АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Складні (групові і комбінаційні)

Читайте также:
  1. Безсполучникові складні речення
  2. Безсполучникові складні речення.
  3. І.3. СКЛАДНІ ВИПАДКИ ВІДМІНЮВАННЯ ІМЕННИКІВ.
  4. Позитивним при застосуванні пеніцилінів подовженої дії є те, що вони рідко вводяться, а негативним — складніше боротися з побічною дією.
  5. Прості та складні відсотки
  6. Складні випадки керування в професійному мовленні
  7. Складні випадки правопису займенників, прислівників, прийменників, часток
  8. Складні синтаксичні конструкції
  9. Феномени групової життєдіяльності (Групові ефекти)
  10. Якими факторами визначається складність зовнішнього середовища діяльності аграрних підприємств?

У простій таблиці в підметі наводиться простий перелік об'єктів або територіальних одиниць, тобто у підметі відсутнє групування одиниць сукупності.

Перелікова таблиця – це таблиця, підмет якої містить простий перелік одиниць досліджуваного об’єкта.

Монографічна таблиця характеризує не всю сукупність одиниць досліджуваного об’єкту, а тільки одну яку-небудь його групу, виділену за наперед визначеною ознакою.

Якщо вести мову про принципи формування підмета у простих таблицях то слід зазначити, що застосовують видовий, територіальний та часовий принципи їх формування.

Прості таблиці не дають можливості виявити соціально-економічні типи досліджуваних явищ, їх структуру та взаємозв’язки між ознаками, що їх характеризують. Ці задачі вирішуються більш повно за допомогою складних таблиць: групових та комбінаційних.

Груповими називаються статистичні таблиці, підмет яких містить групування одиниць сукупності за однією кількісною або атрибутивною ознакою. Присудок у групових таблицях складається з показників, необхідних для характеристики підмета. Найпростішим видом групових таблиць є атрибутивні і варіаційні ряди розподілу. Групова таблиця може бути більш складною, якщо в присудку приводиться не тільки число одиниць у кожній групі, але і ряд інших важливих показників, які кількісно і якісно характеризують підмет. Такі таблиці часто використовуються з метою зіставлення узагальнюючих показників за групами, що дозволяє робити певні практичні висновки. За допомогою групових таблиць є змога виявити та охарактеризувати соціально-економічні типи явищ, структуру та залежність, але тільки від однієї ознаки.

Комбінаційними називаються статистичні таблиці, підмет яких містить групування одиниць сукупності одночасно за двома і більше ознаками: кожна з груп, побудована за однією ознакою, розбивається, у свою чергу, на підгрупи за якоюсь іншою ознакою і т.д. Комбінаційні таблиці дозволяють характеризувати типові групи, виокремлені за декількома ознаками та зв’язок між ними. Послідовність розбиття на групи за ознаками визначається важливістю однієї з них в їх комбінації або ж порядком їх вивчення.

За структурною розробкою присудка розрізняють статистичні таблиці: прості та складні.

При простій розробці присудка показник, що визначає його, не ділиться на підгрупи, а підсумкові значення знаходять шляхом простого підсумовування значень за окремою ознакою. Таким чином розташування показників у присудку є паралельним.

Складна розробка присудка передбачає розподіл ознаки, що формує присудок на підгрупи. При складній розробці присудка отримуємо більш повну характеристику об'єкта, а самі показники наводяться комбіновано.

Складна розробка присудка може привести до значного збільшення розмірності таблиці, що є недоліком та вказує на зниження наочності, читання та аналізу таблиці. Тому при побудові таблиці дослідник має керуватися оптимальним співвідношенням показників присудка та враховувати як позитивні, так і негативні моменти складної розробки присудка.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)