АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Теорія держави і права як навчальна дисципліна

Читайте также:
  1. A) это основные или ведущие начала процесса формирования развития и функционирования права
  2. I. Дополните предложения глаголами, данными справа, поставив их в Imperfekt.
  3. I. Личные права и свободы.
  4. I. НОРМА ПРАВА, ИЛИ ОБЪЕКТИВНОЕ ПРАВО
  5. I. О СУЩЕСТВЕ ПРАВА И НРАВСТВЕННОСТИ
  6. I. Поняття й ознаки об'єкта авторського права.
  7. II. Внедоговорные источники трудового права.
  8. II. Левая и правая стороны
  9. II. Особисті права Членів Державної Народньої Ради
  10. II. ПРАВА ГРОМАДЯН УКРАЇНИ
  11. II. Учет продажи продукции в случае момента перехода права собственности, отличного от момента отгрузки продукции покупателю
  12. II. ХАРАКТЕРНЫЕ СВОЙСТВА И ТЕНДЕНЦИИ ПРАВА И НРАВСТВЕННОСТИ

На основі теорії держави і права як науки була започаткована відповідна навчальна дисципліни, яка охоплює найбільш узагальнені позиції, визнані підходи, доктринальні положення стовно загальних закономірностей і тенденцій державно-правого функціонування та розвитку, а також глосарій вихідних юридичних понять. Теорія держави і права входить до складу нормативних юридичних дисциплін, що викладаються в обов’язковому порядку в усіх юридичних вищих навчальних закладах і факультетах, які здійснюють підготовку фахівців за спеціальністю «Правознавство». Виступаючи першою сходинкою на шляху здобуття юридичної освіти, вона викладається, як правило, на першому році навчання. Однак рівень володіння матеріалом з теорії держави і права, як правило, слід підтвердити під час складання з цієї дисципліни державного іспиту на здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра.

Теорія держави і права як базова навчальна дисципліна безпосередньо впливає на формування професійних якостей майбутніх фахівців та закладає їх основу. Завдання теорії держави і права зумовлені її місцем в системі юридичних навчальних дисциплін та полягають у такому:

по-перше, теорія держави і права озброює студентів знаннями найбільш загальних, основоположних закономірностей та тенденцій державно-правового життя суспільства. Вона покликана забезпечити основу фундаментальної підготовки правника широкого профілю, який добре орієнтується в основних правових принципах, доктринах та інститутах;

по-друге, теорія держави і права закладає фундамент правової культури майбутніх фахівців, їх юридичного мислення, сприяє формуванню у студентів наукового юридичного світогляду, здатності ухвалювати юридично коректні рішення в професійній сфері;

по-третє, теорія держави і права дає студентам початкові уявлення про основні державно-правові поняття і категорії, необхідні для ефективного вивчення галузевих та інших юридичних дисциплін.

Головне ж завдання теорії держави і права як навчальної дисципліни полягає в тому, що вона сприяє утвердженню у майбутніх фахівців поваги до основоположних правових цінностей (прав людини, демократії, верховенства права), а також формує вміння з виважених, наукових позицій надавати належну юридичну оцінку складним явищам та процесам державно-правової дійсності, розуміти їх сутність та соціальне призначення, місце і роль в правовій системі суспільства.

Теорія держави і права викладається за певною системою, яку складають логічно та послідовно розташовані питання, що відтворюють зміст предмета відповідної науки. Модульну структуру викладання теорії держави і права складають такі частини: 1) наукознавчі та історичні аспекти теорії держава і права; 2) загальне вчення про державу; 3) загальне вчення про право; 4) нормативна основа правового регулювання; 5) особливості реалізації права; 6) проблеми правової держави та правової системи.

Контрольні запитання

1. Визначте систему юридичних наук та місце в ній теорії держави і права.

2. Назвіть основні напрямки взаємодії теорії держави і права з галузевими юридичними науками.

3. Охарактеризуйте двосторонні зв’язки між теорією держави і права та філософією, соціологією, політологією й економічною теорією.

4. Визначте сучасний науковий статус філософії права та соціології права.

5. Розкрийте роль філософії права та енциклопедії права у процесі формування теорії держави і права як самостійної науки.

6. Назвіть завдання та структуру теорії держави і права як навчальної дисципліни.

 

Схема 1.


 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)