АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ ДО РОБОЧИХ КРЕСЛЕНЬ

Читайте также:
  1. I. Загальні положення
  2. I. Загальні положення
  3. I. Загальні положення
  4. I. Загальні положення
  5. I. Загальні положення
  6. I. Загальні положення
  7. I. Загальні положення
  8. I. Загальні положення
  9. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  10. II. Вимоги до приміщень зберігання вогненебезпечних та вибухонебезпечних засобів.
  11. III. Особливі вимоги, які пред'являються до зберігання вогненебезпечних та вибухонебезпечних речовин.
  12. IV. Вимоги до оформлення ветеринарних документів на переміщення тварин

 

9.1 Робоче креслення - це документ, який вміщує зображення деталі та інші дані, необхідні для її виготовлення та контролю.

9.2 Креслення деталі виконуються відповідно до вимог програми даного предмета з дотриманням НД.

9.3 На кожний виріб виконують окреме креслення. На кожному кресленні розміщується основний напис відповідно до ГОСТ 2.104-68 форма 1. Додатки А, Б.

9.4 Креслення виробу виконують відповідно до масштабів, наданих у ГОСТ 2.302 - 68. Масштаб визначається у основному написі.

9.5 Розміри на кресленні проставляються відповідно до вимог ГОСТ 2.307 - 68.

9.6 На кресленнях деталей умовні визначення матеріалу повинні відповідати визначенням, що встановлені стандартами на матеріал.

 

ВИМОГИ ДО СКЛАДАЛЬНИХ, ГАБАРИТНИХ ТА МОНТАЖНИХ КРЕСЛЕНЬ

10.1 Складальне креслення - це документ, що вміщує зображення складальної одиниці та інші дані, необхідні для її складання та контролю.

10.2 Габаритне креслення - це документ, що вміщує контурне зображення виробу з габаритами, встановочними та приєднаними розмірами.

10.3 Монтажне креслення - це документ, що вміщує контурне (спрощене) зображення виробу, а також дані, необхідні для його монтажу на місці використання.

10.4 Складальні, габаритні та монтажні креслення слід виконувати з спрощеннями, відповідно до вимог нормативної документації.

СПЕЦІФІКАЦІЯ

10.5.1 До складальних креслень додається специфікація, що виконується на аркушах формату А4 та заповнюється відповідно до ГОСТ 2 108-68.(Додаток Д).

10.5.2 Дозволяється суміщати специфікацію зі складальним і кресленням, що обумовлено ГОСТ 2.108-68 для виробів одиничного використання.

10.5.3 У разі суміщення специфікації зі складальним і кресленням її розташовують над основним написом, щільно до нього.

10.5.4 Запис у специфікації виконується зверху вниз.

10.5.5 У загальному випадку специфікація складається з розділів, які розміщуються в такій послідовності: "Документація", "Комплекси", "Складальні одиниці", "Деталі", "Стандартні вироби", "Інші вироби", "Матеріли", "Комплекти".

10.5.6 Назву кожного розділу вказують у вигляді заголовка в графі "Назва" і підкреслюють тонкою лінією. Нижче кожного заголовка слід залишати вільний рядок.

ВИКОНАННЯ СХЕМ

11.1 Схема - це конструкторський документ, в якому у вигляді умовних зображень або позначень показані складові частини виробу, а також зв'язки між ними. Залежно від видів елементів, що входять до складу виробу та зв'язків поміж ними, схеми, згідно з ГОСТ 2.701 - 84, поділяються на наступні види:

електрична – Э;

гідравлічна - Г;

пневматична - П;

кінематична - К;

комбінована - С;

вакуумна - В;

газова - X;

автоматизації- А;

оптична - Л.

11.2 Залежно від основного призначення схеми підрозділяються на наступні типи:

 

структурна -1;

функціональна -2;

принципова -3;

з'єднань (монтажна) - 4;

підключення - 5;

загальна - 6;

розташування - 7;

об'єднана -0.

 

Найменування схеми визначається її видом та типом.

Приклад.

Приймач. Схема електрична принципова.

11.3 Кожній схемі присвоюють шифр. Він складається з літери, яка

визначає вид схеми, і цифри, яка визначає тип схеми. Наприклад, схема

електрична принципова - 33, схема гідравлічна структурна - Г1. Цей шифр

обов'язково вказується в основному написі креслення.

