АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

РОЗДІЛ П’ЯТИЙ

Читайте также:
  1. Алфавіт, слова, ідентифікатори, роздільники, лексеми
  2. ВИМОГИ ДО ЗМІСТУ РОЗДІЛУ «ОХОРОНА ПРАЦІ»
  3. ВИРОБНИЧІ ПІДРОЗДІЛИ АРХІВУ ТА ОСНОВНІ АРХІВНІ ТЕХНОЛОГІЇ
  4. Висновки по другому розділу
  5. Внутрішні підрозділи кожного із розділів
  6. Геноми майже всіх відомих РНК-вмісних вірусів – це лінійні молекули, які можна розділити на 3 групи.
  7. Дайте визначення поняття культура. На які дві великі частини можна його розділити? З яких елементів складається духовна культура?
  8. Діяльність окремих підрозділів та служб аеропорту
  9. Діяльність підрозділів ГУБОЗ у боротьбі з економічними злочинами
  10. До активу балансу входить розділ: Р1 необоротні активи, Р2 оборотні активи, Р3 витрати майбутніх періодів, р4 необоротні активи групи вибуття.
  11. До виконання розділу
  12. Другий розділ

 

- Ти щось сказав?

Хлопчик потягнув носом і відсунув з чола завелику оксамитову шапочку з фазанячим пером, яке лихо звисало з боку.

- Ти лицар? – повторив запитання, дивлячись на Геральта блакитними як фарба баньками.

- Ні – відповів відьмак, здивований, що йому хочеться відповідати. – Ні.

- Але ти маєш меч! Мій татусь є лицарем короля Фольтеста. Теж має меч. Більший ніж твій!

Геральт впер лікті в перила і сплюнув у воду, що вирувала за кормою баржі.

- Носиш на плечах – не відставав шмаркач. Шапочка знову насунулась йому на очі.

- Що?

- Меч. На плечах. Чому маєш меч на плечах?

- Бо моє весло вкрали.

Шмаркач роззявився, показуючи подиву гідні щербини на молочних зубах.

- Посунься від борту – наказав відьмак. – І закрий рота, бо туди муха впаде.

Хлопець роззявився ще ширше.

- Сивий, а дурний! – буркнула мати шмаркача, багато зодягнена шляхтянка, відтягуючи недоростка за боброивй комір плащика. – Ходи сюди, Еверетте! Скільки раз я тобі казала, щоб не знайомився з посполитими!

Геральт зітхнув, дивлячись на зарослі острови і купини, які виринали з ранкового туману. Баржа, незграбна як черепаха, тяглася у властивому для неї, тобто, черепашому темпі, викликаному лінивою течією Дельти. Пасажири, здебільшого купці і селяни, дрімали на багажі. Відьмак знову розкрутив сувій, повернувшись до листа Цирі.


…сплю у великій залі, яка називається Спальною, а ліжко маю дуже величезне, скажу Тобі. Я в Середніх Дівчатах, дванадцятеро нас, але я найбільше приятелюю з Еурнейд, Катьою і Іолею Другою. Зате сьогодні я Їла Зупу, а найгірше що іноді треба Постити і дуже рано вставати, Вдосвіта. Раніше, аніж у Каер Морхені. Решту напишу завтра бо зараз будемо мати Молитву. У Каер Морхені ніхто ніколи не молився, цікаво, чому тут треба. Певно тому, що це Храм. Геральте. Мати Неннеке прочитала і наказала не писати Глупств і точно без помилок. І чого навчаюся, і що вчуся добре, і що я здорова. Добре почуваюся і я здорова, шкода Голодна, але Скоро Обід. І ще Мама Неннеке казала ще написати, що молитва точно ще нікому не зашкодила, ані мені, ані тобі теж.

Геральте, я знову маю вільний час, так напишу чого я вчуся. Правильно читати і писати Руни. Історія. Природа. Поезія і Проза, Правильно висловлюватись Загальною Мовою і Старшою Мовою. Я найкраща у Старшій Мові, умію також писати Старші Руни. Напишу Тобі щось, то й сам побачиш. Elaine blath, Feainnewedd. Це значило: Гарна квіточка, дитя Сонця. Бачиш сам, що вмію. І ще… Тепер можу знову писати, бо знайшла нове перо, бо то старе зламалось. Мати Неннеке прочитала і хвалила мене, що правильно. І ще казала,що я слухняна, і щоб ти не турбувався. Не турбуйся, Геральте.

