АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Вправи на формування іншомовних граматичних навичок

Читайте также:
  1. II. Методологічні засади, підходи, принципи, критерії формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  2. III. Вправи з початкового положення стоячи.
  3. IV. ВПРАВИ НА РОЗВИТОК МОВЛЕННЯ
  4. IV. Формування навчальних умінь та навичок
  5. V. Формування навчальних умінь та навичок.
  6. VII. Система підготовки кадрів до здійснення процесу формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя
  7. VIII. Шляхи, умови та очікувані результати реалізації Концепції формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  8. VІ. Закріплення знань, умінь та навичок.
  9. А. С. Макаренко про програму формування особистості
  10. Аналіз фактів травматизму підтверджує вирішальну роль людини у створенні передумов формування травмонебезпечних ситуацій.
  11. Б. Лікування на стадії формування жовчних каменів : за схемою А, літолітики призначаються протягом 12-24 місяців.
  12. Білет № 16. Обгрунтуйте розповідь учителя, як метод формування природничих знань

 

Типи вправ за метою Види вправ за ступенями оволодіння граматичним явищем Різновидності вправ
І. Репродуктивні граматичні вправи 1.Підготовчі вправи 1.Імітаційні, які створюють орієнтовану основу з нескладним граматичним матеріалом, особливо на молодшому ступеню. 2.Підстановчі, які мають на меті закріплення матеріалу (відмінювання, вживання займенників, додатків і інше). 3.Трансформаційні, які дають можливість закріпляти граматичний матеріал при рішенні мовленнєвих завдань (часові форми плану минулого, активна, пасивна форми і інше). 4.Комбінаторні, спрямовані на засвоєння більш складної структури на основі простих (утворення складнопідрядних речень і інше).
2.Умовно-мовленнєві вправи 1.Вправи, які направляються вчителем. 2.Вправи на підготовлене мовлення: v Відповіді на питання з вживанням граматичного матеріалу, який вивчається. v Переказ із вживанням нового граматичного явища. v Складання діалогу за взірцем із вживанням нового граматичного явища. 3.Вправи у непідготовленому мовленні (оцінка прочитаного, почутого, коментування актуальних подій із життя школи, класу)
ІІ. Рецептивні граматичні вправи 1.Підготовчі v з опорою на друкований текст   v з опорою на текст, який слухається 1.Знаходження в тексті граматичного явища, яке вивчається, за формальними ознаками. 2.Групування граматичних явищ за подібними ознаками. 3.Заповнення пропусків із серії запропонованих граматичних явищ. 4.Переклад на рідну мову речень.   1.Виділення із речення, яке слухається, граматичної форми за формальною звуковою ознакою. 2.Слухання речень і визначення подібних і різних граматичних форм. 3.Порівняння омонімічних граматичних явищ і визначення їх відмінностей з опорою на контекст. 4.Аналіз граматичних явищ із прослуханого тексту. 5.Трансформаційні вправи на основі прослуханого.
  2.Умовно-мовленнєві вправи 1. Відповіді на запитання з використання фраз із тексту із зазначенням ГЯ. 2. Текстові вправи на контроль розуміння прослуханого. 3. Переклад фрагментів тексту (який слухається, читається) з дотриманням норм перекладу ГЯ, які вживаються на розуміння його змісту (способи дієслова, час, стан дієслова, особа від якої ведеться розповідь).

 

 

Призначення і приклади вправ.

ПРИКЛАД 1.

Репродуктивні граматичні вправи. Вправи для формування граматичних навичок говоріння (2 етап в навчанні граматики).

Для формування репродуктивних навичок важливим є наступне:

· Наявність комунікативного завдання до виконання вправи, їх комунікативна спрямованість;

· Багаторазове повторення ГЯ для формування фразового стереотипу і поступове його самостійне вживання у новому контексті (словосполучення, речення).

 


Репродуктивні граматичні вправи можна класифікувати за такими групами:

1. Вправи, які виконують під час ознайомлення з граматичним явищем або відразу після нього. їх виконують під безпосереднім контролем учителя, переважно у фронтальному режимі, із значною кількістю хорових повторювань. Матеріал для них уміщено в підручнику або надає вчитель, комунікативне завдання зазначено в інструкції до вправи.

 

Ø Комунікативність вправ умовна, однак вона наявна. Кожного разу на почутий стимул учні реагують лише одним реченням з визначеною граматичною структурою, що забезпечує інтенсивність і згодженність у часі тренувальної роботи. Замість того щоб сказати: повторіть за мною такі речення, учитель дає таку інструкцію: скажіть, що ви також робите (не робите) це в зазначений час.

Ø Починати виконувати вправи цієї групи слід на тому уроці, на якому вводять граматичне явище, продовжувати на наступних, доки учні не навчаться безпомилково, швидко їх виконувати.

Ø Вправи виконують у такій послідовності:

v спочатку імітативні,

v потім – вправи на підстановку (скажи, що ти або твій приятель робить це у який-небудь інший час або

робить щось інше в цей час),

v далі –вправи на розширення повідомлення (скажи, що ти або твій приятель зробив це та ще щось

інше, і поясни, чому зробив),

v після цього – вправи на трансформацію, коли задане речення учні перетворюють на заперечне або

питальне (скажи, що ти або твої друзі не робите цього в зазначений час, або: Запитай, чому, коли, де, в

який спосіб виконуються ці дії).

 

2. Вправи, для яких характерне послаблення контролюючої ролі вчителя. Під час їх виконання змінюються режими роботи: учні працюють у парах, у малих групах при вибірковому контролі вчителя.

Пропонуючи вправу для виконання у парах, учитель повинен дати учням опори (смислові, мовні, підстановчі таблиці) для забезпечення її безпомилкового виконання.

У цих вправах збільшується обсяг висловлювань, і учні будують висловлювання, що складаються з кількох речень (розкажи, що ти вчора робив після уроків і ввечері). Учитель повідомляє, скільки речень він хоче почути від учнів, подавши зразок виконання.

 

3. Вправи, які підпорядковано розвиткові різних видів мовленнєвої діяльності: говоріння, аудіювання, читання, письма. Вони повинні детермінувати вживання граматичної структури, яку слід засвоїти. Наприклад: Відрекомендуйте нашому гостю ваших однокласників. Розкажіть, де вони живуть, що полюбляють робити у вільний час, яку участь беруть в житті класу. Або: Напишіть листа вчителеві. Опишіть, як ви плануєте провести свої літні канікули.

ПРИКЛАД 2.

Рецептивні граматичні вправи.

Основне призначення рецептивних граматичних вправ,зокрема при читанні це співвіднесеність граматичних індикаторів з їх граматичним значенням. При цьому необхідно знати граматичні формальні показники які виражають граматичне значення особи, способу, часу, форми, і інше, викликаний із довготривалої пам'яті, його зіставлення із структурою речення за формальними ознаками.

 

При виконанні граматичних вправ для формування рецептивних навичок необхідно:

· показати структурну ознаку – формальний показник;

· надати приклади на аналогічні за значенням граматичні структури, але відмінні за формальним показником.

· найти в тексті (реченні) граматичне явище за формальними показниками, пояснити шляхом розмірковувань (вказуючи на закінчення, на вибір допоміжного дієслова у складному часі,на порядок слів, характер підмета - активний предмет та інше);

· знайти в тексті речення із вказаним граматичним явищем за характерною для нього формальною ознакою і зробити узагальнення, тобто вивести правило;

Приклади вправ на розпізнання та диференцією ГЯ пасивного мінімуму на рівні речення:


Англійська мова.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)