АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Організаційні основи діяльності органів внутрішніх справ по реагуванню на заяви та повідомлення про злочини. Порядок виїзду на повідомлення

Читайте также:
  1. A. Повідомленням в СЕС
  2. C. порядок расчета коэффициента чувствительности «b»
  3. I. Дополните предложения глаголами, данными справа, поставив их в Imperfekt.
  4. I. Сведения о заявителе
  5. II. Актуалізація опорних знань та мотивація навчальної діяльності
  6. II. Мотивація навчальної діяльності школярів
  7. II. ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗМІНИ В ОРГАНІЗАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДУКТИВНОЇ ЗАЙНЯТОСТІ
  8. II. Порядок заполнения Запроса
  9. II. Порядок заполнения Заявления
  10. II. Порядок обращения за получением социального обслуживания
  11. II. Порядок подачи и рассмотрения ходатайств о предоставлении политического убежища иностранным гражданам и лицам без гражданства в Республике Казахстан
  12. II. Порядок подготовки, защиты и оценки квалификационной работы

ЗАТВЕРДЖУЮ

Начальник УГБ ГУМВС

України в Одеській області

Полковник міліції

Мартинюк В.Я.

 

“_____”____________ 20 ___ р.

П Л А Н - К О Н С П Е К Т

З тактики дій в типових і екстремальних ситуаціях

для проведення занять з особовим складом ____________________________________________

(орган, підрозділ)

 

Тема: 16 Тактика дій дільничного інспектора міліції при отриманні

повідомлення щодо насильства в сім¢ї.

 

Дата проведення:

Одеса - 2012

 

МЕТА ЗАНЯТТЯ: вивчення з особовим складом порядку виїзду на повідомлення про адміністративне правопорушення, скоєння злочину, сімейні конфлікти
Кількість годин: - 1 година.
Місце проведення: - учбовий клас.
Вид заняття: - практичне.
ЛІТЕРАТУРА:  
1. Конституція України.
2. Закон України "Про міліцію".
3. Наказ МВС України від 08.08.92р №485 "Про заходи щодо подальшого вдосконалення діяльності чергової служби органів внутрішніх справ України".
4. Наказ МВС України від 30.06.91р №270-дск "Про основи організації розкриття злочинів".
5. Наказ МВС України від 28.07.94р № 404 "Про затвердження Статуту патрульно-постової служби міліції України".
6. Наказ МВС України від 04.10.2003 №1155 “Про вдосконалення реагування на повідомлення про злочини, інші правопорушення і події та забезпечення оперативного інформування в органах і підрозділах внутрішніх справ України”.
 
ПЛАН ЗАНЯТТЯ:
1. Підготовча частина - 10 хв.
1.1. Організаційний момент (доповідь керівника про готовність працівників до заняття, привітання, перевірка присутності)  
2. Основна частина - 30 хв.
3. Заключна частина - 15 хв.
3.1. Відповіді на питання слухачів  
3.2. Закріплення отриманих знань по викладеному матеріалі  
3.3. Завдання на самопідготовку  
4. Підведення підсумків заняття - 5 хв.
   
НАВЧАЛЬНІ ПИТАННЯ:  
1. Організаційні основи діяльності органів внутрішніх справ по реагуванню на заяви та повідомлення про злочини. Порядок виїзду на повідомлення.
2. Дотримання заходів безпеки, екіпіровки особового складу.
     

 

Організаційні основи діяльності органів внутрішніх справ по реагуванню на заяви та повідомлення про злочини. Порядок виїзду на повідомлення.

При одержанні заяви чи повідомлення про злочин черговий органу внутрішніх справ (інспектор-черговий):

- уточнює в потерпілого або іншої особи, що повідомила про злочин, її установчі дані, місце, час та обставини події, наявність на місті злочину потерпілих та їх стан; з’ясовує, якими відомостями володіє заявник про злочинця, хто є очевидцем або свідком того, що трапилось; у необхідних випадках подає особі, яка повідомила про злочин, рекомендації щодо її подальших дій (місця перебування до прибуття працівників міліції, сприяння в охороні місця події тощо);

- направляє на місце події ДІМ або найближчий до нього наряд міліції, дає їм розпорядження щодо дій по охороні місця події і затримання злочинців; при наявності можливості оперативно вирішує ці завдання силами чергової частини;

- забезпечує заходи по наданню невідкладної медичної допомоги потерпілим від злочину;

- негайно (протягом 3-5 хвилин) направляє на місце події основну або резервну слідчо-оперативну групу, а за умов відсутності таких забезпечує швидке оповіщення, збір та виїзд на місце події співробітників які чергують вдома;

- підтримує стійкий двобічний зв’язок зі слідчо-оперативною групою, яка працює на місці, орієнтує про обставини злочину, прикмети злочинців та викраденого наряди міліції, інші ОВС, керує силами і засобами що є в його розпорядженні, для забезпечення розкриття злочину по гарячих слідах;

- організує інші невідкладні заходи щодо встановлення і затримання злочинців, ліквідації завданих злочином тяжких наслідків.

Згідно ст.173 Статуту ППСМ: при одержанні повідомлення про вчинений злочин патрульний наряд повинен негайно прибути до місця події і вжити заходів щодо його розкриття по гарячих слідах.

