АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Як розробити програму самоосвіти і саморозвитку

Читайте также:
  1. PHP – скриптова мова програмування
  2. А. С. Макаренко про програму формування особистості
  3. Державне програмування та прогнозування економіки.
  4. Мова програмування Pascal
  5. Основи саморозвитку перехідної економіки нового типу
  6. Превентивні технології в концепції саморозвитку неповнолітніх
  7. Розробити алгоритм дій педагога з діагностики психолого-педагогічного клімату в навчальній групі.

Коли починаєш вести мову про самоосвіту і саморозвиток з керівником будь-якого рівня і рангу, то найчастіше чуєш такі міркування: "Так, саморозвитком і самоосвітою зайнятися б не перешкодило. Усвідомлюю, що менеджмент, маркетинг і економіку знаю не так глибоко, як треба, а лише загалом. Та й іноземний (частіше називаються англійський чи німецький) підучити б не заважало, але... де взяти час?" І все-таки... і самоосвіті, і саморозвитку не поспішайте говорити "ні". Не поспішаєте говорити, що у вас і вік не той, і справ вистачає. Спочатку постараємося разом поміркувати над наступними питаннями.

1. Від чого залежить можливість зайнятися самоосвітою, саморозвитком?

2. Хто може сприяти цьому?

3. Як практично розробити програму самоосвіти і саморозвитку?

Відповідаючи на перше питання, хотілося б підкреслити наступне. Звичайно, для самоосвіти і саморозвитку потрібно час. Хоча б одну – півтори години в день. У тиждень це буде 7-10 годин. А протягом року... уже 500 годин!

Але не тільки час потрібно для плідної самоосвіти і саморозвитку. Дослідження психологів і педагогів показують, що успіх цієї справи залежить від наступних умов і факторів:

фізіологічних (стан здоров'я, загальний Настрій, ступінь стомлюваності);

соціокультурних (навколишнє середовище, друзі, мікроклімат у родині, колективі);

психологічних (мотивація, потреби, ступінь навченості, пам'ять, творчі здібності і т.д.);

педагогічних (наявність грамотного, талановитого наставника, репетитора, педагога або можливість консультуватися в спеціальних школах бізнесу і керування і т.д.).

Для менеджера, що вирішив займатися самоосвітою і саморозвитком, важливо мати на увазі наступне: і в школі, і у вузі процесом навчання керує досвідчений педагог. Він виділяє задачі, завдання і навіть дозу засвоєння матеріалу на одне заняття. В умовах же самоосвіти ви стаєте й учнем, і педагогом в одному обличчі.

У зв'язку з цим вам необхідно опанувати інтенсивними методиками самонавчання, навчитися думати, вирішувати проблеми у відповідній предметній області: процес самонавчання організувати так, щоб він був систематичним і безупинним; не чекати результатів відразу після одного - двох занять; не зосереджувати увагу на часі (тобто не убивати в собі мотивацію навчання міркуваннями типу: "Ужу друге заняття, а я ще нічому не навчився...")

Успіху цілеспрямованої самоосвіти, саморозвитку менеджера можуть сприяти:

друзі, родичі, що у той же час є фахівцями в тій області знання, який ви хочете зайнятися (наприклад, вивчити іноземну мову); колеги по роботі, яким ви довіряєте і з який знаходитеся в довірчих відносинах; подорожі, відрядження; індивідуальні заняття з репетиторами; різного роду самовчителі; заняття на спеціальних курсах; серія лекцій, занять; спеціальна література; газети, телебачення, популярна література.

Ефективність самоосвіти і саморозвитку багато в чому залежить від того, наскільки сильна мотивація навчання. Важливо вивчати не предмет (як це роблять у школі, у вузі), а проблему.

Наприклад, ви вирішили вивчати англійську мову. Можна вивчати так, як це практикувалося й у школах, і у вузах. Це, швидше за все, буде довго, болісно і неефективно. Справа в тім, що вам не потрібна англійська мова як предмет. Для вас проблема в іншому: навчитися говорити англійською мовою. І не взагалі говорити, а говорити на професійні теми, щоб самостійно виїхати в ділове відрядження за рубіж. А це вам під силу, якщо... Для початку потрібний могутній освітньо-розвиваючий імпульс.

Тому, вирішивши зайнятися саме цього року англійською, спочатку хоча б місяць позаймайтесь з репетитором, запишіться на місячні інтенсивні курси англійської мови. А далі будете займатися самостійно, використовуючи самовчителі, магнітофонні записи, а якщо маються, те і відеозаписи відповідних курсів.