Знову маю час, так напишу, що сталось. Як ми годували індиків, я, Іоля і Катя, то Один великий Індик на нас напав, шию мав червону і був Жахливо Страшний. Спершу напав на Іолю, а пізніше хотів на мене напасти, але я не боялась, бо він був і так менший і повільніший за Маятник. Зробила фінт і пірует і двічі вдарила його різкою, аж він Утік. Мати Неннеке не дозволила мені носити тут Мого Меча шкода, бо я б тоді тому Індикові показала, чого навчилась у Каер Морхені. Я вже знаю, що справжніми Старшими Рунами слід писати Caer a'Muirehen і що це означає Оплот Старого Моря. Це певно тому, що там всюди Мушлі і Слимаки та Риби, відтиснуті на каменях. А Цинтра правильно пишеться Xin'trea. А моє ім’я походить від Zireael, а це значить Ластівка, а це значить, що…

- Читаєш собі?

Підняв голову.

- Читаю. А що? Щось сталось? Хтось щось помітив?

- Ні, ні – відповів шкіпер, витираючи руки у шкіряний кабат. – Спокійно на воді. Але є туман, а ми вже бл близько біля Жирної брили…

- Знаю. Пливу туди вже вшосте, Плюскавцю, не рахуючи повернень. Вивчив шлях. Мої очі відкриті, не турбуйся.

Шкіпер кивнув головою, відійшов у бік носу, переступаючи лежачі всюди паки і клунки подорожніх. Скупчені на міделі коні іржали і стукали підковами об дошки палуби. Були посередині течії, серед густого туману. Баржа орала носом водяні лілії, розганяла купини. Геральт повернувся до читання.

 

… це значить, що маю ельфійське ім’я. А я ніяка не ельфиня. Геральте, тут у нас теж говорять про Білок. Часом навіть приїжджає військо і випитує і каже, що поранених ельфів не можна лікувати. Я не писнула нікому ні словечка про те, що було весною, не бійся. І про те, що слід практикуватись, теж пам’ятаю, не думай собі. Ходжу до парку і тренуюсь, коли маю час. Але не завжди,бо я мушу теж працювати на кухні, або у саді, як всі дівчата. І навчання теж маю дуже багато. Але це нічого, буду вчитись. Ти колись теж вчився у Храмі, казала мені про це Матінка Неннеке. І казала ще, що махати мечем може будь-який дурень, а відьмачка має бути мудрою.

Геральте, обіцяй, що приїдеш! Приїжджай!

Твоя Цирі.

P. S. Приїжджай, приїжджай.

P. S. ІІ Матінка Неннеке казала написати в кінці Хвалу Великій Мелітеле, нехай її благословення і прихильність завжди буде з Тобою. І щоб з Тобою нічого не сталося.

Цирі.

Поїхати б до Елландеру, подумав, ховаючи листа. Але це небезпечно. Можу спровадити їх на слід… З тими листами теж треба закінчувати. Неннеке користується поштою священників, але все-таки… Холєра, це надто ризиковано.

- Гммм… Гмм…

- Що знову, Плюскавцю? Ми вже минули Жирну Брилу.

- І, дякувати богам, без пригод – зітхнув шкіпер. – Ха, бачу пане Геральте знову буде спокійний рейс. Видно тільки туман, як він підніметься, а коли сонце визирне, то вже по страхові. Потворисько при сонці не покажеться.

- Я взагалі цим не переймаюсь.

- Я думаю – криво усміхнувся Плюскавець. – Компанія платить вам від рейсу. Чи щось станеться, чи не станеться, гроші і так у калитку падають?