Ст. 222 Статуту ППСМ передбачає, що поява наряду ППСМ на місці події повинна бути несподіваною для правопорушників, автомобіль має рухатись повільно, на малих оборотах двигуна, вночі – з вимкнутими фарами. Повідомивши чергового про прибуття на місце, наряд залишає автомобіль і додержуючись обережності, приступає до дій. Автомобіль знаходиться під постійним наглядом міліціонера-водія.

Злочини, що вчиняються на побутовому ґрунті, є одним із найпоширеніших видів злочинів.

У їхнє число входять такі небезпечні діяння, як навмисні убивства, тяжкі тілесні ушкодження, хуліганства та ін.

Побутові конфлікти небезпечні тим, що морально травмують не тільки учасників, але й оточуючих - дітей, сусідів та інших осіб, тому попередження цього виду правопорушення – особлива задача органів внутрішніх справ.

Отримавши повідомлення про побутовий конфлікт і зареєструвавши його, черговий по міськрайоргану повинний детально проінструктувати працівників міліції, що виїжджають на подію. Крім точних даних про місце і характер хуліганських проявів, черговий зобов'язаний роз'яснити їм права і обов'язки, застерегти від неправильної поведінки при розгляді заяви, про дотримання запобіжних заходів особливо, якщо скандаліст озброєний. Працівник міліції повинний знати від чергового по міськрайоргану, при наявності в нього даних, точну адресу місця події, обстановку і характер конфлікту, причини його виникнення, дії, що відбуваються під час скандалу, особистість правопорушника (прізвище, ім'я, по батькові, наявність у нього судимостей, як часто влаштовує скандали, чи перебуває на профілактичному обліку. Корисно знати стислу характеристику неблагополучної сім'ї з вказівкою, на що може бути здатний скандаліст.

Першочергові дії співробітників міліції при вході в квартиру, де відбувається скандал, залежать у кожному окремому випадку від конфліктної обстановки, а успіх дій - від правильної її оцінки.

В усіх випадках необхідно проявити максимум пильності і бути готовим до будь-яких несподіванок.

Якщо відомо, що хуліган скандаліст, але не загрожує фізичною розправою, необхідно подзвонити або постукати в квартиру і представитися: «Відчиніть - я працівник міліції». Увійшовши, привітатися, спокійним, упевненим тоном довідатися, хто викликав міліцію. Щоб розрядити обстановку, варто попросити паспорти і після цього почати з'ясовування обставин скандалу. Уважно і по черзі необхідно вислухати обидві сторони - і винну, і потерпілу.

Виносити рішення необхідно, твердо упевнившись у хуліганських діях скандаліста, тому що іноді скандал відбувається через дрібниці і скандалісти миряться при працівниках міліції.

Озброєний хуліган особливо небезпечний для оточуючих людей і самого працівника міліції. Щоб уникнути поранень працівник міліції на місці події зобов'язаний прийняти всі необхідні запобіжні заходи. Необхідно з'ясувати чим озброєний хуліган: ножем, сокирою, рушницею, довідатися розташування кімнат у квартирі, хто знаходиться разом із ним, оцінити реальну загрозу.

Запросити із собою понятих із числа сусідів або будинкового активу. Врахувати кількість дорослих людей у квартирі (будинку), фізичні можливості і спроможності скандаліста. Увійшовши в квартиру, рішуче, твердо змусити правопорушника підкоритися собі. Зорієнтуватися, які дії необхідно прийняти в першу чергу.

У однім випадку можливо швидко ввійти в квартиру разом із понятими або позаштатниками, представниками громадськості і відразу обеззброїти хулігана, відібрати ніж, сокира і т.п., одягнути йому наручники. У іншому випадку, тримаючи напоготові зброю, попередити про застосування її, якщо він не здасть свою зброю, зайняти вигідну позицію, знаходячись на відстані, недосяжній для удару. Після цього за допомогою інших осіб обеззброїти його. Якщо допомоги чекати немає від кого, застосувати силу, хитрість для обеззброєння хулігана.

Переконатися, чи не загрожує кому небезпека, чи не потрібна кому допомога (у разі потреби з цією метою залучити понятих). Прибрати, предмети, якими дебошир може заподіяти тілесні ушкодження.

Необхідно вивести хулігана в іншу кімнату (при ньому дружина і сусіди можуть почувати себе сковано, не говорити правду). У випадку нападу хулігана підготувати який перепону, щоб увернуться від удару й обеззброїти його.

Якщо хуліган засів із зброєю в квартирі, на горищі або в іншому приміщенні і висловлює відтіля погрози розправою, поспішно діяти не можна. Необхідно викликати підкріплення (групу захоплення) із міськрайоргану, спільно оточити місце, підтримувати постійний взаємний зв'язок. Твердим спокійним голосом пояснити хулігану, що опір марний і він зобов'язаний здати зброю. Прийняти всі заходи щодо обеззброєння, при необхідності застосувати спецзасіб «Терен» і прийоми рукопашного бою. Зробити особистий огляд правопорушника й уважно стежити за ним, не дозволяючи пересуватися по кімнаті. Оформити матеріали, прийняти заяву від потерпілих, пояснення, свідків, потерпілих, самого правопорушника. Скласти протокол при наявності факту знищення або ушкодження майна.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)