, тобто. бактерій, які живилися органічними речовинами.

С-реактивный білок. При бактеріальних інфекції його кількість в плазмі крові підвищується. Він може активувати систему комплементу і сприяти його фагоцитозу бактерій.

Інтерферон. Це група видоспецифических гликопротеидов, які мають антивірусним дією. Вони гальмують розмноження вірусів, пригнічуючи синтез вірусних білків, і підвищують активність макрофагів.

Специфічні імунні системи. Специфічний імунітет формується (набутий імунітет) лише після початкового взаємодії з чужорідними чинниками. У специфічному клітинному імунітет найважливіша роль належить Т-лимфоцитам, а специфічному гуморальному імунітет - В-лимфоцитам.

Органи імунітету

До органів імунітету належить комплекс взаємозалежних органів: вилочковая заліза (тимус), мозок, лімфатичні вузли, лимфоидная тканину селезінки, кишечника, сполучна тканину, і навіть система кровоносних і лімфатичних судин. Функціональне значення цієї лимфо-миелоидного комплексу - забезпечення кровотворення, тобто. розмноження, розвиток виробництва і дозрівання клітин крові в людини внаслідок послідовних змін. Це многостадийный процес спеціалізації клітин.

У мієлоїдною тканини кісткового мозку утворюються еритроцити, гранулоциты, тромбоцити. Формування клітин імунної системи відбувається у лімфоїдної тканини. Т-лімфоцити утворюються у вилочкової залозі, В-лимфоциты – в червоному кістковому мозку. Лимфоциты також утворюються у селезінці, лімфатичних вузлах, лимфоидных фолікулах, у процесі травного і дихального трактів.

Вилочковая заліза (тимус) - центральний орган імунної системи. Вона за верхню частину грудної клітини за грудиною. Цей орган і двох великих часткою, кожна з яких включає у собі менші дольки. Кожна часточка складається з коркового і мозкового речовини. У корковом речовині відбувається освіту Т-лімфоцитів, які потім мігрують в мозковий речовина, і потім переносяться в периферичні лимфоидные органи – лімфатичні вузли, селезінку.

Кістковий мозок заповнює порожнини кісток у хребетних. Розрізняють червоний мозок, у якому переважає миелоидная тканину. вона є основним органом кровотворення й тепло зберігається протягом в ребрах, грудине, в кістках черепа, таза, хребцях. З яким віком червоний мозок замінюється жовтим. До складу червоного мозку входять стовбурні кровотворні клітини, а його основу становить ретикулярна тканину.

Лимфатический вузол є освіту, розташоване зазвичай, у місці злиття великих лімфатичних судин. Лимфоидная тканину ділиться на кортикальний і мозковий верстви. У корковом шарі перебувають фолікули, у частині яких утворюються зародкові центри, які утворюються у відповідь насичення орган антигену.

Селезенка лежить у черевної порожнини. Цей орган виконує функцію кровотворення, беручи участь у захисних реакціях організму. Селезенка є депо крові. Вона належить до периферичним органам імунної системи. Зовні вона покрита сполучної тканиною, а всередині ділиться перегородками. У тілі селезінки розрізняють білу (місце локалізації лімфоцитів) і червону (складається з ретикуло - капілярних петель, простір між якими заповнене кров'ю, де переважають еритроцити) пульпу. Біла пульпу заповнена Т - і В-лимфоцитами, проникаючими сюди із центральних органів імунної системи. Лимфоидная тканину селезінки бере участь у лимфоидных реакціях гуморального типу.

Т- і В-лимфоциты

У процесі еволюції в людини сформувалися дві системи імунітету- клітинна і гуморальна. Вони виникли як боротьби з речовинами, які сприймаються як чужі. Ці речовини називаються антигенами. У у відповідь введення антигену у організм залежно від хімічного складу, дози і форми запровадження імунна реакція буде різна: гуморальна чи клітинна. Поділ функцій імунітету на клітинний і гуморальний пов'язані з існуванням Т- і В-лимфоцитов. Обидві лінії лімфоцитів розвиваються з лімфатичної стовбурової клітини кісткового мозку.

Т-лімфоцити. Клеточный імунітет. Завдяки Т-лимфоцитам відбувається клітинна імунна система організму. Т-лімфоцити утворюються зі стовбурних кровотворних клітин, які мігрують з кісткового мозку в вилочкову залозу.

Формування Т-лімфоцитів ділиться на два періоду: антигеннезависимый і антигензависимый. Антигеннезависимый період закінчується освітою антиген-реактивных Т-лімфоцитів. Під час антигензависимого періоду клітина готується зустрічати з антигеном і його впливом розмножується, у результаті утворюються різні типи Т-клеток. Розпізнавання антигену відбувається у зв'язку з, що у мембрані цих клітин перебувають рецептори, розпізнавальні антигени. Через війну розпізнавання клітини розмножуються. Ці клітини входять у боротьбу з несучими антиген мікроорганізмами чи викликають відторгнення чужорідної тканини. Т-клітини регулярно переходять із лимфоидных елементів до крові, межтканевую середу, що збільшує ймовірність їх зустрічі з антигенами. Є різноманітні субпопуляции Т-лімфоцитів: Т-киллеры (тобто. винищувачі), руйнують клітини з антигеном; Т-хелперы, які допомагають Т- і В-лимфоцитам реагувати на антиген та інших.

Т-лімфоцити за хорошого контакту з антигеном виробляють лимфокины, що є біологічно активними речовинами. З допомогою лимфокинов Т-лімфоцити управляють функцією інших лейкоцитів. Виділено різні групи лимфокинов. Вони можуть як стимулювати, і гальмувати міграцію макрофагоцитов т.д. Інтерферон, вироблену Т-лимфоцитами, гальмує синтез нуклеїнових кислот і захищає клітину від вірусних інфекцій.

В-лимфоциты. Гуморальный імунітет. У антигезависимый період В-лимфоциты стимулюються антигеном і осідають в селезінці і лімфовузлах, фолікулах і центрах розмноження. Тут перетворюються на плазматические клітини. У плазмацитах відбувається синтез антитіл – імуноглобулінів. Людина утворюється п'ять класів імуноглобулінів. В-лимфоциты беруть активну що у імунних процесах розпізнавання антигену. Антитела взаємодіють із антигенами, які перебувають лежить на поверхні клітин, чи з бактеріальними токсинами, і прискорюють захоплення антигенів фагоцитами. Реакція антиген-антитіло є основою гуморального імунітету.

При імунному відповіді зазвичай діють механізми як гуморального, і клітинного імунітету, але у різного рівня. Так, при кору переважають гуморальные механізми, а при контактної алергії чи реакціях відторгнення - клітинний імунітет.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)