АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Фінанси_економісти_Тема 4. Система якості продукції

Читайте также:
  1. A) Магнітоелектрична система.
  2. A) Устойчивая система средств, методов и приемов общения тренера с спортсменами
  3. B) Електромагнітна система.
  4. C) Електродинамічна система.
  5. Cтрахування в логістичних системах
  6. D. процессы самоорганизации, информационные процессы и процессы управления в живых системах
  7. DNS — доменная система имен
  8. E) Індукційна система.
  9. I. Система грамматических времен в страдательном залоге
  10. II. Формальная логика как первая система методов философии.
  11. IV. Центральна нервова система. Черепні нерви. Органи чуття.
  12. IV. Ямайская валютная система

Послуга – наслідок безпосередньої взаємодії між постачальником та споживачем і внутрішньої діяльності постачальника для задоволення потреб споживача (постачальник чи споживач можуть бути представлені під час взаємодії персоналом чи обладнанням). Постачання чи використання матеріальних видів продук3ції може бути частиною надання послуги. Послуга може бути пов’язана з виробництвом та постачанням матеріальної продукції.

Клас (гатунок) – категорія чи розряд, надані об’єктам, які мають однакове функцій не використання, але різні вимоги до якості.

Властивість продукції - об'єктивна особливість продукції, яка може виявлятися під час її створення, експлуатації чи споживання.

Показник якості продукції - кількісна характеристика однієї чи кількох властивостей продукції, що характеризують її якість, яку розглядають сто­совно визначених умов її створення та експлуатації.

Параметр продукції - ознака продукції, яка кількісно характеризує певні її властивості.

Придатна продукція - продукція, яка задовольняє всі встановлені вимоги.

Дефект - невиконання заданої очікуваної вимоги стосовно продукції чи вимоги, у тому числі вимоги безпеки.

Брак - продукція з наявністю дефектів; передавання її споживачу не припускається.

Рівень якості продукції - відносна характеристика якості продукції, яка ґрунтується на порівнянні значень оцінюваних показників якості продукції з базовими значеннями відповідних показників.

Система якості - сукупність організаційної структури, методик, про­цесів і ресурсів, необхідних для здійснення управління якістю.

Управління якістю - загальні функції управління, які визначають полі­тику, цілі, відповідність у сфері якості й здійснюються за допомогою таких заходів: планування якості, оперативне управління якістю, забезпечення якості та політики якості.

Показники якості продукції (ПЯП) дають кількісне визначення сту­пеня відповідності продукції вимогам замовника.

Залежно від кількості характерних властивостей показники якості по­діляють на одиничні та комплексні. Комплексні показники у свою чергу поділять на групові, головні, узагальнені та інтегральні.

Головний показник якості продукції - показник, який характеризує вла­стивості продукції за основним її призначенням.

Контроль - діяльність, яка складається з вимірювань, експертизи, випробовувань чи оцінювання однієї чи декількох характеристик з метою калібрування об’єкта і порівняння одержаних результатів з установленими вимогами для визначення того, чи досягнуто відповідність для кожної з цих характеристик (контроль розрізняють: вхідний – сировини та ін, які надходять; операційний – виконується після завершення певної виробничої операції; прийомний контроль – контроль готової продукції, за результатами якого приймаються рішення про придатність продукції до постачання чи використання. Контроль може бути суцільним чи вибірковим).

 

2. Удосконалення та забезпечення системи якості.

2.1. Етапи створення та розвитку систем якості продукції.

На першому етапі розвитку сучасного промислового виробництва в минулому столітті якість продукції визначалася як ступінь відповідності параметрів продукції вимогам технічної документації. Концепція забезпечення якості ґрунтувалася на вірогідному виявленні відхилень від регламентованих вимог до параметрів готової продукції для того, щоб не допустити попадання дефектних виробів у сферу застосування, а саме до споживача.

Реалізація цієї концепції призвела до виділення та автономізації спеціальної функції, що отримала назву „технічний контроль”, створення організаційних засад її виконання у вигляді підрозділів (служб) технічного контролю, виникнення та розвитку нормативної бази контролю якості (нормативно - технічної документації на параметри продукції).

Створення системи технічного контролю в сучасному вирішило багато оперативних завдань забезпечення якості, але викликало внутрішні організаційні протиріччя:


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)