АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Сутність статистичного спостереження

Читайте также:
  1. Біржова угода: ознаки, сутність, зміст, класифікація
  2. Біржовий механізм ціноутворення. Формування цін на біржі. Структура елементів біржової ціни. Сутність та правила біржового котирування.
  3. Бланкові, опитувальні, рисункові і проективні психодіагностичні методики. Сутність і частота народження. Поняття про об'єктивно-маніпуляційних методиках
  4. В чому полягає сутність безпеки життєдіяльності людини?
  5. Види і способи спостереження.
  6. Види опціонів: опціон-запит і опціон-пропозиція, їх сутність
  7. Визначення та сутність тестування.
  8. Визначте сутність та види спілкування.
  9. Виникнення, сутність і зміст STP-маркетингу
  10. Виробнича діяльність підприємства: сутність та форми організації
  11. Витрати виробництва, їх сутність та види
  12. Витрати виробництва: сутність, класифікація. Види прибутку підприємства. Взаємозв’язок між витратами та прибутком.

ПИТАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОГО ВИВЧЕННЯ

1. Перепис – як приклад спеціально організованого спостереження.

2. Точність спостереження. Характеристика помилок спостереження.

Сутність статистичного спостереження.

Під статистичними даними (інформацією) розуміють сукупність кількісних характеристик соціально економічних явищ і процесів, отриманих в результаті статистичного спостереження, їхньої обробки або відповідних розрахунків. Статистична інформація є необхідною як органам управління, так і різноманітним суб’єктам підприємницької діяльності. Збір статистичної інформації здійснюється з метою внесення змін до програм розвитку держави і розробки відповідних напрямів в економічній політиці, а також для потреб планування і організації виробництва.

Основними властивостями статистичної інформації є її масовість і стабільність. Перша риса пов'язана з особливостями предмета дослідження статистики як науки, а друга - говорить про те, що один раз зібрана інформація залишається незмінної і, отже, має здатність застарівати, тому висновки про стан і розвиток явищ на основі заздалегідь зібраної інформації можуть бути неповними, а ряді випадків - неадекватними.

Таким чином, розглядаючи вимоги, щодо статистичної інформації слід акцентувати увагу на достовірності та співставності. Достовірність – відповідність даних дійсній ситуації, при цьому важливим є професійна підготовка осіб які збирають інформацію; якість використаного інструментарію – тобто складеної програми спостереження; рівень підготовки об’єкта до спостереження; а також повнота охоплення об’єкта та точність реєстрації даних. Співставність, як вимога до інформації, полягає у тому, що узагальнення даних та їх порівнюваність забезпечуються шляхом одночасного їх збору за єдиною методикою, а також порівнюваність з попередніми дослідженнями. Звернемося до того, як отримують статистичну інформацію. На перший погляд все досить легко: можна відкрити різноманітні публікації, видання органів державної статистики та статистичних служб міжнародних організацій і прочитати необхідні дані. Однак вся перерахована інформація саме збирається в процесі проведення статистичного спостереження, що є першоосновою будь-якого статистичного дослідження.

Важливою частиною будь-якого статистичного дослідження є статистичне спостереження. Статистичне спостереження - це спланований, систематичний і науково-організований збір масових даних про різні суспільно-економічні явища і процеси. Прикладом статистичного спостереження є опитування суспільної думки, таке спостереження починається з метою виявлення відношення людей до деяких питань чи спірних подій, перепис населення тощо. Статистичне спостереження може проводитися органами державної статистики, науково-дослідними інститутами, економічними службами банків, бірж, фірм.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)