АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Поняття конкурентоспроможності продукції

Читайте также:
  1. I. Поняття й ознаки об'єкта авторського права.
  2. I. Поняття необережності, як форми вини.
  3. IV. Основні поняття і визначення,
  4. VІІ.Оперування поняттями
  5. Аварійний комісар: поняття, функції.
  6. Адаптація національної інноваційної системи до умов глобалізації та підвищення її конкурентоспроможності
  7. Адміністративна відповід-ть: поняття та підстави.
  8. Адміністративна відповідальність: поняття, мета, функції, принципи та ознаки.
  9. Адміністративне стягнення: поняття та види.
  10. Адміністративні стягнення: поняття і види
  11. Аналіз асортименту і структури продукції.
  12. Аналіз виконання договірних зобов'язань по відвантаженню продукції

Лекція 3. Конкурентоспроможність продукції та її оцінювання

План:

1. Поняття конкурентоспроможності продукції

2. Етапи оціювання конкурентоспроможності товару

3. Методи оцінювання конкурентоспроможності продукції

4.

 

Поняття конкурентоспроможності продукції

 

 


Конкурентоспроможність товару – поняття складне, інтегральне, відносне і динамічне. Це все те, що забезпечує перевагу товару на ринку, сприяє його успішному збуту в умовах конкуренції. З переходом економіки України на ринкові відносини виникло зацікавлення у визначенні рівня конкурентоспроможності товару.

Конкурентоспроможність і якість – це концентроване вираження сукупності можливостей країни будь-якого виробника створювати, випускати, здобувати або реалізовувати продукцію і послуги.

Якість – це синтетичний показник, який відображає сукупний прояв багатьох факторів: від динаміки і рівня росту національної економіки, до уміння організовувати і управляти процесом формування якості в рамках будь-якої господарської діяльності.

Фактор конкуренції носить в основі примусовий характер, змушує виробників, які постачають продукцію на ринок підвищити її якість і знизити її ціну. Це можливо лише завдяки постійному підвищенню якості продукції і послуг:

§ використання високоякісної сировини і матеріалів;

§ розробка і впровадження удосконалених прогресивних технологій;

§ застосування найсучаснішого обладнання;

§ вдосконалення методів контролю і випробовувань;

§ нових видів пакування;

§ створення оптимальних умов зберігання.

Конкуренція – це різноманітне, до якого відноситься:

o конкуренція фірм,

o конкуренція держав,

o цінова конкуренція,

o функціональна конкуренція,

o предметна конкуренція.

В загальному розумінні під конкуренцією розуміють:

§ елемент ринкового механізму;

§ форма взаємодії ринкових суб’єктів;

§ економічне суперництво окремих товаровиробників за певну частку ринку і прибутку;

§ механізм регулювання пропорцій суспільного виробництва

Конкурентоспроможність – це:

Ø спроможність продукції відповідати вимогам ринку даного виду продукції;

Ø характеристика продукції, яка відображає її відмінність від товару –конкурента як за ступенеим відповідності конкретній суспільній потребі, так і за витратами на її задоволення;

Ø все те, що забезпечує перевагу продукції на ринку, сприяє його успішному збуту в умовах конкуренції; це поняття відносне і динамічне, яке пізнається в порівнянні;

Ø сукупність якісних та вартісних характеристик продукції, яка забезпечує задоволення конкретної потреби і визначає його привабливість в очах споживача.

Ø складна (інтегральна) властивість, що характеризує привабливість продукції для споживача та прибутковість для виробника.

Конкурентоспроможність продукції і послуг – проявляється на ринку в момент реалізації. Рівень конкурентоспроможності визначається споживачем або покупцем.

Конкурентоспроможність – це вирішальний фактор комерційного успіху продукції або послуги на розвинутому конкурентному ринку.

Конкурентоспроможність – це такий рівень економічних, технічних і експлуатаційних параметрів, які спроможні або дозволяють витримати суперництво або конкуренцію з аналогічними продукціями і послугами.

Під конкурентоспроможністю розуміється комплекс споживчих і вартісних характеристик продукції і послуг, які визначають успіх їх на ринку

Спочатку конкурентоспроможність товарів оцінювали за допомогою психофізичного закону Вебера-Фехнера, що пояснює психологію споживачів і формалізацію їхнього вибору. Зараз конкурентоспроможність досліджуваної продукції визначають відповідно до іншої продукції і завжди конкретно виходячи зі ступеня задоволення запитів потенційних покупців.

Привабливість того чи іншого товару залежить від сукупності його властивостей (характеристик, показників), що зумовлюють задоволення певних потреб. Ця сукупність характеристик називається якістю товару.

Конкурентоспроможність більш широке поняття, ніж якість, воно включає:

· якість як обов’язковий компонент;

· економіку створення, збуту, сервісу товару, економічні можливості споживача;

· естетичні характеристики, імідж товару.

 

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)