11.4 Інформацію про елементи схеми записують у перелік елементів -таблицю, яка виконується згідно з стандартом. Розміри таблиці переліку елементів подані на рис. 7.4.

11.5 Як правило, перелік елементів розміщують на першому аркуші. І схеми над основним написом, причому відстань між ними не повинна бути меншою за 12 мм. У разі необхідності продовження таблиці його можна розміщати ліворуч від неї.

11.6 У таблиці переліку елементів вказують такі дані:

- у графі "Поз. позн." - позиційне позначення елемента;

- у графі "Найменування" - назву елемента, його номінальні параметри і номер стандарту або ТУ;

- у графі "Кільк." - кількість елементів;

- у графі "Примітка" - у раз необхідності вказують додаткові дані елемента.

11.7 Елементи записуються у перелік групами в алфавітному порядку літерно-цифрових позначень. У межах кожної групи з однаковим літерним кодом елементи вказують за зростанням їх порядкових номерів.

11.8 Якщо потрібно записати кілька елементів, які мають однакову першу частину позиційного позначення і назву, можна записати загальні відомості про елемент у вигляді спільного заголовка. Цей заголовок підкреслювати не потрібно.

11.9 Згідно зі стандартом перелік елементів можна оформляти окремим документом. Тоді він оформляється на окремих аркушах формату А4 (ГОСТ 2.301-68) з основним написом за формою 2 і 2а (ГОСТ 2.104-88). В основному написі після назви виробу потрібно вказати назву документа - "Перелік елементів", а після позначення виробу - шифр документа - "ПЭЗ"(рис. 11.2).

Можна залишати один чи декілька вільних рядків між окремими групами елементів.

11.10 При виконанні схем використовуються стандартні графічні визначення. При повторені одних і тих же знаків, виконувати їх потрібно однаково.

11.11 Правила виконання кінематичних схем надані у ГОСТ 2.703 - 68, ГОСТ 2.770-68.

11.12 Елементи електричних схем

11.12.1 Розміри, умовні графічні позначення в електричних схемах

надані у ГОСТ 2.721-2.758-81, ГОСТ 2.702-75.

11.12.1 Елементами електричних схем можуть бути резистори,

конденсатори, котушки індуктивності, трансформатори, напівпровідникові вироби (діоди, транзистори, тиристори, мікросхеми), лампи, а також елементи комутаційних і контактних з'єднань (вимикачі, контакти, реле).

11.12.2 Елементи електричних схем зображаються на схемі у

вигляді умовних графічних позначень, встановлених відповідними стандартами. Дозволяється також зображати їх оберненими на кут 90Л 180° та 270°.

11.12.4 Розміри умовних графічних позначень теж задаються відповід­ними стандартами. Електричні з'єднання між елементами зображаються лініями електричного зв'язку, розташованими у вигляді горизонтальних та вертикальних відрізків з найменшою кількістю зламів і взаємних перетинів.

11.12.4 Приклад розташування умовних графічних позначень елементів на схемі подано на рис. 11.1.

11.12.5 Умовні графічні позначення елементів і лінії їх електричного зв'язку виконуються на схемах однією і тією ж самою товщиною лінії -0.2...1 мм. Кожний елемент, який входить у склад виробу, повинен мати літерно-цифрове позиційне позначення. Воно складається з двох частин, які записуються без розділових знаків і пропусків.

Перша частина - літерний код елементів, який визначає його вид згідно з ГОСТ 2.710-81 (одна чи кілька літер латинського алфавіту), наприклад, Р - резистор, VТ - транзистор, VI) - діод або стабілітрон та ін.

Друга частина - порядковий номер елементів (одна або кілька арабських цифр). Порядкові номери присвоюють елементам одного і того ж виду, яким присвоєний однаковий літерний код, наприклад, ГС1, К2, VТ1, VТ2.

Порядковий номер присвоюється елементам, починаючи з одиниці, і далі згідно з послідовністю розташування елементів на схемі - зліва праворуч і зверху донизу

(рис. 11.2).

Написи R1, VT1 та інші слід писати зверху або праворуч від умовних графічних позначень елементів. Для них застосовують креслярський шрифт одного й того ж розміру

11.13 При виконанні схем необхідно дотримуватися вимог, наданих у ГОСТ 2.701-84.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)