АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Складіть протокол слідчої дії, яку необхідно провести в описаній ситуації, за вказаними в ній обставинами. Якщо їх не вистачає - додайте на свій розсуд

Читайте также:
  1. III. Принятие решения, заполнение протоколов и комментарии
  2. IV. Запишіть 2 приклади: один - пособництва зґвалтуванню, другий - готування до розбещення неповнолітніх (складіть фабули).
  3. IV. Складіть список КК зарубіжних держав, які перекладені на українську чи російську мову, вкажіть джерела, в яких вони опубліковані.
  4. V. Запишіть 2 приклади вчинення замаху на злочини, передбачені статтями розділу ІІІ Особливої частини КК України (складіть фабули).
  5. А. ОСНОВНІ ФОРМУЛИ, ЯКІ НЕОБХІДНО ВИКОРИСТАТИ
  6. А.2.3 ПРотокол медичної допомоги
  7. Адрес заведения, которое заполнило протокол ___________________________________________________
  8. Акты, протоколы. Состав реквизитов акта и протокола. Расположение реквизитов на бланке А4. Требования к оформлению акта и протокола. Придание документу юридической силы.
  9. В даному випадку ОСОБА_2 діяв в стані крайньої необхідності.
  10. В наш час дискретна математика є необхідною компонентою математичної освіти студента-фізика.
  11. В протокол матча команд возраста 1996-2000 г.р. Высшей, Первой групп вносятся фамилии не более чем 18 футболистов. Разрешена замена семи игроков. Обратные замены не допускаются.
  12. В якому випадку необхідно проведення атестації робочих місць?

Тема № 6. ПРОВАДЖЕННЯ СЛІДЧИХ (РОЗШУКОВИХ) ДІЙ

(2 частина) (2 год).

Рекомендоване законодавство та спеціальна література

1. Кримінальний процесуальний кодекс України від 13.04.2012 р. № 4651-VI // www.rada.kiev.org.ua.

2. Про судову експертизу: Закон України від 25 лют. 1994 р. (із змін. та доповн.) // Відомості Верховної Ради України. — 1994. — № 28. — Ст. 232.

3. Порядок взаємодії між органами внутрішніх справ, закладами охорони здоров'я та органами прокуратури України при встановленні факту смерті людини, затв. Наказом ГПУ МВС, МОЗ України від від 25 жовтня 2011 року N 102/685/692.

4. Інструкція про порядок вилучення, обліку, зберігання та передачі речових доказів у кримінальних справах, цінностей та іншого майна органами дізнання, досудового слідства і суду, затв. спільн. наказом від 27.08.2010 р. № 51/401/649/471/23/125.

5. Інструкція про призначення і проведення судових експертиз та науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз, затверджені наказом МЮ України від 3 жовтня 1998 р. №53-5 // Судово-експертна діяльність. Довідник для суддів. - К.: Ін Юре, 2001. - С.90-143.

6. Інструкція про проведення судово-медичної експертизи, затверджена наказом Міністерства охорони здоров'я України від 17.01.1995 р. № 6

7. Порядок проведення стаціонарної судово-психіатричної експертизи в психіатричних закладах осіб, які утримуються під вартою, затверджено наказом Міністерства охорони здоров'я України 08.10.2001 р. № 397

8. Про судову експертизу у кримінальних та цивільних справах: Постанова Пленуму ВС України від 30 травня 1997 р. №8 // // Судово-експертна діяльність. Довідник для суддів. - К.: Ін Юре, 2001. - С.193-199.

9. КПК України. Науково-практичний коментар / За заг. ред. проф. В.Г.Гончаренка, В.Т.Нора, М.Є.Шумила. – К.: Юстиніан, 2012. – 1224 с.

10. В.К. Весельський. Тактика слідчих дій за участю захисника // Актуальні проблеми кримінального права, процесу та криміналістики: мат. 4-ї міжн. наук. – практ. конф. – Одеса: Фенікс, 2012. – С. 286.

11. В.Ю. Шепітько. О пределах использования спеціальних знаний в уголовном процес се // Актуальні проблеми кримінального права, процесу та криміналістики: мат. 4-ї міжн. наук. – практ. конф. – Одеса: Фенікс, 2012. – С. 499.

12. Войтович І. І. Процесуальні і тактичні особливості провадження невідкладних слідчих дій: автореф. дис. на здобуття наукового ступеня канд. юрид. наук: спец. 12.00.09 «Кримінальний процес та криміналістика; судова експертиза; оперативно-розшукова діяльність» / І. І. Войтович. — Одеса, 2012. — 19 с.

13. Літвінова І. Ф. Забезпечення недоторканості житла чи іншого володіння особи в кримінальному процесі: [монографія] / Літвінова І. Ф. — К.: О. С. Ліпкан, 2012. — 230 с.

14. Стахівський С. М. Слідчі дії як засоби збирання доказів: [наук.-практ. посіб.] / Стахівський С. М. — К.: Атіка, 2009. — 64 с.

15. Огляд місця події при розслідуванні окремих видів злочинів. – К.: Юрінком Інтер, 2005.

16. Денисюк С.Ф., Шепитько В.Ю. Обыск в системе следственных действий. – Х.: Консум, 1999.

17. Експертизи у судовій практиці: наук.-практ. посіб. / за заг. ред. В.Г.Гончаренка. – К., 2010.

Питання для самоконтролю

1. Який порядок пред'явлення особи, предмету, трупа для впізнання?

2. Як фіксують пред'явлення для впізнання? Які додатки до протоколу пред’явлення для впізнання є доцільними?