- Питаєш так, ніби не знаєш. Це що, заздрість замість тебе говорить? Що заробляю, стоячи спершись до борту і розглядаю чайки? А тобі за що платять? За те саме. За те, що ти є на борту. Поки все йде гладко, то не маєш роботи, швендяєш собі від носу до корми, шкіриш зуби до пасажирок чи пробуєш натягнути купців на горілку. Мене теж найнято, щоб був на борту. Про всяк випадок. Безпечний транспорт, бо ескортує відьмак. Вартість Відьмака включена у вартість перевезення, правда?

- Ну, певно, що правда – зітхнув шкіпер. – Компанія не втратить. Я добре їх знаю. Плаваю для них по Дельті п’ятий рік, від Піни до Новіграду, від Новіграду до Піни. Ну, то до роботи, пане відьмаче. Ви опирайтесь у борт, а я собі пройдуся від носу до корми.

Туман трохи порідшав. Геральт витяг з торби другий лист, який отримав недавно від дивного посланця. Він читав того листа біля тридцяти разів. Лист пахнув бузком і аґрусом.

 

Милий приятелю…

Відьмак тихо вилаявся, дивлячись на гострі, рівні, кутасті, писані енергійними рухами пера руни, які безпомильно відображали настрій авторки. Знову відчув величезне бажання повторити спробу вкусити себе зі злості за сраку. Коли місяць тому писав до чародійки, протягом двох ночей роздумував, як почати. Врешті зупинився на «Милій приятельці». І тепер отримав за це.

 

- Милий приятелю, мене дуже порадував Твій несподіваний лист, отриманий за неповних три роки після нашої останньої зустрічі. Моя радість була ще більша, бо про Твою раптову і ґвалтовну смерть ходили різні чутки. Добре, що ти споромігся спростувати їх, написавши до мене, також добре, що зробив це так швидко. З Твого листа випливає, що ти ведеш спокійне життя, розкішно нудне і позбавлене всяких турбот. У наші часи таке життя це справжній привілей, дорогий приятелю, я рада, що Тобі вдалось його отримати.

Мене зворушила роптова турбота про моє здоров’я, яку ти вирішив проявити, дорогий приятелю. Поспішаю зі звісткою, що загалом чуюся я вже добре, період непрацездатності вже в минулому, я впоралась з клопотами, описом яких не хочу Тебе знуджувати. Хоча опис труднощів – що зрозуміло – загадковий, я певна, що знаю Джерело проблеми. Мене турбує та сильно непокоїть те, що несподіваний подарунок, який ти отримав від Долі, викликає у Тебе сум. Припускаючи, що це вимагає фахової допомоги, маєш абсолютну слушність. Я згідна з поглядом, що абсолютно необхідною є допомога ще однієї чародійки. Відчуваю себе зворушеною тим, що я друга, до якої ти звернувся.

Чим я заслужила таку високу позицію у списку?

Будь спокійним, милий приятелю, а якщо виношуєш намір просити про допомогу у додаткових чародійок, облиш це, бо немає потреби. Вирушаю не зволікаючи, їду прямо до місця, яке вказано у завуальований, але зрозумілий для мене спосіб. Ясна річ, вирушаю у повній таємниці і при дотриманні засобів обережності. На місці зорієнтуюся у природі проблеми і зроблю, що буде у моїх силах, аби заспокоїти джерело, що б’є.

При цьому я намагатимусь не зробити гірше, аніж інша пані, до якої ти звертався, звертаєшся чи звик звераттись. Все таки я твоя мила приятелька.Мені занадто розходиться на Твоїй цінній приязні, щоб я могла Тебе підвести, дорогий приятелю.

Якщо протягом найближчих кількох років запрагнеш написати до мене, не вагайся ані миті. Я незмінно рада твоїм листам.

Твоя приятелька Єнніфер.

 

Лист пахнув бузком і аґрусом.

Геральт вилаявся.

Із задуми його вирвало раптове пожвавлення на борту та колихання баржі, сигналізуючі зміну курсу. Частина пасажирів перейшли на правий борт. Плюскавець викрикував з носа команди, баржа пововлі і неохоче повернулась у бік темерського берега, зійшла з фарватеру, поступаючись місцем двом кораблям, які вилинали з туману. Відьмак зацікавлено спостерігав.

