АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Докладний термінологічний опис рухової дії

Читайте также:
  1. Глосарій (Термінологічний словник)
  2. ГЛОСАРІЙ (термінологічний словник).
  3. КОРОТКИЙ ТЕРМІНОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК
  4. Короткий термінологічний словник
  5. КОРОТКИЙ ТЕРМІНОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК
  6. КОРОТКИЙ ТЕРМІНОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК
  7. КОРОТКИЙ ТЕРМІНОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК
  8. Короткий термінологічний словник
  9. Короткий термінологічний словник з дисципліни «Фінанси»
  10. Методологія та понятійно- термінологічний апарат історіографії
  11. Розділ 2.6. Термінологічний словник

Лекція №2

з дисципліни „Гімнастика з методикою викладання”

для студентів 2 курсу (стаціонар) та 3 курсу ВЗН

Тема: Логічна програма навчання

Учнів складній рухової дії.

План:

1. Докладний термінологічний опис рухової дії.

2. Стислий опис виконання рухової дії і графічне зображення.

3. Логічна програма біодинамічної структури.

4. Прийоми страхування та допомоги.

5. Завдання для розвитку рухових якостей.

6. Завдання для формування рухових вмінь і навичок.

7. Засоби специфічного впливу на учнів.

8. Можливі помилки, причини і способи їх усунення.

9. Форми організації діяльності учнів для вирішення рухових завдань; організація діяльності помічників вчителя (груповодів).

 

Основна література:

1. Спортивная гімнастика: Учебник для ин-тов физ. культ./Под ред.. Ю.К. Гавердовского и В.М. Смолевского. – М.: ФИС, 1979. – С. 67-73.

2. Журнал ф\к в школе, 1974. – № 3. – С.24-27.

3. Журнал ф\к в школе, 1975. – № 10. – С.20-23.

4. Журнал ф\к в школе, 1976. – № 11. – С.28-29.

5. Техника физических упражнений как биодинамическая структура. В кн..: ТиМФВ под ред.. Б.А.Ашмарина, М., Просвещение, 1979, С.44-53.

6. В.И.Филиппович. Теория и методика гимнастики, 1971 г., С.123-146., гл. 4.. Основы биомеханики гимнастических упражнений.

 

Додаткова:

1. Спортивная гимнастика/ Под общ.ред. М.Л. Украна, М.: ФИС, 1965. – С. 260-270.

Докладний термінологічний опис рухової дії

Процес навчання складній руховій дії стає ефективним тільки тоді, коли учитель професійно грамотно повідомляє учням практичні знання про рух, що вивчається, чітко визначає завдання для розвитку рухових здібностей і формування вмінь і навичок, використовує найбільш інформативні методи і прийоми навчання, а також вибирає необхідні форми організації учнів для успішної реалізації сформованих рухових завдань.

Підготовленість вчителя до навчання учнів складній руховій дії визначає ефективність вирішення виховних, освітніх і оздоровчих завдань, які визначаються програмою фізичного виховання. Більшість цих завдань вирішуються методом фізичної вправи. Також вчителю важливо передбачити, щоб учні набували і вдосконалювали знання, вміння і навички, вміли оцінювати і удосконалювати їх саме в процесі поетапного оволодіння руховими діями.

Результат оволодіння руховими діями (інтегрально-педагогічна оцінка) – це критерій вже завершеного етапу спільної діяльності вчителя і учня. Вчитель кожний раз вибирає і використовує тільки ті завдання, вирішення яких є найбільш ефективними для конкретної рухової дії. Тому вчителю під час підготовки до навчання учнів складній руховій дії і в процесі навчання зручно використовувати так звану логічну схему, яка містить в собі:

1) докладний термінологічний опис рухової дії;

2) стислий опис виконання рухової дії і графічне зображення;

3) логічна схема біодинамічної структури;

4) прийоми страхування і допомоги;

5) завдання для розвитку рухових якостей;

6) завдання для формування рухових вмінь і навичок;

7) засоби специфічного впливу на учнів;

8) можливі помилки, причини і способи їх усунення;

9) форми організації діяльності учнів для вирішення рухових завдань; організація діяльності помічників вчителя (груповодів).

 

Найбільш інформативним засобом вирішення задач фізичної культури в школі – гімнастичні рухові дії.

Але сьогодні ми розглянемо зміст логічної програми навчання на моделі однієї зі складних гімнастичних рухових дій, що вивчається студентами факультету фізичного виховання і входить в програму дисципліни «Гімнастика та методика її викладання».

Докладний термінологічний опис рухової дії.

Для докладного опису рухової дії на гімнастичному приладі використовують правила гімнастичної термінології, якими передбачені:

а \ вихідне положення для всього руху або попередніх рухів, які закінчуються позою із якої учень здатний ефективно використовувати основні рухи (біодинамічну основу); (попередні дії)

б\ основний термін, який визначає (що саме виконується)

в\ термінологічне визначення способу виконання (тобто як виконується).

г\ термін кінцевого положення (результат руху).

Приклад. Бруси середні: з розмахування в упорі на брусах (попередні дії), підйом (що виконується) розгином (як виконується) в упор сидячи ззаду ноги нарізно (кінцеве положення).

 

 

2. Стислий опис та графічне зображення.

 

Для усвідомлення учнями основної рухової задачі і формування їх свідомості попередньої уяви про вивчаємий рух учитель розробляє стислий словесний опис (з урахуванням можливостей сприйняття учнів) і для наочності готує ілюстративний матеріал – графічне зображення поз, які розподіляють потрібні фази рухової дії.

 

З крайнього положення маху назад (поза № 1) учень прямим тілом робить маятникоподібний рух до положення упору на руках зігнувшись (поза № 4). Це і є період попередніх рухів.

З цієї пози (№ 4) швидко розгинаючись у кульшових суглобах вперед-вгору (пози 4-6) – період основних рухів і завершує рух переходом в упор сидячи ззаду ноги нарізно (пози 6-8) – період завершальних дій.

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)