АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Класифікація допінгів

Читайте также:
  1. II. Класифікація основних засобів
  2. Банківські рахунки та їх класифікація.
  3. БИЛЕТ 5-6Поняття про організаційні форми навчання. Класифікація форм навчання природознавству.Класифік норм навч.природозн.
  4. Біржі як елемент інфраструктури ринку. Класифікація бірж.
  5. Біржова торгівля як основа біржової діяльності. Історія еволюції біржової торгівлі. Поняття організованого ринку. Риси та класифікація організованих ринків.
  6. Біржова угода: ознаки, сутність, зміст, класифікація
  7. Бюджетна класифікація: будова, роль і призначення видатків
  8. Бюджетна класифікація: будова, роль і призначення видатків
  9. Бюджетна система України та бюджетна класифікація
  10. Вади серця: класифікація, характеристика порушень гемодинаміки.
  11. Взаємозв’язок понять «ринок» і «ринкова економіка». Класифікація ринків
  12. Виборчі технології, їх класифікація

На початку XX ст у спорті для підвищення фізичної працездатності, прискорення процесів відновлення, поліпшення спортивних результатів стали широко застосовувати різні стимулюючі препарати, що включають гормональні, фармакологічні і фізіологічні, – так звані допінги. Використання їх не тільки створює нерівні умови при спортивній боротьбі, але і заподіює шкоду здоров'ю спортсмена у результаті побічної дії, а іноді є причиною летального результату. Регулярне застосування допінгів, особливо гормональних препаратів, викликає порушення функцій багатьох фізіологічних систем:

· серцево-судинної;

· ендокринної, особливо статевих залоз (атрофія) і гіпофізу, що приводить до порушення дітородної функції, появі чоловічих вторинних ознак у жінок (вірилізація) та збільшення молочних залоз у чоловіків (гінекомастія);

· печінки, викликаючи жовтяниці, набряки, цирози;

· імунної, що приводить до частих застуд, вірусних захворювань;

· нервової, що виявляється у вигляді психічних розладів (агресивність, депресія, безсоння);

· припинення росту трубчастих кісток, що особливо небезпечно для ростучого організму, та ін.

Багато порушень виявляються не відразу після використання допінгів, а через 10–20 років чи в потомстві. Тому в 1967 р МОК створив медичну комісію (МК), що визначає список заборонених до використання в спорті препаратів і веде антидопінгову роботу, організовує і проводить допінгконтроль на наявність в організмі спортсмена заборонених препаратів. Кожен спортсмен, тренер, лікар команди повинний знати заборонені до використання препарати.

Класифікація допінгів. До засобів, що використовуються в спорті для підвищення спортивної майстерності, відносяться: допінги, допінгові методи, психологічні методи, механічні фактори, фармакологічні засоби обмеженого використання, а також харчові добавки і речовини.

До засобів, що особливо шкодять здоров'ю і поддаються контролю, відносяться допінги і допінгові методи (маніпуляції).

По фармакологічній дії допінги поділяються на п'ять класів:

1 – психостимулятори (амфетамін, ефедрин, фенамін, кофеїн, кокаїн і ін.);

2 – наркотичні засоби (морфін, алкалоїди-опіати, промедол, фентаніл і ін.);

3 – анаболічні стероїди (тестостерон і його похідні, метандростенолон, ретаболіл, андродіол і багато інших), а також анаболічні пептидні гормони (соматотропін, гонадотропін, еритропоетин);

4 – бета-блокатори (анапримін (пропранолол), окспренолол, надолол, атенолол і ін.);

5 – діуретики (новурит, дихлотиазид, фуросемід (лазикс), клопамід, диакарб, верошпірон і ін.).

Допінги є біологічно активними речовинами, що виділенні з тканин рослин чи отримані синтетично, як і їхні аналоги. Багато допінгів входять до складу ліків від застуди, грипу й інших захворювань, тому прийом спортсменами ліків повинний узгоджуватися зі спортивним лікарем щоб уникнути неприємностей при допінгконтролі.

До допінгових методів відносяться кров'яний допінг, різні маніпуляції (наприклад, придушення процесу овуляції в жінок й ін.).

Біологічна дія в організмі окремих класів допінгів різноманітна. Так, психостимулятори підвищують спортивну діяльність шляхом активації діяльності ЦНС, серцево-судинної і дихальної систем, що поліпшує енергетику і скорочувальну активність скелетних м'язів, а також знімають втому, додають впевненість у своїх силах, однак можуть привести до граничної напруги функцій цих систем і вичерпанню енергетичних ресурсів.

Наркотичні речовини придушують болючу чутливість, тому що є сильними анальгетиками, і віддаляють почуття стомлення.

Анаболічні стероїди посилюють процеси синтезу білка і зменшують їхній розпад, тому стимулюють ріст м'язів, кількость еритроцитів, сприяючи прискоренню адаптації організму до м'язової діяльності і процесів відновлення, поліпшенню композиційного складу тіла.

Бета-блокатори протидіють ефектам адреналіну і норадреналіну, що як би заспокоює спортсмена, підвищує адаптацію до фізичних навантажень на витривалість.

Діуретики, чи сечогінні засоби підсилюють виведення з організму солей, води і деяких хімічних речовин, що сприяє зниженню маси тіла, виведенню заборонених препаратів.

Слід зазначити, що серед розглянутих класів допінгу найчастіше застосовуються анаболічні стероїди. У важкій атлетиці, пауерліфтингу, бодібилдінгу їх застосовують близько 90 % чоловіків і 20 % жінок. В інших видах спорту вони використовуються в меншій мірі (78 % – футболісти, 40 % – спринтери). При цьому використанні дози можуть багаторазово перевищувати ті, що рекомендуються (5–10 мг) і досягати 300 мг і навіть 2 г.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)