АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Стандартизація та сертифікація продукції (послуг), державний нагляд за якістю

Читайте также:
  1. II Федерально-Державний Парламент
  2. VII Федерально-Державний Контроль
  3. Аналіз асортименту і структури продукції.
  4. Аналіз виконання договірних зобов'язань по відвантаженню продукції
  5. Аналіз виконання договірних зобов’язань і реалізації продукції
  6. Аналіз виконання договірних зобов’язань щодо поставки продукції та показників результативності збутової діяльності
  7. Аналіз випуску продукції у вартісному виразі способом різниць.
  8. Аналіз витрат на 1грн. продукції.
  9. Аналіз витрат на одну гривню товарної продукції.
  10. Аналіз динаміки реалізації продукції ЗАТ “Бердичівський хлібозавод”, тис.грн.
  11. Аналіз загальної суми витрат на виробництво продукції
  12. Аналіз номенклатури, асортименту та структури випуску продукції

Ефективним засобом управління якістю і конкурентоспроможністю є стандартизація, яка включає комплекс норм, правил і вимог до якості продукції.

Процес стандартизації продукції регулюється сукупністю нормативно-технічної документації. Стандарт на продукцію є основним нормативно-технічним документом, в якому показники якості встановлюються, виходячи із новітніх досягнень науки, техніки і попиту споживачів.

Стандартизація продукції охоплює встановлення вимог до якості продукції, сировини, матеріалів, напівфабрикатів, комплектуючих; встановлення норм, правил в галузі проектування; формування єдиної системи показників якості продукції, методів її контролю, випробувань, єдиних термінів і позначень; створення єдиних систем класифікації і кодування продукції тощо.

Сертифікація продукції – процедура, за допомогою якої визнаний в установленому порядку орган документально засвідчує відповідність продукції, систем якості, систем управління якістю, систем управління довкіллям, персоналу встановленим законодавством вимогам. Сертифікація продукції - один із важливих елементів системи управління якістю, який передбачає отримання документу, який засвідчує якість продукту – сертифікат.

Свідоцтво про визнання відповідності - документ, що засвідчує визнання іноземних документів про підтвердження відповідності продукції вимогам, встановленим законодавством України.

Питання сертифікації регламентуються Законом України "Про підтвердження відповідності" від 17.05.2001. В Україні існує технічний регламент з підтвердження відповідності - нормативно-правовий акт, затверджений Кабінетом Міністрів України, в якому містяться опис видів продукції, що підлягає обов'язковому підтвердженню відповідності, вимоги безпеки для життя та здоров'я людини, тварин, рослин, а також майна та охорони довкілля, процедури підтвердження відповідності цим вимогам, правила маркування і введення продукції в обіг.

Після проведення випробувань, в разі, якщо продукція визнається придатною, на неї видається сертифікат відповідності – документ, який підтверджує, що продукція, системи якості, системи управління якістю, системи управління довкіллям, персонал відповідають встановленим вимогам конкретного стандарту чи іншого нормативного документу, визначеного чинним законодавством.

В Україні існує обов'язкова і добровільна сертифікація.

Обов'язкова сертифікація (перелік продуктів якої визначений технічним регламент з підтвердження відповідності) здійснюється в межах державної системи управління господарськими суб'єктами, охоплює перевірку та випробування продукції, державний нагляд за сертифікованими виробами.

Добровільна сертифікація може проводитися на відповідність вимогам, які не є обов’язковими, за ініціативою суб’єкта господарювання з метою створення позитивного іміджу товару (організації).

Згідно з вимогами чинного вітчизняного законодавства сертифікація продукції в Україні здійснюється в рамках Державної системи сертифікації - УкрСЕПРО.

Сертифікацію здійснюють державні випробувальні центри (ДВЦ) з найважливіших видів продукції. На сертифіковану продукцію видається сертифікат відповідності, який містить спеціальний знак відповідності. Останнім часом почали формуватись міжнародні системи сертифікації, координацією яких займається спеціальний комітет із сертифікації - СЕРТИКО, що діє у складі ІSО (Міжнародної організації стандартизації).

Державний нагляд за якістю продукції здійснює Державний комітет України по стандартизації, метрології і сертифікації (Держстандарт України), який є національним органом, що здійснює стандартизацію і сертифікацію продукції. Об'єктом державного нагляду є продукція виробничо-технічного призначення і товари народного споживання, експортна продукція відповідно до вимог контрактів, імпортна продукція відповідно до діючих в Україні стандартів, атестовані виробництва.

На місцях державний нагляд за якістю продукції здійснюють територіальні органи Держстандарту - центри стандартизації, метрології і сертифікації.

Система державного нагляду передбачає відповідальність суб'єктів господарювання за порушення стандартів, норм і правил, а саме матеріальну відповідальність у формі штрафів, розміри яких коливаються від 25до 100% вартості невідповідної стандартам продукції.

На рівні підприємства контроль якості продукції здійснюється за допомогою внутрішньовиробничого технічного контролю. Головна задача технічного контролю - забезпечення випуску високоякісної і комплектної продукції, що відповідає стандартам і технічним умовам. Основними об'єктами технічного контролю є: матеріали, що надходять на підприємство, сировина, паливо, що комплектують вироби й ін.; стан виробничого устаткування, технологічного оснащення, інструментів; дотримання технологічної дисципліни на робочих місцях; деталі, вузли, складальні одиниці, готова продукція.

Вибір виду контролю - складна і відповідальна техніко-економічна задача, обов'язковим елементом рішення якої є економічне обґрунтування контрольних операцій, сутність якого зводиться до зіставлення витрат на контроль і можливі втрати від браку.

За характером впливу на якісний результат технологічних операцій розрізняють засоби пасивного й активного контролю.

Пасивний контроль дозволяє оцінювати якість продукції після виконання відповідної операції. Пасивний контроль зводиться до простої реєстрації результатів виробничого процесу і не попереджає виникнення браку. Активний контроль пов’язаний з виконавчими органами технологічного устаткування. З їхньою допомогою якість продукції перевіряється безпосередньо в процесі обробки. До засобів активного контролю відносяться різного роду вимірники (індикатори, електроконтактні, радіоелектронні й інші пристрої і прилади). При досягненні заданих критичних розмірів ці пристрої подають сигнал, автоматично змінюють режим роботи агрегату чи зупиняють його.

У загальному виді процес контролю якості більшості видів промислової продукції складається із визначення кількісного значення контрольованого параметра і порівняння його з установленим нормативним значенням. Методи кількісної оцінки якості продукції вивчає спеціальна область наукових знань - кваліметрія. Відповідно до її основних принципів кількісні значення показників якості продукції можуть визначатися:

- на основі фізичних експериментів - методами метрології (вимір геометричних розмірів, маси, твердості, електропровідності, і т.п.);

- за допомогою психологічних експериментів (експертний вимір естетичних і ергономічних властивостей, смаку, запаху, кольору, проведення анкетних опитувань);

- на основі аналізу моделей функціонування об'єкта оцінки - методами розрахунку економічної ефективності й ін.

В умовах крупносерійного виробництва застосовуються методи вибіркового контролю окремих виробів з партії, тобто статистичні. Статистичні методи використовуються при попереджувальному (проміжному) і остаточному (приймальному) контролі.

Уся продукція, виготовлена з відступом від стандартів і технічних умов, відноситься до виробничого браку. Брак поділяють на поправний, коли виправлення забракованого виробу є технічно можливим й економічно доцільним, і остаточний, підлягаючий утилізації як відхід виробництва.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)