АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Рийку праці властива конкуренція подвійного характеру

Читайте также:
  1. II. ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗМІНИ В ОРГАНІЗАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДУКТИВНОЇ ЗАЙНЯТОСТІ
  2. II. Порядок прийняття і звільнення працівників
  3. III. Виды понятий, выделяемые по характеру элементов объема.
  4. III. ОПЛАТА ПРАЦІ, ВСТАНОВЛЕННЯ ФОРМИ, СИСТЕМИ, РОЗМІРІВ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ Й ІНШИХ ВИДІВ ТРУДОВИХ ВИПЛАТ
  5. III. Основні правила та обов’язки працівників
  6. VI. ОХОРОНА ПРАЦІ ТА ЗДОРОВ'Я
  7. VIII. ГАРАНТІЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПРОФСПІЛКОВИХ ОРГАНІВ ТА ІНШИХ ПРЕДСТАВНИЦЬКИХ ОРГАНІВ ПРАЦІВНИКІВ
  8. А) розподіл навчального часу за темами для студентів-магістрів за спеціальністю 8.030109 – «Управління персоналом та економіка праці» стаціонарної форми навчання
  9. Автоматизація обліку праці та заробітної плати
  10. Активна фізична протидія виконанню працівникові правоохоронного органу своїх повноважень.
  11. Акцентуації характеру
  12. Акцешуація характеру та особистості

Заняття 3

Основи функціонування біржі праці

1. Суть і поняття ринку праці.

2. Історія виникнення та функціонування біржі праці.

3. Особливості формування ринку праці в Україні.

4. Досвід роботи бірж праці в країнах з ринковою економікою.

РИНОК ПРАЦІ

Ринок праці, як і ринок капіталів, товарів, цінних паперів та ін.

-складова частини економіки. На ньому, як зазначають експерти Міжнародної організації праці (МОП), "підприємці і наймані працівники разом ведуть переговори, колективні або індивідуальні щодо заробітної плати і умов праці."

Ринок праці, як економічна категорія, тривалий час розглядався у нас як явище, притаманне тільки капіталістичному суспільству, а безробіття - як чисто соціальне явище, результат антагоністичних суперечностей між працею і капіталом, і що тільки завдяки наполегливій боротьбі трудящих вдалося вирвати у монополістичного капіталу уступки у вигляді системи допомоги безробітним:

- матеріальної - із фондів по безробіттю,

- організаційної - у працевлаштуванні завдяки службам зайнятості.

Ринок праці являє собою взаємовідносини між роботодавцями найманими працівниками на підставі договору або контракту щодо купівлі-продажу специфічного товару „робоча сила”.

Ринок праці — основний регулятор зайнятості населення, ефективність якої забезпечується як раз через ринок праці. Необхідні передумови цієї ефективності в Україні закладені в трудовому законодавстві держави. Зокрема, Закон України "Про зайнятість населення" гарантує усім громадянам рівні права на вільний вибір місця роботи, виду діяльності і забороняє будь-які примусові заходи залучення до праці. Тому реалізація громадянами свого права на вільну працю створює своєрідне змагання працівників на ринку праці за кращі умови зайнятості, а отже, і вкладати свою працю там, де більш вигідно для кожної конкретної особи. Таким чином, сучасна концепція зайнятості громадян України відповідає вимогам ринкової економіки в цілому і, зокрема, стимулює розвиток ринку праці.

Рийку праці властива конкуренція подвійного характеру

- в одних випадках, на користь найманих працівників;

- в інших - на користь роботодавців. Якщо, наприклад, зменшується кількість безробітних, то загострюється конкуренція між роботодавцями щодо купівлі робочої сили з метою використання її у виробництві матеріальних чи духовних благ і одержання додаткової вартості. Така конкуренція на користь найманих працівників. Адже вони мають нагоду підвищити свої вимоги до поліпшення умов зайнятості (рівень оплати праці, умови праці та життя).

Якщо ситуація змінюється, і збільшується безробіття, то роз­гортається конкуренція між безробітними за одержання робочого місця. Це вже на користь роботодавців. В таких умовах наймані робітники вимушені постійно підвищувати свою професійну майстерність, набувати потрібних знань з тим, щоб не втратити необхідної роботи, а разом з тим і засобів життя. Отже, безробіття — це водночас могутній фактор, який спонукає громадян до пошуку власних резервів підвищення продуктивності праці.

Кожен вид ринку має притаманну йому ринкову інфраструктуру. Наприклад, ринок праці неможливий без такої інфраструктури, як біржа праці.

Функції біржі праці на Україні виконує Державна служба зайнятості або її осередки, які діють в кожному районі і місті (називають їх ще центрами зайнятості). Значення Державної служби зайнятості у працевлаштуванні, підготовці та перепідготовці незайнятих і безробітних громадян висвітлено у попередній темі.

Біржа праці (Державна служба зайнятості) виконує посередницькі функції між безробітними і роботодавцями, забезпечує взаємозв'язок пропозицій і попиту на такий специфічний товар, як робоча сила.

Специфіка цього товару пояснюється загальновідомим економічним твердженням: у процесі виробництва матеріальних благ тільки робоча сила спроможна створювати додаткову або нову вартість. Всі інші виробничі ресурси (основні й оборотні фонди) лише приєднують свою вартість до виготовленої продукції. Тому ринкові закони спрямовують на пошук найбільш кваліфікованої, високопродуктивної робочої сили, найбільш дієздатної за віком і одночасно найдешевшої з розрахунку на співставимий обсяг виробництва продукції.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)