АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Термінологічний словник

Читайте также:
  1. Глосарій (Термінологічний словник)
  2. ГЛОСАРІЙ (термінологічний словник).
  3. Докладний термінологічний опис рухової дії
  4. КОРОТКИЙ ТЕРМІНОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК
  5. Короткий термінологічний словник
  6. КОРОТКИЙ ТЕРМІНОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК
  7. КОРОТКИЙ ТЕРМІНОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК
  8. КОРОТКИЙ ТЕРМІНОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК
  9. Короткий термінологічний словник
  10. Короткий термінологічний словник з дисципліни «Фінанси»
  11. Методологія та понятійно- термінологічний апарат історіографії
  12. Розділ 2.6. Термінологічний словник

Викупна сума – частина резерву внесків на день припинення страхувальником сплати внесків, яка підлягає виплаті йому по договорах страхування життя у разі припинення дії договору. Розмір викупної суми залежить від тривалості часу, який пройшов від початку дії договору страхування і строку, на який він був укладений. Викупна сума може бути виплачена страхувальнику, якщо від початку дії договору страхування пройшло не меньше 6 місяців. В разі смерті страхувальника вікупна сума виплачується вигодонабувачу (спадкоємцям). Розмір викупної суми визначається по спеціальних таблицях, складених страховиком.

Дієздатність – властивість своїми діями набувати права і породжувати для себе юридичні обов’язки. Для фізичної особи дієздатність виникає по досягненню повноліття, коли громадянин може здійснювати самостійно різні угоди і нести майнову відповідальність за свої протиправні дії. Якщо громадянин внаслідок душевних хвороб або слабкості розуму не може усвідомлювати значення своїх дій чи керувати ними, то суд має право визнати його недієздатним і встановити над ним опіку.

Договір страхування життя – двобічна угода, за якою страхова компанія бере на себе зобов’язання при настанні страхового випадку сплатити страхову суму (або її частину) страхувальнику (застрахованому), а страхувальник зобов’язується сплачувати страхові внески у встановленні строки. Договір страхування життя регламентує взаємні зобов’язання між страховиком і страхувальником відповідно до правил даного виду страхування життя. У договорі зазначається строк, на який він укладений; розмір страхової суми і страхової премії; початок і закінчення його дії; порядок здійснення страхових виплат. У договорі страхування життя, крім страховика і страхувальника, зазначається одержувач страхової суми у випадку смерті застрахованого – вигодонабувач. В знак засвідчення укладеного договору страховик видає страхувальнику страховий поліс.

Довгострокове страхування життя – страхування на строк більший трьох років. В особистому страхуванні довгостроковими є всі види страхування життя.

Інвалідність – постійна чи тривала, повна чи часткова втрата працездатності внаслідок каліцтва або хвороби. Інвалідами визначаються особи, які втратили працездатність на тривалий строк внаслідок стійкого порушення функцій організму. Залежно від ступеня втрати працездатності інвалідність поділяється на три групи: I група (встановлюється при повній постійній або тривалій втраті працездатності і громадянам, яким необхідна постійна допомога), II група (встановлюється особам, які постійно чи на тривалий час втратили працездатність або здатні виконувати окремі види роботи в спеціально створених умовах, якщо характер функціональних порушень організму не вимагає постійної сторонньої допомоги), III група (встановлюється при значному зниженні працездатності, яке викликало необхідність переводу робітника на роботу за іншою професією нижчої кваліфікації). Інвалідність встановлюється лікарняними експертними комісіями.

Вигодонабувач – особа, яка призначена страхувальником для одержання страхової суми на випадок своєї смерті.

Норма доходності – процент, який нараховується страховиком на ре­зерв внесків по страхуванню життя та пенсій при використанні його, як кре­дитних ресурсів. Норма доходності враховується при визначенні початко­вих внесків страхувальників по укладених договорах.

Об'єкт страхування в особистому страхуванні – життя, здоров'я, працездатність громадян.

Редуціювання страхової суми – зменшення початкової страхової суми за договорами страхування життя. Редуціювання страхової суми пов'язане з достроковим припиненням страхувальником сплати страхових внесків і на­буттям ним права на одержання викупної суми. Якщо страхувальник не одержав страхової суми, то страхова компанія може здійснити редуціювання страхової суми.

Резерв внесків – забезпечує страховику можливість виконати свої зо­бов'язання перед страхувальником, а також сталість страхових операцій. Він являє собою фонд, створений за рахунок внесків страхувальників для здійснення майбутніх виплат по договорах страхування життя та пенсій у зв'язку із тим, що момент внесків не збігається з виплатами страхових сум. Резерв внесків слугує не лише для виплати страхових сум. З нього можуть виплачуватися викупні суми.

Страхова сума – сума, на яку укладається договір страхування, а та­кож конкретний розмір грошових коштів, який повинен сплатити страховик страхувальнику при настанні страхової події (при дожитті, у випадку смер­ті, повної втрати загальної працездатності – дорівнює розміру страхової суми, встановленому за договором, а при частковій втраті працездатності – становить частину цієї суми).

Страхування пенсій – вид особистого страхування і водночас різно­вид страхування ренти, при якому страховик бере на себе зобов'язання пе­ріодично виплачувати застрахованому пенсію протягом життя або обумов­леного строку, а страхувальник – сплачувати страхові внески.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)