АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Європейська премія з якості

Читайте также:
  1. Визначення сили як фізичної якості. Режими роботи м'язів при силовому навантаженні
  2. ГЛАВА IV. Цивілізація європейська тожественна чи з общечеловеческою?
  3. Етапи побудови системи якості.
  4. Європейська валютна система
  5. ЄВРОПЕЙСЬКА КОМІСІЯ ЗА ДЕМОКРАТІЮ ЧЕРЕЗ ПРАВО
  6. Європейська конвенція про захист прав та основних свобод людини 1950 р. і Хартія основних прав Європейського Союзу 2000 р. та їх місце в системі джерел права ЄС
  7. Європейська премія по якості.
  8. Забезпечення якості.
  9. Загальні відомості про сертифікацію систем якості.
  10. ЗАХІДНОЄВРОПЕЙСЬКА ФІЛОСОФІЯ СЕРЕДНЬОВІЧЧЯ
  11. ІНДОЄВРОПЕЙСЬКА СІМ’Я.

 

У 1992 році Європейський фонд управління якістю (ЄФУЯ) заснував Європейську премію з якості. У 1997 р. Премія була введена також для малих та средніх підприємств (чисельністю до 250 робітників). З 1997 р. Проект „Європейська премія з якості” ведуть ЄФУЯ та Європейська організація з якості (ЄОЯ) за участю Європейської Комісії.

Для проведення конкурсу провідні спеціалісти Європи розробили модель оцінки ділової досконалості підприємств.

При розробці Європейської премії з якості був творчо узагальнений досвід усіх премій з якості, що існував раніше.

Основні групи критеріїв:

 

· роль керівництва фірми (100 балів);

· управління персоналом (90 балів);

· політика та стратегія (80 балів);

· наявність і використання ресурсів (90 балів)_;

· оцінка процесів (140 балів);

· задоволеність споживачів (200 балів);

· задоволеність персоналу фірми (90 балів);

· дія на суспільство (60 балів);

· результати бізнесу (150 балів).

До кожної групи входить визначене число критеріїв, що мають свою питому вагу в загальній сумі балів оцінки фірми.

Кожна з премій має свої особливості. Так, премія Демінга робить акцент на широко розповсюджену статистичну культуру і стандартизацію, які забезпечують стабілізацію прцесів виробницьва як необхідну умову підвищення якості. Премія М.Болдріджа звертає увагу на стратегічне планування і досягнення запланованого рівня якості. В Європейській премії зроблений акцент на суспільство, довкілля і людей.

Перший український конкурс за досягнення в галузі якості був організований Українською асоціацією якості (УАС) у 1996 р. переможцем цього конкурсу став бердичевський машинобудівний завод „Прогрес”, що дозволило підприємству увійти в західноєвропкйську інформаційну мережу і підвищити конкурентоспроможність.

 

 

 

 

Європейська модель досконалості EFQM [1] є описом “ідеального” підприємства, яким його бачать зараз в Європі.

 

Модель складається з дев'яти критеріїв. П’ять з них описують діяльність підприємства, яка використовується для досягнення результатів; чотири критерії – результати, яких досягає підприємство за рахунок використання підходів.

 
 

 

 


♦ “Великі підприємства та бізнес–підрозділи” (від 250 співробітників);

♦ “Операційні підрозділи”;

♦ “Незалежні малі та середні підприємства”;

♦ “Малі та середні підприємства, що входять до складу великих”;

♦ “Організації громадського сектору

 

Відповідно до моделі досконалості Європейського фонду управління якістю, приміром, у Європі існують такі рівні визнання досконалості:

4. “Європейська нагорода з якості”, яка розрахована на найдосконаліші організації Європи.

 

5. “Визнання досконалості в Європі ” – розраховане на підприємства, що досягли рівня досконалості провідних організацій Європи.

6. “Прагнення до досконалості в Європі ” – розраховане на підприємства, які знаходяться на початку шляху до досконалості з метою допомогти їм зрозуміти свій поточний рівень організації управління і визначити та реалізувати пріоритети для вдосконалення.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)