Першим плив великий, довжиною як мінімум сімдесят сажнів[25] тримачтовий галеас[26], над якою розвивався амарантовий прапор зі срібним орлом. За ним, ритмічно працюючи сорока веслами, сунула менша, струнка галера, оздоблена знаком золото-червоно крука на чорному полі.

- Ух, але ж і здоровенні дракони – промовив Плюскавець, стаючи поряд відьмака. – Але й оре ріку, аж хвиля йде.

- Цікаво – зазначив Геральт. – Галеас пливе під реданською бандерою, а галера з Аердину.

- З Аердіну, аякже – підтвердив шкіпер. – І несе вимпел намісника з Нагги. Але зваж, обидва корпуси суден мають гостре дно, занурені приблизно на два сажені. Це значить, що до самого Нагги не пливуть, бо вони б не пройшли через пороги і мілини вгорі за течією. Пливе до Піни або до Білого Мосту. А, дивись, на палубах повно війська. Це не купці. Це воєнні кораблі, пане Геральте.

- На галеасі подорожує хтось важливий. Нап’яли намет на палубі.

- А, ну так нині подорожують вельможі – кивнув головою Плюскавець, длубаючись у зубах від колупаною від борту скіпкою. – Ріка безпечніша. Лісами нишпорять ельфіські команди, не відомо, з якого дерева вилетить стріла. А на воді не страшно. Ельф, як той кіт, не любить води. Воліють сидіти у хащах…

- Це мусить бути хтось справді важливий. Багатий намет.

- Ну, це може бути. Хто зна, може сам король Візімір удостоїв такої честі? Різний народ тепер подорожує… А якщо вже йдеться про це, ви у Піні просили, щоб я нашорошив вуха, чи хтось вами не цікавиться, чи хтось про вас випитує. Отой недотепа, бачиш його?

- Не показуй пальцем, Плюскавцю. Що це за один?

- А хіба я знаю? Самі спитайте, бо він йде до нас. Бачите, як його хитає! А вода як дзеркало, зараза, якби трохи хвиль, напевно рачки би лазив, незграба.

«Незграба» виявився невисоким, кощавим чоловіком невизначеного віку, вбраним у вовняний широкий і не дуже чистий плащ, пришпилений круглою латунною брошкою. Кріплення брошки, напевне загублене, було замінене кривим гвіздком з заклепаною голівкою. Чоловік підійшов, пробурчав, примружив короткозорі очі.

- Гм. Чи я маю приємність з Геральтом з Рівії, відьмаком?

- Так, шановний пане. Маєте.

- Дозвольте відрекомендуватись. Я Лінус Пітт, магістер-бакалавр, викладач природничої історії в Оксенфуртській Академії.

- Дуже приємно зустрітись з вами.

- Гмм… Мені казали, що пан охороняє перевезення за дорученням Компанії Малатіуса і Грока. Нібито через небезпеку нападу якогось монстра. Мені цікаво, про якого саме монстра йдеться?

- Сам над тим думаю – відьмак сперся в борт, дивлячись на темні обриси надрічних лугів на темерському березі, які маячили у тумані. – І доходжу до висновку, що мене найнято скоріше на випадок атаки команди Scoia'tael, яких мабуть рясніє в околицях. Тому що подорожую вже шостий раз між Піною і Новіградом, а жагниця не показалась ні разу…

- Жагниця? Це якась народна назва. Я б скоріше послуговувався науковою назвою. Гмм… Жагниця… Дійно не знаю, який вид ви маєте на увазі…

- Я маю на увазі шорстку потвору, довжиною у два сажні, яка нагадує зарослий водоростями стовбур, який має десять лап і щелепи, як пили.

- Опис залишає бажати кращого з точку зору наукової точності. Дійно йдеться про когось з родини Hyphydridae?

- Я цього не виключаю – зітхнув Геральт. – Жагниця, з того, що я про неї знаю, походить з винятково паршивої родини, жодна назва не є для цієї родини образливої. Мова про те, шановний бакалавре, що котрісь з членів цього несимпатичного роду атакували два тижні тому баржу Компанії. Тут, у Дельті, недалеко від місця, у якому ми саме знаходимось.

