АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Географічне положення та природні ресурси

Читайте также:
  1. I. Загальні положення
  2. I. Загальні положення
  3. I. Загальні положення
  4. I. Загальні положення
  5. I. Загальні положення
  6. I. Загальні положення
  7. I. Загальні положення
  8. I. Загальні положення
  9. II. Прикінцеві та перехідні положення
  10. III. Вправи з початкового положення стоячи.
  11. IX. ЗАКЛЮЧНІ ПОЛОЖЕННЯ
  12. VІ. Література та інформаційні ресурси

На території Мощаницької сільської ради розташовано три населених пункти: с.Мощаниця с.Волосківці та с.Кургани.

Село Мощаниця є адміністративно-територіальним центром сільської ради і знаходиться на відстані 12 км від районного центру м.Острог та 55 км від обласного центру м.Рівне.

Площа населеного пункту становить 415,9 га.

Всього земель в межах адміністративно-територіальної одиниці-4142,6 га.

На території сільської ради нараховується 744 об’єктів погосподарського обліку.

В селі Мощаниця проживає та зареєстровано 1129 чоловік.

Основною структурно-планувальною одиницею населеного пункту є квартали з одно та двосторонньою забудовою. Село забудовано компактно одноповерховими будинками. На території сільської ради розміщені сільська рада, клуб, 4 торгові заклади, школа - дитячий садок.

Через село проходить автошлях Рівне-Гоща -Острог.

Рельєф території села рівнинний, хоча поза межами села поля розчленовані ярами та горбами.

Грунтові води залягають на глибині більше 4 метрів. Ґрунтоутворюючими породами в населеному пункті є лесовидні суглинки.

Територія села безпечна щодо затоплення повеневими водами. Небезпечні геологічні процеси відсутні. Основу грунтового покриву складають чорноземи та темно-сірі опідзолені грунти.

Село газифіковане, електрифіковане, має телефонний зв’язок. Централізоване водопостачання та каналізація відсутні. В селі 11 вулиць, з них з твердим покриттям - 6. Дві вулиці мають тверде покриття частково.

Клімат території помірно континентальний з м’якою зимою та досить теплим, з достатньою кількістю опадів, літом. Однак останні зими дещо морозні, а літо посушливе.

В цілому клімат території можна вважати комфортним для життя та сприятливим для господарської діяльності, в першу чергу для розвитку сільського господарства.

Сусідні сільські ради:

Милятинська сільська рада Острозького району – село Милятин;

Почапківська сільська рада Острозького району – село Почапки;

Могилянівська сільська рада Острозького району – село Могиляни;

Лисицька сільська рада Славутського району Хмельницької області – село - Дідова Гора.

Вельбівненська сільська рада Острозького району – села Вельбівне, Бадівка.

Мощаниця має побудовану в 1785 році на кошти князя Антонія Яблонського церкву в ім’я Пресвятої і Животворчої Тройці, дерев’яну із такою ж дзвіницею де зберігаються копії метричних книг і сповідання розпису з 1820 року, опис церковної землі площею 0.30га.

Через село Мощаниця протікає річка Звиса, що, витікає з-під села Дідова гора, живиться ще водами струмків і джерел.

Мощаниця має названі місця: Поле - Свидники (Північний схід) – вів бій серафим Наливайко з поляками. Загинуло багато козаківі там є їх поховання – висока могила, а поряд із нею озеро, яке утворилось від того, що козаки носили шапками землю на могилу; Поля Березина, Дубок, Грабовець – назви пішли від лісів, що та росли; Поле Каміння – добували камінь на вапно і будівництво; Поле Мощановка – хутір села Мощаниця, нині не заселений;

В селі є два хутори - Дубок, Вельбівщина, Хутір Дубок – назва пішла від дубового лісу що там ріс. Заселення почалось в 1904-1905 р.р. Хутір Вельбівщина був заснований 1939 році, названий так, тому що сюди переїхали жити з с.Вельбівного, хутір розміщений на південному сході села.

Транспортне сполучення із обласним центром м. Рівне та райцентром Острог задовільне. Кількість оборотних рейсів по маршруту Рівне-Гоща-Острог становить 18. Протяжність сільських доріг становить 17,36 км, більшість з твердим покриттям, частина грунтові.

