АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Оцінка вартості прав на об’єкти права інтелектуальної власності

Читайте также:
  1. A) это основные или ведущие начала процесса формирования развития и функционирования права
  2. I. Дополните предложения глаголами, данными справа, поставив их в Imperfekt.
  3. I. Личные права и свободы.
  4. I. НОРМА ПРАВА, ИЛИ ОБЪЕКТИВНОЕ ПРАВО
  5. I. О СУЩЕСТВЕ ПРАВА И НРАВСТВЕННОСТИ
  6. I. Поняття й ознаки об'єкта авторського права.
  7. II. Визнання та оцінка запасів
  8. II. Визнання та первісна оцінка запасів
  9. II. Визнання та первісна оцінка нематеріальних активів
  10. II. Внедоговорные источники трудового права.
  11. II. Левая и правая стороны
  12. II. Особисті права Членів Державної Народньої Ради

 

3.5.1. Послідовність оцінки

Визначення вартості (ціни) прав на ОІВ є одним із необхідних, відповідальних і складних етапів їх комерціалізації.

Послідовність оцінки ОІВ складається з таких етапів:

1. Ідентифікація ОІВ;

2. Визначення мети (цілі) оцінки;

3. Вибір бази оцінки;

4. Вибір підходу до оцінки;

5. Вибір методу оцінки;

6. Розрахунок вартості ОІВ;

7. Оформлення звіту (акту) про оцінку.

 

(1) Приступаючи до оцінки, необхідно визначитись, що саме є об’єктом оцінки: це права на винахід, технологія, торговельна марка, комерційна таємниця чи все заразом?

Необхідно впевнитись у тому, що ОІВ існує у матеріальній формі, а також що є охоронний документ на певний об’єкт права інтелектуальної власності, який засвідчує правомірність володіння майновими правами стосовно цього об’єкта.

Якщо майнові права на ОІВ вичерпані або перестали діяти достроково, наприклад, у разі несплати річних зборів за підтримку чинності патенту або свідоцтва, то право інтелектуальної власності, а разом з ним й об’єкт оцінки, зникають.

(2) Наступним кроком є визначення мети оцінки. Оцінка вартості прав на об’єкт права інтелектуальної власності найчастіше здійснюється з метою визначення:

- оподатковуваної бази майна фірми;

- вартості інтелектуальної (промислової) власності, яка вноситься до статутного капіталу підприємства;

- вартості виняткових прав, що передаються на основі договору про передачу прав на об’єкти інтелектуальної власності або ліцензійного договору на право використання такого об’єкта;

- розміру компенсації, яку необхідно виплатити згідно з чинним законодавством правовласнику інтелектуальної власності за порушення його виключних (майнових прав).

(3) Необхідність оцінки вартості інтелектуальної власності виникає також:

- у разі внесення її до інноваційних, інвестиційних проектів;

- у разі розширення ринків збуту;

- у разі страхування;

- передачі інтелектуальної власності в заставу з метою отримання кредитів;

- визначення збитку, завданого неправомірним використанням об’єкта права інтелектуальної власності;

- у разі банкрутства підприємства в процесі його ліквідації з метою задоволення позовів кредиторів.

При цьому розрахунки вартості (ціни) об’єкта інтелектуальної власності, здійснені для одних цілей, не використовуються для інших.

(4) У залежності від об’єкта права інтелектуальної власності та мети оцінки вибирають підхід до оцінки. Існує три підходи:

- витратний;

- порівняльний;

- дохідний.

Визначення вартості прав на ОІВ при використанні витратного підходу ґрунтується на розрахунку витрат на відновлення ОІВ в поточних цінах за вирахуванням морального зносу (амортизації). Цей підхід є єдиним придатним, коли ОІВ не призначений для отримання прибутку або коли з тих чи інших причин вартість неможливо визначати двома іншими підходами.

Найбільш прийнятним у сучасних умовах є дохідний підхід. В основі дохідного підходу лежить принцип очікування, тобто вартість прав на ОІВ визначається величиною майбутньої користі, яку отримає їх власник. При цьому майбутні грошові потоки, що генеруються ОІВ, перераховуються у сьогоднішню вартість.

Сутність порівняльного підходу полягає в тому, що вартість прав на ОІВ визначається шляхом співставлення цін недавніх продажів прав на подібні ОІВ. Це найбільш надійний підхід до оцінки. Але в Україні поки що з низки причин (відсутній розвинений ринок ОІВ, недоступні бази даних про результати продажу ОІВ тощо) цей підхід практично не використовується.

(5), (6), (7) У рамках кожного підходу існує кілька методів, що дозволяють розраховувати вартість прав на ОІВ у грошових одиницях. Розрахунок вартості прав є досить складним завданням, тому цю роботу доцільно виконувати за договором з професійним оцінювачем прав на об’єкти права інтелектуальної власності, сертифікати яким на право оціночної діяльності видає Фонд державного майна України.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)