- Хто таке стверджує – засміявся скреготливо Лінус пітт – той неук або брехун. Нічого подібного не могло статись. Я дуже добре знаю фауну Дельти. Родина Hyphydridae взагалі тут не водиться. Ані інші такої ж міри небезпеки хижі види. Значне засолення і нетиповий хімічний склад води, особливо під час припливу…

- У час припливу – обірвав Геральт – коли хвиля припливу проходить через канали Новіграду, у Дельті взагалі немає води у точному значенні цього слова. Частина її складається з відходів, обмилків, олії та здохлих щурів.

- На жаль, на жаль – засмутився магістер-бакалавр. – Деградуюче середовище… Не повірите, але з понад двох тисяч гатунків риби, які жили у цій річці ще п’ятдесят років тому, зосталось не більше як дев’ятсот. Це справді прикро.

Обидвоє сперлись на перила і мовчки дивились на зелену мутну глибину. Приплив вже починався, бо вода смерділа щораз сильніше. З’явились перші здохлі щурі.

- Цілком вимер білоперий головач – перервав мовчанку Лінус Пітт. – Зникнула кефаль, вежоголов, кітара, смугастий в’юн, барбус вогняний, зубач королівський…

На відстані біля десяти сажнів від борту вода зануртувала. За мить обоє побачили понад двадцятифунтовий зразок зубача королівського, що проковтнув дохлого щура і зникла у глибині, махнувши вдячно хвостовим плавцем.

- Що це було? – здригнувся магістр.

- Не знаю – Геральт подивився в небо. – Може пінгвін?

Вчений зиркнув на нього, стис губи.

- Однак, це точно не була ваша легендарна жагниця! Кажуть, що відьмаки володіють значними знаннями про деякі рідкісні види. А мало того, що повторюєте всілякі плітки і байду, так ще й намагаєтесь брутально з мене знущатись… чи ви мене взагалі слухаєте?

- Туман не підіймається – тихо сказав Геральт.

- Га?

- Вітер слабкий. Коли запливемо у протоку, між островами, буде ще слабший. Буде туманно аж до самого Новіграду.

- Я не пливу до Новіграду, зійду в Оксенфурті- сухо повідомив Пітт. – А імла? Вона не є аж така густа, щоб унеможливити навігацію, як думаєте?

Хлопчик у шапочці з пером пробіг біля них, сильно перехилившись, намагаючись палицею зловити щура, що прибився до борту. Геральт підійшов, вирвав у нього патик.

- Забирайся звідси. Не наближайся до борту.

- Маааааамооо!

- Еверетте! Махом ходи сюди!

Магістр-бакалавр випростався, подивився проникливо на Геральта.

- Мені здається, ви справді вірите, що нам щось загрожує?

- Пане Пітт – мовив Геральт найспокійніше, як тільки вмів. – Два тижні тому щось стягнуло двох людей з борту однієї з барж Компанії. У імлі. Не знаю, що то було. Може це була гифидра, чи як її там. Це може бути піскар довговусий. Але я думаю, що це була жагниця.

Вчений стис губи.

- Припущення – зазначив – повинні опиратись на солідні наукові підстави, не на поголосках і плітках. Сказав же вам, hyfydra, яку ви вперто називаєте жагницею, не водиться у водах Дельти. Була знищена ще добрих півстоліття тому, до речі, в результаті діяльності вам подібних, готових негайно убивати все, що негарно виглядає, без роздумів, без досліджень, без спостереження, не думаючи про екологічні ніші.

Геральт мав якусь мить бажання ширше розповісти, де він має жагницю і її нішу, але передумав.

- Пане бакалавре – сказав спокійно – Одна зі стягнутих з облавку осіб була молодою вагітною дівчиною. Хотіла охолодити у воді розпухлі ноги. Теоретично її дитина могла б колись стати ректором вашого угіверситету. Як щодо такого підходу до екології?

- Це не науковий підхід, емоційний і суб’єктивний. Природа керується власними законами і хоч ці закони огидні і безоглядні, немає чого їх виправляти. Це боротьба за існування! – магістр перехилився через поручні і сплюнув у воду. – А винищення видів, навіть хижих, не можна нічим виправдати. Що ви на це можете відповісти?