3. Яка мета проведення огляду та які є його види? Який процесуальний порядок проведення огляду місця події?

4. Які особливості регулювання огляду житла чи іншого володіння? Як врегульовано права осіб, які проживають у приміщенні, де проводять огляд?

5. Який порядок огляду трупа та його ексгумації? Чи завжди труп направляють на судово-медичну експертизу?

6. Які особливості фіксації огляду?

7. З якою метою та в якому порядку проводиться освідування? Які особливості примусового освідування? Як захищає права освідуваної особи КПК?

8. Яка мета, підстава, учасники та процесуальний порядок проведення обшуку у житлі чи іншому володінні?

9. Які предмети, документи можна вилучати в ході обшуку? Як це оформити за законом?

10. Які особливості обшуку особи?

11. Як оформляється проведення обшуку?

12. Яка мета слідчого експерименту та який процесуальний порядок його проведення та оформлення?

13. В яких випадках обов’язкове призначення експертизи? В яких кримінальних провадженнях воно вимагається обставинами вчинення злочину?

14. Які питання можна виносити на вирішення експертом? Який нормативно-правовий акт надає методичну допомогу у формулюванні питань експерту? Як слід діяти, якщо слідчий не впевнений у правильності та повноті запитань, які він хоче поставити експерту?

15. Який порядок призначення експертизи слідчим, прокурором?

16. Чи може сторона захисту, потерпілий залучати експерта у кримінальне провадження?

17. Які підстави та порядок призначення експертизи слідчим суддею?

 

Задачі

1. В чергову частину Енського райвідділу внутрішніх справ надійшла заява від гр-ки Паньковської про те, що з її квартири вчинена крадіжка матеріальних цінностей і вона вимагає розпочати розслідування. Не внісши це повідомлення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, слідчий прибув на квартиру до заявника разом з дільничним інспектором. Потерпіла запросила слідчого до квартири, де він вивчив обстановку і склав документ такого змісту:

Рапорт.

Місцем події є квартира № 13 у будинку 57 на вул. І. Франка. При огляді квартири виявлені сліди проникнення в неї: шиба у вікні вибита; на підвіконні є чіткий відбиток взуття дорослої людини. За словами потерпілої з квартири зникли: телевізор, куплений нею за 300 доларів США; старовинний настільний годинник, вартості якого вона не знає; дві кришталеві вази на суму 700 грн. та гроші в сумі 800 грн. Обстановка в квартирі не порушена. Інших обставин, які б мали значення для справи, не виявлено. Під час огляду проводилось фотографування квартири та слідів проникнення до неї. Зауважень від учасників огляду не надійшло".

1. Яка слідча дія проводилась слідчим у приведеній ситу­ації?

2. Який порядок її проведення? Чи потрібно для її проведення одержати постанову прокурора чи ухвалу слідчого судді?

3. Дайте правову оцінку діям слідчого.

Складіть протокол слідчої дії, яку необхідно провести в описаній ситуації, за вказаними в ній обставинами. Якщо їх не вистачає - додайте на свій розсуд.

 

 

2. 23 грудня 2012 р., о 22 год. 15 хв., за підозрою у вчиненні розбійного нападу на громадянку Миколайчук був затриманий Марченко. У райвідділі внутрішніх справ від Миколайчук було одразу відібрано пояснення про обставини злочину, в якому вона вказала, що змогла б упізнати нападника, оскільки він «стоїть у неї перед очима», але через стрес вона не може його описати.

Слідчий Ребров ви­рішив негайно пред'явити Миколайчук підозрюваного для впізнання. Для цього він запросив двох понятих одного із Марченко віку, запропонував підозрюваному на власний розсуд зайняти серед них місце та запросив до кабінету потерпілу. Остання відразу ж вказала, що напад на неї вчинив «крайній зліва мужчина». Ребров склав протокол впізнання, оголосив його і запропону­вав усім підписати. Підозрюваний Марченко поставити свій підпис відмовився через ненадання захисника.

Через допущені помилки за вказівкою начальника слідчого відділу через 2 дні Марченко був повторно пред’явлений для впізнання Миколайчук

1. Чи вправі був Ребров проводити таку слідчу дію, як пред'яв­лення особи для впізнання?

2. Яким є порядок пред'явлення особи для впізнання?

3. Які порушення кримінально-процесуального закону були допущені в наведеній ситуації?

3. В чергову частину Енського райвідділу внутрішніх справ надійшла заява від гр-ки Паньковської про те, що з її квартири вчинена крадіжка матеріальних цінностей. Прибув­ши на квартиру до заявника разом з дільничним інспектором, слідчий склав документ такого змісту:

Рапорт.

Місцем події є квартира № 13 у будинку 57 на вул. І. Франка. При огляді квартири виявлені сліди проникнення в неї: шиба у вікні вибита; на підвіконні є чіткий відбиток взуття дорослої людини. За словами потерпілої з квартири зникли: телевізор, куплений нею за 300 доларів США; старовинний настільний годинник, вартості якого вона не знає; дві кришталеві вази на суму 700 грн. та гроші в сумі 800 грн. Обстановка в квартирі не порушена. Інших обставин, які б мали значення для справи, не виявлено. Під час огляду проводилось фотографування квартири та слідів проникнення до неї. Зауважень від учасників огляду не надійшло".

1. Яка слідча дія проводилась слідчим у приведеній ситу­ації?

2. Який порядок її проведення? Чи потрібно для її проведення одержати санкцію прокурора чи постанову суду?

3. Дайте правову оцінку діям слідчого.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)