 

Село Волосківці нараховує 165 дворів. В селі проживає та зареєстровано

389 житель. Площа населеного пункту становить 1165,3 га. Має свій фельдшерсько-акушерський пункт (ФАП), Волосківську ЗОШ І-ІІ ст., 1 – Магазин, в якому продаються товари першої необхідності, на території села діє СФ «Козацька Січ». Село має побудовану в 1910 році церкву на честь святої покрови, опис церковної землі становить 0,30 га.

За функціональною ознакою територія населеного пункту є сельбищною.

Село електрифіковане,газифіковане, частково телефонізоване. Центральне водопостачання та каналізація відсутні.Вулиці мають частково тверде покриття. Рельєф території горбистий. Підгрунтові води залягають на глибині більше 4 метрів.

Через село Волосківці протікає річка Головна канава, яка бере свої витоки від с. Бадівка та яка впадає в річку Горинь.

У Волосківцях є ще іменовані місця, як: Урочище Грабовець – походить від породи дерева граб; урочище Болото – була заболочена місцевість де видобували торф, тепер заміліоративили і використовують під пасовище; Урочище Гектари – колишні панські володіння, які поділені на гектари, використовується як пасовище; Урочище Ланок – невеличке поле; Урочище Кримка – джерельна криничка з питною водою, на тому місці утворився кар’єр, мальовниче озеро.

В селі є два хутори - Копань та Сутець. Хутір Копань – територія зкар’єрами та ямами; викопаний рів, ставок, сажалка.

Віддаль від

- м.Рівне - 65 км.

- м.Острог - 10 км

Клімат території помірно континентальний з м’якою зимою та досить теплим, з достатньою кількістю опадів, літом.Однак останні зими дещо морозні, а літо посушливе.

В цілому клімат території можна вважати комфортним для життя та сприятливим для господарської діяльності, в першу чергу для розвитку сільського господарства.

Протяжність сільських доріг становить 7,3 км.

 

Село Кургани нараховує 154 дворів. В селі проживає та зареєстровано

370 жителів. Площа населеного пункту становить 147,7 га. Має свій фельдшерсько-акушерський пункт (ФАП), Курганську ЗОШ І-ІІ ст., 2 – Магазини, в яких продаються товари першої необхідності, на території села діє ПП «Влад 2011».

Село має побудовану в 1991 році церкву Різдва Святої Богородиці, опис церковної землі складає 0,10 га.

За функціональною ознакою територія населеного пункту є сельбищною.

Село електрифіковане,газифіковане, частково телефонізоване. Центральне водопостачання та каналізація відсутні.Вулиці мають частково тверде покриття. Рельєф території рівнинний. Підгрунтові води залягають на глибині більше 4 метрів. Небезпечні геологічні процеси відсутні.

Село Кургани західним краєм примикає до річки Горинь, яка витікає із Кунівських лісів.

У Курганах є іменовані місця, як: Бір – сільська дільниця в околиці соснового лісу; Велике поле – культивовані земельні грунти на великому земельному просторі; Виправка – луг на місці очищених від кущів прирічкових землях; Гектари – випас, поле, ліс різних власників за виміром наділів площами гектарів; Дубова – де кажуть красувався дубовий гай; Копань – поле в околиці висотного місця з якого викопали пісок; Циганка – поле з добротним чорним грунтом; Хомин куток – вулиця при садибі Хоми; Березова просіка, Вільшина; Голе захвістя, За старою галявиною; На розі; Панське; Попівська ліщина; Соснове чало; Стара дорога; Стійло; Хащі; Ялина.

Віддаль від

- м.Рівне - 80 км.

- м.Острог - 14 км

Клімат території помірно континентальний з м’якою зимою та досить теплим, з достатньою кількістю опадів, літом.Однак останні зими дещо морозні, а літо посушливе.

В цілому клімат території можна вважати комфортним для життя та сприятливим для господарської діяльності, в першу чергу для розвитку сільського господарства.

Транспортне сполучення із райцентром Острог задовільне. Кількість оборотних рейсів по маршруту Острог - Могиляни становить 6. Протяжність сільських доріг становить 4,25 км, більшість з твердим покриттям, частина грунтові.

Перспектива розширення та забудови можлива після розроблення генерального плану забудови сіл Мощаницької сільської ради

Є потреба времонті та в твердому покритті всіх вулиць сіл Мощаницької сільської ради.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)