АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема: Вивчення асортименту та оцінка якості овочевих напівфабрикатів

Читайте также:
  1. I. Вивчення нового матеріалу
  2. I. Вивчення нового матеріалу
  3. II. Вивчення нового матеріалу
  4. II. Визнання та оцінка запасів
  5. II. Визнання та первісна оцінка запасів
  6. II. Визнання та первісна оцінка нематеріальних активів
  7. II. ПОВТОРЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ, ВИВЧЕННЯ НОВОГО
  8. III. Вивчення нового матеріалу
  9. III. Вивчення нового матеріалу
  10. III. Визнання та первісна оцінка основних засобів
  11. III. Оцінка після первісного визнання та переоцінка нематеріальних активів
  12. IV. Вивчення нового матеріалу.

Мета: 1. Вивчити асортимент овочевих напівфабрикатів

2. Перевірити масу овочевих фабрикатів.

3. Визначити якість напівфабрикатів за органолептичними та фізико-

хімічними показниками.

Завдання 1. Ознайомитися з асортиментом овочевих напівфабрикатів, які використовують заклади ресторанного господарства.

В асортимент овочевих напівфабрикатів, які виготовляють централізовано, входять: сира очищена картопля, що не темніє на повітрі (або сульфітована) (ОСТ 28.3 – 77), овочі сирі очищені (морква, буряк, цибуля, капуста, ОСТ 28.1 а – 76), напівфабрикат жареної картоплі (МРТУ 28/2 – 66), овочеві котлети (ТУ 28-12-83).

Харчова промисловість виготовляє для підприємств ресторанного господарства наступні напівфабрикати: картопля любительська, сухе картопляне пюре у вигляді крупки, гранул, картопляні крекери, овочеві напівфабрикати-пасти (ТУ 18-16-77) та ін.

Якість овочевих напівфабрикатів встановлюють на основі органолептичної оцінки (зовнішній вигляд, консистенція, смак, запах і колір) середнього зразку кожної партії окремо та фізико-хімічним показникам у відповідності до вимог технічних умов.

В сирій очищеній сульфітованій картоплі визначають залишкову масову частку сірчистого ангідриду (оскільки він є токсичним), яка не повинна перевищувати 0,002% маси картоплі. В іншому випадку картопля реалізації не підлягає і має бути направлена на повторне промивання в холодній воді і повторному визначенню вмісту сірчистого ангідриду.

Для складання середнього зразку сульфітованої картоплі, відбирають від партії об’ємом до 10 пакувальних одиниць – одну одиницю, до 20 пакувальних одиниць – три і не менше 5 одиниць від партії до 50 пакувальних одиниць.

Від кожної відкритої пакувальної одиниці відбирають не менш 3 кг, проби об’єднують і отримують середній зразок.

Для визначення смаку, запаху і консистенції сиру сульфітовану картоплю відварюють. Залишкову масову частку сірчаного ангідриду визначають йодометричним методом.

 

Завдання 2. Визначення вмісту сірчистого ангідриду в сульфітованій картоплі йодометричними методом

Йодометричний метод. Принцип методу визначення SO2 полягає в тому, що в результаті реакції між бісульфітом натрію, гідроксидом натрію і сірчаною кислотою утворюється нестійка сірчиста кислота, яка розпадається на воду і сірчистий ангідрид. Останній кількісно окислюється йодом в сірчисту кислоту:

NaHSO3 + NaOH = Na2SO3 + H2O

Na2SO3 + H2SO4 = Na2SO4 + H2SO3 → (H2O +SO2)

SO2 + I2 + 2H2O = 2HI + H2SO4

Хід визначення:

З середнього зразку відбирають не менше 10 картоплин середнього розміру, розрізують по двом паралельним осям на чотири частини і кожну четверту частину натирають на терці. Отриману масу швидко і ретельно перемішують і розтирають в ступці до отримання однорідної гомогенної кашки, а далі з підготовленого зразку зважують в два стаканчики наважки масою по 5 г кожна з похибкою не більше 0,01 г і переносять їх кількісно в колби місткістю на 200-250 см3 за допомогою 50 см3 дистильованої води. Далі в колби добавляють по 5 см3 розчину гідроксиду натрію концентрацією 1 моль/см3, закривають корками і залишають у спокої на 15 хв.

Далі в колби прибавляють по 10 см3 0,5 н. розчину сірчаної кислоти, перемішують, додають 1 см3 1-%-ного розчину крохмалю і титрують при помішуванні 0,01 н. розчином йоду до появи синього забарвлення, що не зникає впродовж 20-30 с.

Аналогічно досліджують несульфітовану картоплю, відібрану одночасно зі зразками напівфабрикату, оскільки в картоплі містяться речовини, здатні окислюватися йодом.

Масову частку залишку сірчистого ангідриду розраховують за формулою, %:

 

де V і V1 – відповідно об’єм 0,01 н. розчину йоду, що витрачено на титрування маси наважки сульфітованої і несульфітованої картоплі, відповідно, см3;

k – поправковий коефіцієнт перерахунку на 0,01 н. розчин йоду

0,00032 – маса сірчистого ангідриду, яка окислюється 1 см3 0,01 н. розчином йоду, г;

m – маса наважки сирої очищеної сульфітованої картоплі, г.

 

Розбіжність між двома паралельними визначеннями не повинна перевищувати 0,001%.

При технохімічному контролі технологічного процесу виготовлення напівфабрикату – картоплі сирої очищеної сульфітованої в спеціалізованих цехах плодоовочевих баз і заготівельних підприємствах визначення залишкової масової частки сірчистого ангідриду проводять щозміни, відбираючи пробу для аналізу вподовж першої години налагодженого процесу випуску напівфабрикату.

Для сульфітації картоплі використовують розчин бісульфіту натрію концентрацією від 1 до 0,5 % в перерахунку на сірчистий ангідрид.

Один і той же розчин бісульфіту натрію можна використовувати багаторазово, до тих пір, поки його концентрація не знизиться до 0,5%. Після цього розчин знову доводять до одновідсоткової концентрації шляхом додавання необхідної кількості бісульфіту натрію або ж порошку мета бісульфіту натрію. Через 7-10 діб розчин для сульфітації заміняють новим свіже приготовленим.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)