АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Що здійснює позитивний (або негативний) вплив на розвиток типу особистості

Читайте также:
  1. IV. ВПРАВИ НА РОЗВИТОК МОВЛЕННЯ
  2. А) людської особистості
  3. А. С. Макаренко про програму формування особистості
  4. Аналіз факторів, що впливають на цінову політику підприємства
  5. Безпосередній вплив стерилізації на здоров'я.
  6. В другій половині ХХ ст. розвиток неомарксизму був стимульований низкою чинників об“єктивного характеру.
  7. Взаємовплив політичних ідеологій
  8. Види та характер впливу небезпек
  9. Визначення впливу радіаційно небезпечних подій на людину
  10. Виникнення і розвиток економічної соціології
  11. Виникнення і розвиток криміналістики в світі і в Україні.
  12. Виникнення і розвиток криміналістики в світі і в Україні.

Як вже неодноразово підкреслювалося, розвиток в дітях їх основної і допоміжної функцій є настійною необхідністю. Всім відомо, що саме від виховання в ранньому віці залежить, наскільки пристосованими до життя виростуть діти. Але чи задумувалися ви коли-небудь про своє життя з точки зору розвитку типу вашої особистості? Діти, яких заохочували розвивати свої природні здібності, згодом вирівнювали всі свої функції, виростали в абсолютно повноцінних дорослих. Діти, чиї природжені здібності придушувалися, мали шанс перетворитися в людей, невпевнених в своїх силах і переконаннях, і такий стан може вплинути на всі сторони їх життя, включаючи професійну кар'єру.

Природно, що батьки і вчителі цінують в дітях ті якості, якими володіють самі. І, навпаки, їх може спантеличити і викликати почуття протесту поведінка, яка внаслідок природних причин їм незрозуміла. Роблять вони це зовсім не зі зла і зовсім не навмисно; людям властиво відчувати себе більш вільно і комфортно з тими, хто на них схожий, тому що так їм легше зрозуміти навколишніх.

Зараз вам було б корисно пригадати про своє дитинство, про те, як ви росли і виховувалися. Ми не пропонуємо вам обов'язково визначати тип особистості ваших батьків або вчителів, але все ж знайдіть час, щоб подумати про своє дитинство. Якими талантами ви володіли в цей період? Який відгук знаходили ваші зусилля у навколишніх? Чи заохочували вас розвивати вашу основну функцію або ж примушували поводитися неприродним для вас способом? Більшість дорослих людей мало відрізняються від тих, якими вони були в дитинстві, але деяким довелося з великими зусиллями відстоювати свою справжню сутність, зустрічаючись з неприйняттям або нерозумінням з боку навколишніх. Діти особливо беззахисні перед вимогами дорослих і часто придушують свої природжені переваги, щоб виправдати очікування близьких і не бути знехтуваними. Обставини, що супроводжують нас протягом життя, можуть або сприяти, або перешкоджати нормальному розвитку типу особистості. Крім батьків і вчителів на нас впливають наші брати і сестри, однолітки, а також культурне середовище, в якому ми виховуємося. Подумайте тільки: більше за 50% американського населення складають екстравертні сенсорики. І тільки 4% відносяться до інтровертних інтуітивів. Все американське суспільство пронизане найсильнішим переконанням, що найкраще належати до перших (орієнтованих на дію, товариських, прагматичних і практичних), чим до останніх (вдумливих, звернених до внутрішнього світу, складних і творчих натур).

Якщо ви примушуєте себе бути тим, ким насправді не є, ви можете зіпсувати собі все життя. Якщо ви вимушені "втиснути" себе в рамки певного групового менталітету, який вам не властивий (його можуть визначати ваша сім'я, оточення в школі і будинки або обстановка на роботі), це може закінчитися відмовою від істинної сутності, і тоді ви не зможете отримувати задоволення від тієї ролі, яку собі нав'язали. Якщо ви двадцять років займаєтеся тим, що не приносить вам ніякого задоволення, ви не тільки можете назавжди втратити свої істинні інтереси, але, що ще гірше, повірити в те, що ви ні до чого не здатні.

Якщо вас ніхто не підтримував в прагненні бути самим собою або ж ви розгублені і не знаєте своєї істинної сутності, не падайте духом. Теорія типу особистості може допомогти вам знайти шлях до продуктивного, повноцінного життя, заснованого на розумінні своєї істинної натури.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)