АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Управління активами інституційних інвесторів

Читайте также:
  1. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  2. А) розподіл навчального часу за темами для студентів-магістрів за спеціальністю 8.030109 – «Управління персоналом та економіка праці» стаціонарної форми навчання
  3. Автоматизовані системи управління проектами
  4. Адреса регістра управління завершується на: 11
  5. Актуальність проблеми управління освітою
  6. Аналіз є однією із функцій управління
  7. Аналіз ризику та ефективності управління портфелем фінансових інвестицій.
  8. Англо-американська модель корпоративного управління
  9. База даних і система управління базою даних СППР
  10. Бази моделей і системи управління базами моделей
  11. Біологічні аспекти відбору та управління в юнацькому спорті
  12. БП. Управління людським капіталом

Управління активами інвестиційних та недержавних пенсійних фондів здійснюють компанії з управління активами (КУЛ).

Професійна діяльність компанії з управління активами спрямована на забезпечення ефективного управління акумульованими коштами інституційного інвестора шляхом вкладення їх у цінні папери, на банківські депозити та в інші інструменти, визначені законодавством з метою збереження вартості цих коштів та одержання прибутку. Компанія з управління активами може здійснювати управління активами декількох інституційних інвесторів. Поєднання діяльності з управління активами з іншими видами професійної діяльності на ринку цінних паперів забороняється.

Для забезпечення ефективного управління коштами інвесторів компанія з управління активами провадить такі види діяльності:

1) підбір об'єктів для здійснення фінансового та реального (в окремих випадках) інвестування;

2) придбання обраних об'єктів інвестицій та формування портфеля активів інституційного інвестора;

3) ротацію в складі портфеля активів шляхам продажу низько ефективних активів і придбання більш ефективних;

4) визначення вартості чистих активів інституційного інвестора та розміру доходу від фінансових вкладень.

Поряд із зазначеними операціями компанія з управління активами може виконувати функції створення пайового інвестиційного фонду, здійснювати випуск та розміщення цінних паперів інвестиційних фондів, укладати угоди з торговцями цінними паперами щодо придбання-продажу фінансових інструментів, зберігачами. реєстраторами фондів тощо. Компанія з управління активами венчурного фонду бере участь в управлінні діяльністю емітента, корпоративні права якого перебувають в активах фонду. Представники компанії з управління активами корпора­тивного фонду можуть брати участь у роботі загальних зборів фонду з правом дорадчого голосу.

В обов'язки особи, що провадить діяльність з управління активами інституційних інвесторів, входить здійснення операцій щодо управління активами відповідно до інвестиційної декларації пенсійного або інвестиційного фонду, подання пропозицій щодо внесення змін до інвестиційної декларації, складання та подання звітності, що передбачена законодавством.

З метою проведення розрахунків з учасниками інститутів спільного інвестування та визначення ціни цінних паперів фондів компанія з управління активами визначає вартість чистих активів:

1)відкритого інвестиційного фонду - на кінець кожного робочого дня;

2)інтервального та закритого фондів на кінець робочого дня, що передує дню прийому заявок на розміщення та викуп цінних паперів, але не рідше ніж раз на квартал;

3)венчурного фонду - на кінець року та при його ліквідації.

Відношення вартості чистих активів інституту спільного інвестування до кількості випущених ним фондових цінностей формує поточну ціну цінного папера ІСІ та його викупну вартість. За умови ефективного управління активами інституту спільного інвестування поточна ціна цінних паперів ІСІ проявляє тенденцію до зростання.

Управління активами інституційних інвесторів здійснюється на підставі договору про управління активами, укладеного між компанією з управління активами та радою недержавного пенсійного фонду або спостережною радою корпоративного інвестиційного фонду.

Істотними умовами договору про управління активами є:

1) повна назва та місцезнаходження органів управління договірних сторін;

2) вид інституційного інвестора;

3) предмет договору;

4) права і обов'язки сторін;

5) обсяги активів, що передаються в управління;

6) застереження щодо конфіденційності;

7) порядок подання звітності та інформації;

8) відповідальність сторін за невиконання або неналежне виконання умов договору, розмір винагороди за надання послуг з управління активами;

9) порядок зміни умов договору;

10)умови дострокового розірвання договору.

Договір про управління активами корпоративного інвестиційною фонду укладається на термін не більш як три роки, і може бути продовже­ний лише за умови ефективної діяльності КУА за рішенням загальних зборів акціонерів фонду.