Однак перш ніж приступити до розробки програми самоосвіти і саморозвитку, дуже корисно докладно подумати над наступними питаннями:

1. Що для вас було чи є гальмом, бар'єром для професійного просування, саморозвитку в останні два-три роки?

2. Які якості, риси характеру провокують вас на конфлікти, нерозуміння й інші негативні ситуації?

3. Що заважає творчо на високому професійному рівні вирішувати задачі, що стоять перед вами?

4. Чого конкретно вам не вистачає: знань; умінь і здібностей; особистісних якостей; зв'язків, друзів; умов життя; грошей.

5. На що ви витрачаєте своє дозвілля?

6.У яких областях самоосвіти, саморозвитку ви можете домогтися істотного просування вже в найближчий рік?

7. Хто й у чому вам може сприяти в самоосвіті і саморозвитку?

Постарайтеся, міркуючи не поспішаючи, відповісти на ці питання. Бажано письмово і коротко. Це дозволить вам мати як би вихідну базу даних, що створить для вас надійну основу планування.

При розробці особистого плану самоосвіти і саморозвитку варто виділити такі сфери життєдіяльності менеджера:

1. У сфері управлінської діяльності (мається на увазі керування колективом) необхідно вивчати спеціальну літературу по менеджменту і маркетингу, економіці, праву.

У зв'язку з цим можна для початку порекомендувати журнали "Персонал", "Эко", "Менеджер", міжнародний журнал "Проблеми теорії і практики керування". Тут систематично публікуються цікаві матеріали по керуванню виробничою діяльністю, практикуми для керівника, узагальнюється вітчизняний і закордонний досвід керівництва організаціями, фірмами і т.д.

2. У сфері трудової і виробничої діяльності необхідно вивчати свої достоїнства і недоліки стосовно до виконання конкретної практичної роботи; дивитися, вивчати, як виконує роботу майстер своєї справи, той, у якого і продуктивність, і якість праці значно вище.

3. У сфері розширення кругозору, пізнавальної діяльності варто удосконалювати культуру читання і скорочитання, поглиблювати свої пізнання, цілеспрямовано, з обліком своїх творчих інтересів і потреб, читати літературу.

4. У сфері спілкування необхідно звертати увагу на співрозмовників, що, цікаві не тільки вам. Чим вони цікаві? Що відрізняє їх від вас у манерах, поводженні і спілкуванні? Необхідно не стільки копіювати, скільки осмислити, у чому чарівність, привабливість того чи іншого співрозмовника: в умінні слухати, у почутті гумору, в оригінальності думки? А чого бракує вам? Які якості ви хотіли б перейняти, розвити, удосконалювати? Що вам для цього необхідно?

5. Необхідно різноманітити дозвілля. Знайдіть час для відвідування театру, виставок, зустрічей з цікавими людьми; зарезервуйте час для заміських поїздок на природу і т.д.

Далі приведемо приклад річного плану самоосвіти і саморозвитку. Помітимо, що такі плани найкраще складати на початку кожного календарного року.

 

План самоосвіти і саморозвитку В. Іванова

1. У сфері керування. Систематично поглиблювати свої знання в області економіки, менеджменту, маркетингу. У зв'язку з цим стежити за періодикою і спеціальною літературою.

2. У сфері розширення кругозору. Читати ввечері й у вихідні дні в середньому не менш 50 сторінок. Опанувати прийоми скорочитання. Крім того, на дозвіллі почитати філософів В. Соловйова, А. Лосєва. Перечитати дещо з Л. Толстого.

3. У сфері виробничої діяльності. Вивчити досвід створення акціонерних товариств: їхні плюси і мінуси, проблеми і труднощі.

4. У сфері спілкування. Розвивати:

а) культуру ділового і неформального спілкування;

б) культуру дозволу конфліктних ситуацій у колективі;

в) уміння вести суперечку, дискусію.

5. У сфері дозвілля. Записатися в плавальний басейн. У вихідні дні — лижі, улітку — дача, виїзд на природу, у ліс обов'язкові. Раз на місяць — театр, виставки. Скоротити число відряджень до мінімуму. У суспільному транспорті намагатися використовувати час для психологічних чи спостережень вивчення іноземних мов.

Таким чином, робота з даним Практикумом допоможе вам визначити рівень свого саморозвитку, здатності до нього. Орієнтуючись на принципи і правила саморозвитку, скласти свою програму саморозвитку. Здійснення цієї програми допоможе вам наблизити рівень ваших ділових якостей до тих вимогам, що необхідні для успішної кар'єри і зафіксовані у вашій моделі ділової людини. На закінчення приводимо тести-тренінги по розвитку деяких ділових якостей, необхідних для ділової кар'єри.


Тести-тренінги по саморозвитку ділових якостей комунікативності


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)