АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Конкурентні переваги і конкурентоспроможність

Читайте также:
  1. Визначення конкурентної переваги фірми в даному сегменті
  2. Визначте переваги ф’ючерсної угоди.
  3. Виробництво, якість і конкурентоспроможність продукції (послуг).
  4. Домогосподарства як суб’єкт ринкових відносин, їх переваги
  5. Загальне визначення, переваги та недоліки гідропривода
  6. Запишіть переклад тексту українською мовою. Доповніть його власним міркуванням про переваги й недоліки машинного перекладу.
  7. Калькулювання змінних витрат: переваги та недоліки «Директ – костингу»
  8. Конкурентні переваги підприємств на ринку туристичних послуг
  9. Конкурентні стратегії
  10. Конкурентоздатність продукції конкурентоспроможність
  11. Конкурентоспроможність

Конкурентоспроможність - це властивість об'єкту, що характеризується ступеню задоволення ним конкретної боротьби у порівнянні з аналогічними об'єктами, що оперують на даному ринку; вона визначає здатність витримувати конкуренцію у порівнянні з аналогічними об'єктами на даному ринку.

Конкурентна перевага - це ті характеристики, властивості товару або марки, які створюють для фірми певні переваги над своїми безпосередніми перевагами. Ці характеристики можуть належати до самої продукції, або до додаткових послуг, до форм виробництва, збуту або продаж, специфічних для фірми або продукції. (Ж. Ж. Ламбен).

Конкурентна перевага е "зовнішньою", якщо вона базується на відмінних якостях товару, що утворюють цінність для споживача або за рахунок зниження витрат, або за рахунок підвищення ефективності.

Стратегія зовнішньої конкурентної переваги - це стратегія диференціації, що спирається на маркетингове "ноу-хау" фірми, ЇЇ переваги у вивченні попиту споживачів.

Конкурентна перевага є "внутрішньою", якщо вона базується на перевагах фірми в частині витрат виробництва та обігу, менеджменті, більш низькій собівартості у порівнянні з конкурентами; тобто це наслідок більш високої продуктивності.

В економіці конкурентоспроможність означає відповідність вимогам ринку, адекватність потребам споживачів, здатність конкурувати на всіх рівнях економічного буття (товар, підприємство, галузь, національна економіка тощо).

Конкурентоспроможність товару — здатність товару більш повно відповідати запитам покупців порівняно з представленими на ринку аналогічними товарами. Її елементами є якість, технічний рівень, споживчі властивості, ціна товару. На його конкурентоспроможність впливають переваги у гарантійному і післягарантійному сервісі, ефективніша реклама, кращий імідж виробника, ситуація на ринку, коливання попиту. Високий рівень конкурентоспроможності товару свідчить про доцільність його виробництва і можливості вигідного продажу.

Залежить конкурентоспроможність товару і від уміння маневрувати у ринковому просторі і часі, максимально враховувати вимоги і можливості конкурентних груп покупців.Об’єктивна оцінка всіх аспектів рівня конкурентоспроможності можлива лише на основі критеріїв, що ними оперує споживач, якому цей товар призначено. Чинники конкурентоспроможності товару мають бути знайдені в конкурентних перевагах окремих його характеристик, які є наслідком більш ефективних можливостей його розроблення та реалізації й експлуатації.

Конкурентоспроможність підприємства — здатність підприємства ефективно розпоряджатися власними і позичковими ресурсами за умов конкурентного ринку. Виробництво і реалізація конкурентоспроможних товарів є обов’язковою умовою конкурентоспроможності фірми.

 

Конкурентоспроможність галузі — наявність у галузі технічних, економічних та організаційних умов для створення, виробництва і збуту (з витратами не вищими від інтернаціональних) високоякісної продукції, що відповідає вимогам конкретних груп споживачів. Вона передбачає наявність конкурентних переваг перед аналогічними галузями за кордоном. Досягається конкурентоспроможність галузі за рахунок конкурентних переваг її компаній і системи їх взаємодії.

Конкурентоспроможність економіки — концентроване вираження реалізованих у товарах і послугах економічних, науково-технічних, виробничих, управлінських, маркетингових та інших можливостей, які успішно протистоять іноземним товарам і послугам, що конкурують з ними на внутрішньому і зовнішньому ринках.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)