- Скажу, що небезпечно так вихилятись. Поряд може бути жагниця. Хочете перевірити на власній шкурі, як саме жагницю бореться за існування?

Лінус Пітт відпустив поручень, різко відскочив. Злегка збілд, але миттєво опанував себе, і знову стис губи.

- Напевно, ви багато знаєте про тих фантастичних жагниць, пане відьмаче?

- Без сумніву, менше, аніж ви. Може скоритсаємось з оказії? Просвітіть мене трохи, пане бакалавре, викладіть трохи знань про водяних хижаків. Радо послухаю, подорож буде ще довгою.

- Знущаєтесь з мене?

- У жодному випадку. Я справді хотів би заповнити прогалини у своїй освіті.

- Гммм…. Якщо справді… Чому ні. Тепер слухайте. Родина Hyphydridae, що належить до ряду Amphipoda, або Бокоплавів, має чотири відомих науці видів. Два з них живуть виключно у тропічних водах. У нашому кліматі зустрічаються тільки, зазвичай дуже рідко, невелика Hyphydra Longicauda, а також досягаюча трохи більших розмірів Hyphydra marginata. Середовищем проживання обох видів є стояча чи повільно плинуча вода. Це справді хижі види, які віддають перевагу у їжі теплокровним істотам… маєте щось додати?

- Наразі ні. Слухаю затамувавши подих.

- Так, гмм… У книгах теж можна знайти згадки про підвид Pseudohyphydra, який живе у водах Ангрену. Однак останнім часом вчений Бумблер з Альдерсбергу довів, що це є цілком окремий вид з родини Mordidae, або Кусак. Живиться виключно рибою і малими плазунами. Був названий Ichtyouorax Bumbleri.

- Потвора має щастя – усиіхнувся відьмак. – Вже втретє отримує ім’я.

- Як це?

- Створіння, про яке йде мова, це жеритва, Старшою Мовою називається cinerea. А якщо вчений Бумблер стверджує, що живиться тільки рибою, то це означає, що він ніколи не купався, якому живе жеритва. Але в одному Бумбер правий: з жагницею cinerea має стільки спільного, що я з лисом. Ми обоє любимо качок.

- Яка cinerea? – жахнувся бакалвар. – Cinerea це міфічне створіння! Мене справді розчарувала ваше невігластво. Я дійсно здивований…

- Знаю – обірвав Геральт. – Я дуже втрачаю при ближчому знайомстві. Я дозволю собі ще кілька додаткових поправок до вашої теорії, пане пітт. Отож жагниці завжди жили у Дельті й живуть далі. Так, був такий час, коли справді здавалось, що вони вимерли. Тому що живились цими малими тюленями.

- Карликовими річковими морськими свинями – виправив магістр. – Не обманюйтесь. Не плутайте тюленів з…

- … живились морськими свинями, а морських свиней винищили, бо нагадували тюленів. Давали тюленячий жир і хутро. Пізніше у гирлі ріки викопано канали, побудовано греблі і шлюзи. Течія ослабла, Дельта замулилась і заросла. А жагниця мутувала. Пристосувалась.

- Га?

- Люди відбудували її харчовий ланцюг. Надали нових теплокровних створінь на місце морських свиней. Почали возити через Дельту овець, худобу, свиней. Жагниці миттєво навчились, що кожна баржа, барка, пліт або кормяга[27] це один ведикий півмисок з харчем.

- А мутація? Ви казали про мутацію!

- Це пливуче лайно – Геральт вказав на зелену воду – здається подобається жагниці. Допомагає зростанню. Холера певно дуже велика, бо без зусилля стягує корів з плотів. Стягнути з облавку людину - це для неї забавка. Особливо з палуб тих суден, які Компанія використовує для транспортування пасажирів. Самі бачите, як глибоко вони глибоко сидять у воді.

Бакалавр швидко відскочив від борту, найдалі, як міг, як дозволяли вози і поклажа.

