АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Загальна характеристика продукції (робіт, послуг)

Читайте также:
  1. A. Характеристика нагрузки на организм при работе, которая требует мышечных усилий и энергетического обеспечения
  2. I. Краткая характеристика группы занимающихся
  3. I. Общая характеристика договора продажи недвижимости
  4. II. Загальна характеристика ХНАДУ
  5. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  6. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  7. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  8. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  9. III.3.1. Общая характеристика и тенденция развития Правительства Российской Федерации
  10. III.4.1. Общая характеристика и тенденции развития федеральных органов исполнительной власти
  11. III.5.1.Становление судебной власти в России. Общая характеристика судебной системы
  12. III.6.1.Общая характеристика государственного устройства России

Продукція – матеріалізований результат праці. Продукція, що протягом певного часу перебуває на різних стадіях технологічного процесу, називається незавершеним виробництвом чи напівфабрикатом, по закінченні - готовим для споживання продуктом (виробом).

Продукція класифікується за номенклатурою, тобто переліком найменувань виробів, завдання з випуску яких передбачено планом виробництва продукції та асортиментом — сукупністю різновидів продукції кожного найменування, що різняться відповідними техніко-економічними показниками (за типорозмірами, потужністю, продуктивністю, дизайном тощо).

Продукцію поділяють на засоби виробництва та предмети споживання.

Вимір обсягу продукції здійснюється у натуральних (фізичних), вартісних (грошових) та умовно-натуральних вимірниках.

Обсяг продукції у вартісному виразі визначається наступними показниками:

Товарна продукція (ТП) - загальна вартість усіх видів готової продукції, напівфабрикатів, робіт і послуг виробничого характеру, призначених на продаж або для реалізації різним споживачам, тобто:

,

де Vі - випуск продукції і-го виду в натуральних одиницях; Ці – оптова ціна одиниці виробу і-го виду, грн.; п - кількість видів продукції, що виготовляється на підприємстві; Р - вартість робіт та послуг на сторону, грн.

Валова продукція (ВП) - товарна продукція та зміна залишків незавершеного виробництва протягом розрахункового періоду, вартість сировини й матеріалів замовника тощо:

де НЗВп, НЗВк - вартість залишків незавершеного виробництва відповідно на початок і кінець планового періоду, грн.; Іп, Ік - вартість інструменту для власних потреб на початок і кінець планового періоду, грн.

За радянських часів зазначений показник використовувався в статистиці і являв собою обчислений у грошовому виразі сумарний обсяг продукції, виробленої у визначеній галузі. Валова продукція охоплює як кінцеву, завершену, так і проміжну, незавершену продукцію, включаючи комплектуючі вироби, напівфабрикати, продукцію, виготовлення якої тільки розпочато. У результаті при обчисленні валової продукції в масштабі галузі виникає так званий повторний рахунок (подвійний рахунок), тому що проміжна продукція враховується і самостійно, і в складі тієї продукції, в яку вона входить як елемент. Наприклад, колеса для автомобіля враховуються як валова продукція заводу - виробника коліс і входять у валову продукцію автомобільного заводу.

Валовий оборот – сумарна вартість всього обсягу продукції, виробленої підприємством за визначений період часу, найчастіше за рік. Включає готову продукцію, незавершене виробництво, внутрішній оборот підприємства, виконання робіт виробничого характеру.

Внутрішньозаводський оборот підприємства – обчислений у грошовому виразі річний оборот матеріальних ресурсів і коштів усередині підприємства, фірми. Синоніми - внутрішньогосподарський, внутрішній оборот.

Обсяг реалізованої продукції визначають (як правило у грошовому виразі)як обсяг товарної продукції з урахуванням зміни залишків, нереалізованих на початок і кінець розрахункового пе­ріоду. Мається на увазі обсяг проданої продукції, за яку підприємство вже отримало гроші від покупця.

де ЗГПк, ЗГПп – залишки готової продукції на складі відповідно на кінець і початок періоду; ВНПк і ВНПп – відправлена споживачеві, але ще не оплачена продукція.

Обсяг чистої продукції (ЧП) визначають як вартість товарної продукції, з якої ви­ключають матеріальні витрати й суму амортизаційних відрахувань, тобто:

 

де МВ – матеріальні витрати, грн., А – амортизація, грн., ЗП – заробітна плата з нарахуваннями на неї, грн., Пр – прибуток підприємства, грн.

Показник чистої продукції характеризує обсяг створеної за певний проміжок часу доданої вартості (новоствореного продукту), представляє аналог національного доходу на рівні підприємства. Як правило використовується як кінцевий показник ефективності підприємства. Проте на сьогодні сильний вплив чинять монопольні ціни, які змінюють реальний вклад підприємства у створення нової вартості.

У галузях з високим рівнем технічної оснащеності для розрахунку продуктивності праці застосовується показник умовно-чистої продукції, який містить, окрім заробітної плати з нарахуваннями, прибуток, а також суму амортизаційних відрахувань (частину минулої праці).

Значення показнику умовно чистої продукції може бути розраховано за формулою:

.

Показник умовно-чистої продукції характеризує, по суті, ту суму коштів, яку підприємство в поточному періоді може використовувати для самофінансування (прибуток + амортизація).

Проте використання цього показника обмежується через значну різницю в рентабельності окремих виробів і питому вагу прибутку в оптовій ціні, що не дає надійних результатів зіставлення реального вкладу підприємства у випуск продукції і відповідної величини отриманого прибутку.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)