АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Стратегії ціноутворення ресторану

Читайте также:
  1. VІIІ. Приведення нормативно-правової бази у відповідність із завданнями Стратегії
  2. Біржовий механізм ціноутворення. Формування цін на біржі. Структура елементів біржової ціни. Сутність та правила біржового котирування.
  3. Варіанти стратегій розвитку організації й відповідні їм стратегії управління людськими ресурсами
  4. Взаємозв'язок стратегії організації й стратегії управління персоналом
  5. Вибір альтернативної стратегії.
  6. Вибір нової стратегії
  7. Вибір операційної стратегії та операційних пріоритетів
  8. Вибір стратегії поведінки
  9. Визначення поняття і зміст операційної стратегії
  10. Визначить стратегії психотерапевтичної роботи з клієнтом і рекомендації для нього: молодий чоловік віком 26 років страждає на ігроманію.
  11. Використання SWOT-аналізу для формування стратегії
  12. Вироблення стратегії сталого розвитку

У практичній діяльності ресторанів використовують такі загальні підходи до встановлення цін на продукцію та послуги.

1. Витратне ціноутворення. Це найпростіший метод ціноутворення. Його називають «витрати плюс» (додавання стандартної надбавки до витрат).

Наприклад, пляшка вина, яка коштує 15 грн., може продаватися за 30 грн., що означає 100%-у надбавку до витрат на її закупівлю у постачальника. Валовий доход підприємства в цьому випадку становитиме 15 грн. (реалізована торговельна націнка).

2. Ціноутворення за цільовим прибутком. Воно здійснюється на основі аналізу графіка беззбитковості.

Припустимо, ресторан хоче отримати за рік прибуток у розмірі 200 тис. дол. (рис. 2).

Кількість замовлень (відвідувачів)

Рис. 2. Графік беззбитковості ресторану

 

Постійні витрати ресторану (зарплата персоналу, комунальні послуги, оренда приміщення тощо) протягом року становлять 100 тис. дол. Середня ціна одного замовлення — 30 дол. Питомі змінні витрати (витрати на закупівлю продуктів і покупних товарів та ін.) становлять 10 дол. Тоді загальна кількість замовлень (кількість відвідувачів ресторану) визначається за формулою:

 

Кбез = Постійні витрати / Ціна реалізації – питомі змінні витрати =

= 100 000 / 30 дол. – 10 дол. = 5 000 замовлень / рік

Якщо ресторан прагне отримати протягом року прибуток у розмірі 200 тис. дол., для досягнення цієї мети знадобиться додатково отримати замовлень (обслужити відвідувачів) у кількості:

 

Кприб = Прибуток / Ціна реалізації – питомі змінні витрати =

= 200 000 / 30 дол. – 10 дол. = 10 000 замовлень / рік

 

Таким чином, слід отримати 5000 + 10000 = 15000 замовлень. У середньому це становитиме 42 замовлення протягом одного дня (15000: 360).

3. Ціноутворення з орієнтацією на вимоги споживача. При даному методі ціноутворення використовують не витрати підприємства, а сприйняття ціни споживачем, яке залежить від рівня його грошових доходів і вимог до якості та способу обслуговування. Наприклад, чашку кави споживач може замовити в кафетерії універсаму, в ресторані або в готелі з доставкою в номер. Ціни на ту ж саму продукцію істотно відрізнятимуться, оскільки витрати з надання послуги неоднакові.

4. Ціноутворення, засноване на конкуренції. Сутність цього підходу полягає у встановленні цін на рівні цін конкурентів.

Далі розглянемо стратегії ціноутворення на продукцію і послуги підприємств громадського харчування.

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)