АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Що таке якість вищої освіти?

Читайте также:
  1. Болонський процес і перспективи розвитку вищої освіти в Україні
  2. Визначення витрат на якість.
  3. Виробництво, якість і конкурентоспроможність продукції (послуг).
  4. ВІКОВІ ОСОБЛИВОСТІ ВИЩОЇ НЕРВОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
  5. Вплив споживачів на якість продукції та послуг в готельно-ресторанному господарстві.
  6. Вплив факторів вирощування на якість бульб
  7. Глава 1. Вимоги до персоналу, який забезпечує культуру і якість надання готельних послуг
  8. Завдання освіти, виховання і розвитку особистості студента вищої школи
  9. Завдання, функції педагогіки вищої школи
  10. Історія розвитку дидактики вищої школи
  11. Лекція 1. Суть і соціальний зміст вищої освіти
  12. Лекція 2. Болонський процес як засіб інтеграції і демократизації вищої освіти країн Європи (2 години).

Тема 3. ЯКІСТЬ ОСВІТИ

План.

1. Якість освіти: визначення, мета, підходи

2. Процедури контролю і забезпечення якості освіти: ліцензування, акредитація, атестація

3. Стандарт вищої освіти: призначення, структура

4. Технології ліцензування, акредитації

5. Тип і статус вищого учбового закладу

 

При розробці стратегії реформування вищої освіти необхідно дати відповідь на запитання: що ми розуміємо під якістю освіти?

Базовим є сучасна концепція якості продукції. Скористаємося визначеннями, що надаються Міжнародною організацією по стандартизації (стандарт ISO - 8402):

· якість це сукупність властивостей та характеристик продукції або послуг, які придають їм здатність задовольняти потреби, які є або які будуть.

Особливістю освіти є більш складна, ніж для продукції, структура споживачів результатів освітньої діяльності - освітньої продукції: студенти, їхні батьки, підприємства, на яких будуть працювати фахівці, так і суспільство та держава в цілому

На діаграмі виділено три характеристик, які є визначальними щодо якості освітнього процесу: 1) особистість викладача і студента та якість навчальних матеріалів, 2) методи навчання та форми контролю і управління навчальним процесом, 3) засоби навчання та соціальне, технологічне, економічне, політичне середовище.

Що таке якість вищої освіти?

- по-перше, якість освіти означає різні речі для різними її споживачів,

-по-друге, якість пов’язана як з процесом, так і з результатом освітнього процесу.

Якість в очах уряду - це кількісні показники продуктивності галузі у контексті з витратами. Для роботодавця – це професійні та особистісні якості фахівців. Зовсім інший зміст має якість в очах студентів. Для них вона пов'язана з індивідуальним розвитком і підготовкою до самостійного життя в суспільстві.

А отже ми не можемо говорити про якість, взагалі, ми повинні говорити про якість для кожного із її споживачів. З іншого боку ми повинні також розглядати різні аспекти якості.

Нижче показані основні елементи системи вищої освіти та процеси, що в ній реалізуються.

Малюнок 2. Схема системи та процесів вищої освіти

Так, необхідно визначати якість:

· якість вхідного продукту,

· якість освітнього процесу,

· якість вихідного продукту: професійну компетентність випускників та якість управління і використанні цього продукту Урядом.

У зв’язку з цим, якість освіти можна визначити як: сукупність властивостей та характеристик освітнього процесу, які надають йому здібність формувати такий рівень професійної компетентності, який задовольняє потреби, які є або які будуть, громадян, підприємств і організацій, суспільства і держави.

Зважаючи на сказане вище, стає очевидним, що неможливо встановити один набір критеріїв чи стандартів якості для вищої освіти. Зацікавлені сторони будуть мати свої власні критерії і норми, отримані виходячи із свої власних цілей. Критерії будуть змінюватися відповідно до вимог та мети оцінювання. Скоріше за все стандарти і критерії - це питання консенсусу між зацікавленими сторонами.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)