АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Формування виробничої програми підприємства

Читайте также:
  1. II. Методологічні засади, підходи, принципи, критерії формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  2. IV. Формування навчальних умінь та навичок
  3. SWOT-аналіз підприємства та складання профілю середовища.
  4. V. Формування навчальних умінь та навичок.
  5. VII. Система підготовки кадрів до здійснення процесу формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя
  6. VIII. Шляхи, умови та очікувані результати реалізації Концепції формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  7. А. С. Макаренко про програму формування особистості
  8. Акціонерний капітал та акціонерні підприємства
  9. Аналіз внутрішнього середовища підприємства ТОВ «Темп»
  10. Аналіз впливу збутової діяльності на прибуток підприємства
  11. Аналіз доходів та витрат підприємства
  12. Аналіз елементів внутрішнього середовища підприємства

Виробнича програма – необхідний обсяг виробництва продукції в плановому періоді, який відповідає за номенклатурою, асортиментом і якістю плану продажу.

Виробнича програма підприємства визначає склад, кількість і обсяг продукції, яка має бути виготовлена в плановому періоді й доставлена споживачам.

Основним завданням виробничої програми є максимальне задоволення потреб споживачів у продукції, яка випускається підприємством, при найкращому використанні їх ресурсів та отриманні максимального прибутку.

Виробнича програма складається із 2-х розділів: плану виробництва продукціїв натуральному (умовно-натуральному) вигляді та плану виробництва у вартісному вигляді.

Натуральними показниками виробничої програми є обсяг продукції в натуральних одиницях за номенклатурою і асортиментом.

Одним із найважливіших етапів розробки виробничої програми є визначення потреби в ресурсах. Основним методом визначення цієї потреби є метод прямого розрахунку відповідно до питомих норм її витрат. Так, потреба підприємств у предметах праці розраховується шляхом множення питомих норм витрат сировини і матеріалів на планові обсяги виробництва.

Потреба в продукції, встановлена шляхом аналізу ринкового попиту (за допомогою маркетингового аналізу) з урахуванням портфеля замовлень, погоджується з можливостями її виробництва. Головним засобом ув'язування потреби і ресурсів є розробка матеріальних балансів.

На підставі плану випуску продукції підприємством розробляються річні, квартальні і місячні виробничі програми цехів. Виробнича програма цеху містить завдання з номенклатури і загального обсягу продукції. Оптимальна виробнича програма - це програма, яка відповідає структурі ресурсів підприємства та забезпечує найкращі результати його діяльності за прийнятим критерієм.

Оптимізація виробничої програми проводиться з метою:

1) планування оптимальної структури номенклатури продукції;

2) визначення максимально можливого обсягу виробництва продукції та економічної межі нарощування виробництва.

Перша проблема може бути вирішена за допомогою економіко-математичних методів:

- симплекс-методу лінійного програмування, при якому вибирається критерій оптимізації та його математична форма - цільова функція, якою можуть бути: максимальний прибуток, максимальний обсяг виробництва, рівномірне завантаження устаткування;

- метод "гілок і обмежень" - відсіювання неефективних розробок плану;

- метод оптимального формування виробничої програми за допомогою інтегральних показників, при якому формування плану продовжується до виконання встановленого критерію оптимальності. В загальному вигляді може бути виражений (рівняння Кантаровича) як

,

де с – прибуток від реалізації, грн.; х – кількість і -ї продукції, m – кількість видів продукції.

Обсяг виробництва продукції у натуральних вимірниках встановлюється на основі обсягу поставок:

,

де ОВi - обсяг виробництва і-го виду продукції в натуральних одиницях; ОПi – обсяг поставок і-го виду продукції, Гп(з), Гк(з) – запаси готової продукції на складі відповідно на початок та кінець періоду.

Запаси готової продукції на початок планового періоду визначаються за їх фактичною величиною на кінець планового періоду

,

де Тзберіг – середній термін зберігання продукції на складі, Д – тривалість планового періоду роботи підприємства.

План поставок пов’язаний з показниками обсягу реалізації продукції в натуральному виразі:

,

Де ОПпі – обсяг поставки готової продукції споживачам; РПпі – обсяг реалізації продукції, ∆ Зві - зміна залишків відвантаженої, але не оплаченої продукції, Гі – план випуску готової продукції усіх видів, ЗГсі – зміна залишків готової продукції на складі на початок та кінець періоду.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)