АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Суб’єкти страхування

Читайте также:
  1. TEMA 10 АВТОТРАНСПОРТНЕ СТРАХУВАННЯ
  2. Банківські та інші фінансові послуги (крім страхування)
  3. в)мета та завдання пенсійного фонду та фонду соціального страхування.
  4. В. Припинення договору страхування. Його недійсність
  5. ВАРТІСТЬ ЮРИДИЧНИХ ПОСЛУГ, ЩО НАДАЮТЬСЯ НА ОСНОВІ ЮРИДИЧНОГО СТРАХУВАННЯ
  6. Види загальнообов’язкового державного соціального страхування
  7. ВИКЛЮЧЕННЯ ІЗ СТРАХОВИХ ВИПАДКІВ І ОБМЕЖЕННЯ СТРАХУВАННЯ
  8. Вкажіть три основні ознаки, що визначають особливості авіаційного страхування
  9. Галузі страхування
  10. Д-т 7401 «Єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»
  11. Державне управління. Суб’єкти адміністративного права
  12. Державного соціального страхування на випадок безробіття
Страхувальники Юридичні особи та держава. Юридичні особи (підприємства, установи, організації) є страхувальниками для працюючого, а держава - для непрацюючого населення
Застраховані Юридичні особи, на користь яких укладаються договори страхування
Страховики Незалежні страхові компанії, які мають статус юридичної особи і ліцензію держави на право здійснювати медичне страхування
Лікувально-профілактичні установи Медичні установи, які мають ліцензію на право надання медичної допомоги і послуг згідно з програмою обов’язкового медичного страхування
Фонд охорони здоров’я Створюється державою разом з іншими суб’єктами страхових відносин для здійснення контролю за діяльністю страхових компаній і медичних установ, використанням коштів тощо

 

Страхові організації укладають угоди з профілактично-лікувальними закладами (незалежно від форм власності) про надання ними медичної допомоги застрахованим за певну плату, яку зобов’язується гарантувати страховик.

Тариф на медичні послуги з добровільного медичного страхування встановлюється за згодою страховика і медичної установи, що обслуговує застрахованих.

Розміри страховик внесків встановлюється на договірній основі страховика і страхувальника з урахуванням оцінки вірогідності захворювання страхувальника у зв’язку з віком, професією, станом здоров’я тощо.

Страхові медичні організації несуть відповідальність за необґрунтовану відмову укласти договір обов’язкового медичної страхування. Головне призначення страхової медичної організації в системі обов’язкового медичного страхування полягає в тому, щоб при оплаті рахунків медичних установ контролювати якість наданих медичних послуг і їх відповідальність медико-економічним стандартам.

Медичні установи здійснюють свою діяльність на підставі договору зі страховими медичними організаціями, який передбачає обов’язок медичної організації надавати застрахованому медичну допомогу певного обсягу та якості в конкретні строки. Вони несуть відповідальність за відмову в наданні медичної допомоги.

Розрахунки з лікувально-профілактичними установами здійснюються страховою організацією за фактично надану застрахованому медичну допомогу чи послугу.

Медичні послуги можуть надаватися у 2-х формах: обов’язковій і добровільній.

Обов’язкове медичне страхування Добровільне медичне страхування
Мета: забезпечення громадянам у разі виникнення страхового випадку одержання медичної допомоги за рахунок коштів і фінансування профілактичних засобів     Мета: забезпечити страхувальникові гарантії повної або часткової компенсації додаткових витрат, пов’язаних із зверненням до лікувально-профілактичної установи за послугою, яка надається згідно з програмою договору
Використовується у тих країнах, де переважно значення має суспільна охорона здоров’я Використовується у тих країнах, де поширені приватні страхові програми
Страхові платежі, сплачувані фізичними та юридичними особами, мають форму податку Передбачає застосування видів страхування, у яких відповідальність страховика виникає за фактами захворювання або лікування
Перебуває під жорстким контролем держави і характеризується безприбутковістю Базується на залученні вільних коштів підприємств, організацій, населення до сфери охорони здоров’я
Надходження грошей до страхового фонду характеризується стабільністю Страхова сума – граничний рівень страхового забезпечення, який визначається згідно з переліком і вартістю медичних послуг (передбачених договором страхування)
Сплата внесків здійснюється у встановлених розмірах у встановлений термін  
Рівень забезпечення однаковий для всіх застрахованих  

Добровільне медичне страхування: суб’єкти і відносини між ними. Договір страхування. Обсяг відповідальності страховика. Строк страхування. Страхова сума. Страхова премія. Порядок виплати страхового забезпечення. Відмова у виплаті.

Мета – забезпечення гарантії повної або часткової компенсації додаткових витрат, пов’язаних із зверненням страхувальника до лікувально-профілактичних установ за послугою згідно з програмою добровільного медичного страхування.

Необхідність – розширення можливостей та поліпшення умов надання медичної допомоги, можливість вибору медичної установи, залучення найкращих кадрів.

Об’єкт – майнові інтереси страхувальника або застрахованого, пов’язані з витратами на одержання медичної допомоги.

Види добровільного страхування:

-індивідуальне – джерелом сплати внесків є доходи окремих громадян;

-колективне – страхові внески сплачуються за рахунок коштів юридичних осіб.

За строком укладення договору розрізняють такі види страхування:

-короткострокове;

-довгострокове;

-іноді пожиттєве.

Види послуг з добровільного медичного страхування:

-передбачають виплати, не пов’язані з вартістю лікування, які не потребують узгодження з вартістю медичних витрат;

-забезпечують компенсацію витрат на лікування, оплачують рахунки лікувального закладу, виходячи з фактичної кількості днів лікування застрахованого.

Страховий випадок – звернення застрахованої особи під час дії відповідного договору до медичної установи у разі гострого захворювання, травми, профілактичного лікування тощо, яка потребує надання медичних послуг у межах їх переліку, передбаченого договором.

Договір укладається на підставі заяви страхувальника.

Обсяг відповідальності страховика визначається переліком страхових випадків, у разі настання яких у страховика виникає обов’язок провести страхову виплату.

Страхова сума – це граничний рівень страхового забезпечення, який визначається згідно з переліком і вартістю медичних послуг, передбачених договором.

Страхові внески залежать від обраної програми страхування, рівня страхового забезпечення за договором страхування, строку страхування, тарифної ставки та інших умов. Страхові внески можуть бути сплачені одноразово за весь строк страхування або сплачуватись періодично протягом строку страхування в готівковій та безготівковій формах.

Універсальний поліс – це надання широкого спектру медичних послуг.

Спеціалізований поліс – це послуги лікарів із вузьких спеціальностей або захист лише певного стану здоров’я (вагітність, пологи тощо).


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)