АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Визначення ключових факторів успіху в галузі

Читайте также:
  1. D. Визначення енергетичної цінності та нутрієнтного складу добового раціону на підставі статистичної обробки меню-розкладок
  2. Definitions. Визначення.
  3. I. Визначення сімейства рослини.
  4. II. Визначення видової приналежності рослини.
  5. IV. ЗАСОБИ ЗАХИСТУ ЛЮДИНИ ВІД НЕБЕЗПЕЧНИХ ФАКТОРІВ У НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ МИРНОГО ТА ВОЄННОГО ЧАСІВ
  6. IV. Основні поняття і визначення,
  7. А) Визначення термінології
  8. А.Визначення розмірів і площі зони хімічного зараження
  9. Аналіз стану справ у галузі
  10. Аналіз факторів макросередовища на ринку пива України
  11. Аналіз факторів, що впливають на зміну товарних запасів
  12. Аналіз факторів, що впливають на рівень фінансово-економічних ризиків

Ключові фактори успіху (КФУ) галузі – це загальні для всіх підприємств галузі керовані змінні (можливості, результати діяльності), реалізація яких дозволяє підсилити їх конкурентні позиції.

Керівництво повинно знати і надавати особливої уваги КФУ, оскільки вони визначають конкурентні можливості, ймовірність зростання або провалу фірми на даному ринку. Менеджери, які неправильно оцінили вплив факторів на забезпечення тривалого успіху в конкурентній боротьбі, схильні орієнтуватися на помилкові стратегії або обирати менш важливі для забезпечення конкурентних переваг цілі.

Ключові фактори успіху в різних галузях відмінні, вони також змінюються в залежності від стадії розвитку галузі (табл.16.1).

Таблиця 16.1

Основні типи КФУ для різних галузей

Галузь Можливі КФУ
Виробництво пива · повне завантаження виробничих потужностей (для мінімізації виробничих витрат); · розвинена мережа оптових дистриб’юторів; · добре продумана реклама.
Текстильна промисловість · дизайн і асортимент продукції; · низький рівень виробничих витрат.
Харчова · імідж фірми; · якість продукції; · простота технології; · ефект масштабу; · збутова мережа.
Нафтогазова · джерела сировини; · комунікації.
Авіаперевезення · виробничі фонди; · кваліфікований персонал; · імідж фірми.
Виробництво озброєнь · дослідницька база; · підтримка уряду; · сервісні можливості.
Фармацевтична · фінансові ресурси; · дослідницька база; · інновації; · збутова мережа.

При підсумковому визначенні привабливості галузі важливими є наступні фактори:

· потенціал зростання галузі;

· сприятливий або несприятливий вплив на дану галузь основних рушійних сил;

· можливість приходу в галузь (виходу з галузі) потужних фірм (поява нових фірм знижує привабливість галузі; вихід з ринку великої фірми або декількох фірм надає можливість для зростання частки на ринку інших фірм);

· стабільність попиту (залежність попиту від пори року, економічного циклу; зміни смаків споживачів; наявність товарів – замінників);

· посилення або послаблення впливу сил конкуренції;

· серйозність проблем, що стоять перед галуззю в цілому;

· ступінь ризику і невизначеності, пов'язаної з майбутнім розвитком галузі;

· зростання або зниження прибутковості галузі як результату існуючих умов конкуренції і рушійних сил.

Якщо в галузі існує перспектива отримання вищого прибутку, ніж в інших – вона приваблива, потрібно використовувати агресивні стратегії зростання і розвитку.

Якщо перспективи отримання високих прибутків відсутні – галузь неприваблива. Потрібно проявляти обережність при інвестуванні; захищати свої конкурентні переваги; великим фірмам купувати дрібні за низькою ціною, диверсифіковані в привабливіші галузі; слабким компаніям виходити з галузі або інтегруватися з іншими компаніями.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.002 сек.)