АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Харчові добавки і регулювання маси тіла

Читайте также:
  1. А. Са, Zn, віт С, харчові волокна
  2. Автоматичні системи аналогового регулювання
  3. Багатоточкові системи регулювання.
  4. Белково-витаминно-минеральные кормовые добавки для программы кормления бройлеров, производства «Кедайню биохемия» (Литва)
  5. В. Харчові токсикози
  6. Валютне регулювання
  7. ВАЛЮТНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ЗЕД
  8. Види регулювання заробітної плати
  9. Види трудових відносин та їх правове регулювання
  10. Визначте державне регулювання лізингового інвестування.
  11. Виконавчо-розпорядчі суб'єкти адміністративно-правового регулювання у сфері науки.
  12. ВИХІДНИЙ РУБІЖ (ПУНКТ), РУБЕЖІ (ПУНКТИ) РЕГУЛЮВАННЯ. ПРИВАЛИ (ДЕННИЙ, НІЧНИЙ), ДОБОВИЙ ВІДПОЧИНОК

У період напружених тренувань, під час змагань, при відновленні організму спортсмена поповнити енерговитрати (3000–7000 ккал) і забезпечити біосинтетичні процеси за допомогою звичайного харчування дуже важко. Тому для спортсменів створені спеціальні продукти підвищеної біологічної цінності (ППБЦ) чи харчові добавки з різним харчовим і хімічним складом. Такі продукти дуже концентровані, висококалорійні, мають специфічну метаболічну спрямованість – білкову, вуглеводну, жирову чи вітамінно-мінеральну, а також певну цільову спрямованість:

· збільшення м'язової маси;

· корекція компонентного складу тіла (зменшення жирового компоненту, збільшення м'язового і кісткового);

· збільшення швидкості метаболізму і енергоутворення;

· відновлення електролітного балансу;

· активацію регуляторних механізмів енергообміну й інших метаболічних процесів;

· зниження маси тіла й ін.

Продукти підвищеної біологічної цінності (ППБЦ) використовуються в спорті для корекції незбалансованого добового раціону спортсменів, харчування на дистанції і між тренувальними навантаженнями, прискорення процесів відновлення, коректування маси тіла.

Для розвитку сили і швидкості, тобто для збільшення м'язової маси в період тренування, використовуються білкові добавки у виді Сп-11-кофейний, шоколадний, фруктовий „Мультикрафка“, „Астрофіт“ і багато інших протеїн-вмісних комплексів.

Для забезпечення організму енергією при тривалих тренуваннях у видах спорту на витривалість і змаганнях застосовуються ППБЦ, що містять велику кількість вуглеводів, а також жири і вітаміни, що підсилюють окислювання енергетичних субстратів. Їхня невелика маса поставляє в організм достатню кількість енергії і знімає в спортсменів високу нервову напругу. Це можуть бути печиво „Олімп“, халва „Бадьорість“ та ін.

Для видів спорту, у яких фізичне навантаження супроводжується значними втратами рідини, використовуються спеціальні вуглеводно-мінеральні напої „Спартакіада“, „Ізотонік“, „Олімпік“ та ін. Між тренуваннями напої вживають невеликими порціями – по 20–25 мл загальним обсягом 50–60 мл з концентрацією мінеральних речовин 6–10 %. Після закінчення тренування чи змагання кількість рідини може збільшуватися.

Регулювання маси тіла найчастіше зв'язано зі зниженням маси тіла і досягається за рахунок зменшення кількості енергії (калорійності) і (чи) збільшення енерговитрат. У практиці спорту масу тіла можна зменшити за рахунок збільшення обсягу тренувальних навантажень (енерговитрат) і тільки у видах спорту з великою кількістю тренувань – за рахунок зниження калорійності харчування. Однак різке зниження калорійності їжі не рекомендується, оскільки це приводить до зниження працездатності спортсменів: організм утрачає велику кількість води, мінеральних речовин, виснажуються запаси глікогену, структурні і скоротливі компоненти м'язів.

Кращим способом зменшення маси тіла є поєднання поступового зниження калорійності харчування зі збільшенням енерговитрат при тренуваннях. При такому підході до корекції маси тіла м'язовий компонент не змінюється – змінюється тільки жировий, що не робить негативного впливу на спортивну діяльність. Однак зменшення маси тіла не повинне перевищувати 0,5–1,0 кг у тиждень, що досягається при зниженні калорійності їжі на 200–500 ккал у день у поєднанні з тренуваннями.

Іноді використовується зниження маси тіла за рахунок обмеження надходження рідини і збільшення виведення води з потом. Такий прийом небажаний для спортсмена, оскільки приводить до зменшення об’єму крові, втрати електролітів, глікогену в м'язах і печінці, порушенню функції нирок, терморегуляції. У результаті знижується м'язова сила і загальна працездатність. Для корекції маси тіла створені спеціальні продукти – „палювачі жиру“, що містять енергетичні метаболіти, а також карнітин, що сприяє розщепленню жиру.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)