Умови заміни компанії з управління активами пайового інвестиційного фонду визначені законодавством. Така заміна проводиться у випадках зменшення протягом року вартості чистих активів пайового інвести­ційного фонду в розрахунку на один інвестиційний сертифікат більш ніж на 30 відсотків або більш ніж на 20 відсотків від його номінальної ціни, анулювання ліцензії компанії з управління активами або у випадку її ліквідації.

Підбір активів до складу портфелів інституційних інвесторів компанія з управління активами здійснює на основі принципів, напрямів та обмежень інвестування, що визначені в інвестиційній декларації інвестиційного або недержавного пенсійного фонду. Інвестиційна декларація фонду є обов'язковою для застосування компанією з управління активами при здійсненні професійної діяльності Формування активів інституційного інвестора здійснюється з врахуванням вимог законодавства

При формуванні активів інвестиційного фонду та недержавного пенсійного фонду забороняється здійснювати придбання цінних паперів, емітентами яких є пов'язані з цими фондами особи, фондових цінностей компанії з управління активами або зберігача фонду.

При здійсненні професійної діяльності на ринку цінних паперів компанії з управління активами не мають права використовувати активи інституційного інвестора для забезпе­чення виконання зобов'язань, виникнення яких не пов'язане з функ­ціонуванням такого інвестора; безоплатно відчужувати активи фондів; надавати позику або кредит за рахунок активів фондів; брати позику або кредит, що підлягають поверненню за рахунок активів фонду; формувати активи інституційного інвестора з порушенням вимог законодавства.

Компанія з управління активами несе майнову відповідальність за збитки, що були завдані інвесторам її діями або бездіяльністю відповідно до умов договору.

Підлягають відшкодуванню втрати інституту спільного інвестування, якщо протягом року вартість його чистих активів в розрахунку на один цінний папір ІСІ зменшилась нижче його номінальної вартості більш ніж на 20 відсотків. Відшкодування збитків інституту спільного інвестування проводиться компанією з управління активами за рахунок резервного капіталу, а у разі його недостатності за рахунок додаткових внесків засновників

Збитки недержавного пенсійного фонду підлягають відшкодуванню за рахунок усього майна, що належить компанії з у правління активами на праві власності

Винагорода компанії з управління активами за реалізацію послуг з управління активами встановлюється як відсоток вартості чистих активів інвестиційного фонду або недержавного пенсійного фонду. Оплата винагороди здійснюється інституційними інвесторами у грошовій формі. Граничні розміри такої винагороди встановлюються Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку за погодженням з Державною комісією з регулювання ринків фінансових послуг України.

Винагорода компанії з управління активами венчурного інвестиційного фонду встановлюється у співвідношенні до вартості розміщеної емісії інвестиційних сертифікатів за їх номінальною вартістю та різниці між витратами на придбання активів фонду та доходами від їх реалізації. Механізм формування винагороди КУА забезпечує збільшення її доходів за умови ефективного управління активами інституційних інвесторів.

 

Питання для самоконтролю

1) Види професійної діяльності на фондовому ринку.

2) Діяльність з торгівлі цінними паперами, її суть та види.

3) Суть та види діяльності з управління активами інституційних інвесторів.

4) Види депозитарної діяльності на фондовому ринку.

5) Суть діяльності з організації торгівлі цінними паперами на ринку та її професійні учасники.

6) Загальні умови одержання ліцензій на здійснення професійної діяльності на фондовому ринку.

7) Види фінансових послуг торговців цінними паперами.

8) Види доручень клієнтів торговцям цінними паперами.

9) Принципи діяльності торговців цінними паперами.

10)Порядок розрахунків за угодами, що реалізовані торговцями цінними паперами.

11)Обмеження в діяльності торговців цінними паперами.

12)Вимоги щодо ліквідності торговців цінними паперами.

13)Порядок створення та функціонування брокерської контори.

14)Види фінансових послуг брокерських контор.

15)Принципи брокерської діяльності.

16)Дохід брокерських контор, його складові та порядок формування.

17)Зміст андеррайтингу та його види.

18)Механізм реалізації «класичного андеррайтингу»

19)Вимоги законодавства щодо розміщення цінних паперів на ринку.

20)Суть спільного інвестування та механізм його реалізації.

21)Особливості діяльності корпоративного інвестиційного фонду.

22)Особливості створення та функціонування пайового інвести­ційного фонду.

23)Механізм управління активами інституційних інвесторів та його складові.

24)Особливості формування активів інвестиційних та недержавних пенсійних фондів.

25)Обмеження в діяльності компаній з управління активами.

26)Механізм формування доходу компаній з управління активами.

27)Привабливість послуг зі спільного інвестування для їх споживачів.

28)Відповідальність компаній з управління активами за ефективність своєї діяльності.

Теми рефератів,


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)