- Я чув плюскіт! – охнув, дивлячись у туман між купинами. – пане відьмаче! Я чув…

- Спокійно. Крім плюскоту я теж чую скрип весел у шарнірах. Це митники з Реданського берега. Побачите, зараз вони будуть тут і зроблять таке замішання, якого не зуміли б зробити три, а навіть чотири жагниці.

Плюскавець пробіг поряд. Брудно вилаявся, бо хлопчик у шапочці з пером плутався йому під ногами.

Пасажири і купці, сильно знервовані, оглядали майно і намагались сховати контрабанду. За яку мить у борт стукнула велика лодія, а на палубу баржі вистрибнули чотири рухливі, розгнівані і дуже галасливі особи. Кільцем оточили шкіпера, грізно покричали, силкуючись надати своїм особам і функціям подоби поважності, після чого з ентузіазмом кинулись на багаж і речей подорожніх.

- Проходили контроль ще перед посадкою! – поскаржився Плюскавець, підходячи до Відьмака і магістра. – Це беззаконня, хіба ні? Ми ще не перебуваємо на реданській землі. Реданія – на правому березі, на пів милі звідси!

- Ні – заперечив бакалавр. – Кордон між Реданією і Темерією проходить точно центром течії Понтару.

- А як ти, курва, вимірюєш течію? Тут Дельта! Купини, русла і острови постійно змінюють розташування. Фарватер щодня інший! Кара Божа! Гей! Гівнюче! Тримайте того босяка, бо синців наставлю! Вельможна пані! Пильнуйте дитину! Кара Божа!

- Еверетте! Облиш це, бо забруднишся!

- Що в цьому чемодані? – кричали митники. – Гей, розв’яжи мені той мішок! Чий цей віз? Валюта є? Валюта, питаю? Темерські чи нільфгаардські гроші?

- Ось так виглядає митна війна – прокоментував розгардіяш Лінус Пітт, роблячи мудру міну. – Візімір вимагає впровадження у Новіграді права складу. Фольтест з Темерії відповів реторсійним, необмеженим правом складу у Визимі і Горс Велені. Він сильно вразив цим реданських купців, бо Візімір збільшив мита на темерські вироби. Захищає реданську господарку. Темерія затоплена дешевими товарами з нільфгаардських мануфактур. Тому митники настільки старанні. Якщо нільфгаардські товари у надмірній кількості витікатимуть через кордон, господарство Реданії впаде. Реданія майже не має мануфактур, а ремісники не витримують конкуренції.

- Коротко кажучи – усміхнувся Геральт – Нільфгаард поволі здобуває товарами і золотом те, чого не здобув зброєю. Темерія не обороняється? Фольтест не впроваджує блокади південних кордонів?

- Як? Товар йде через Махакам, через Бругге, через Верден, через порти в Цідарісі. Для купців йдеться про власний зиск, не про політику. Якби король Фольтест заблокував кордони, купецькі гільдії підняли би страшний ґвалт…

- Валюта є? – прогарчав підходячи до них, митник з налитими кров’ю очима та зарослим ротом.

- Щось для декларування?

- Я вчений!

- Будь собі хоч принцом! Я питаю, що ввозиш?

- Залиш їх, Воратек – сказав керівник групи, високий і плечистий митник з довгими чорними вусами. – Відьмака не впізнаєш? Вітаю, Геральте. Це твій знайомий? Вчений? А їдете до Оксенфурту, пане? І без багажу?

- Саме так. До Оксенфурту. І без багажу.

Митник витяг з рукава велику хустку, витер чоло, вуса і шию.

- І як справи, Геральте? – запитав. – Потвори не з’явились?

- Ні. А ти, Олсене, може щосб бачив?

- Я не маю часу розглядатись. Я працюю.

- Мій татусь – повідомив Еверетт безшелесно підкравшись – є лицарем короля Фольтеста! І має ще більші вуса!

- Вали звідси, шкет – сказав до нього Ольсен, після чого тяжко зітхнув. – Може маєш трохи горілки, Геральте?

- Ні.

- Але я маю - здивував всіх вчений муж з Академії, витягуючи з сакви пласку баклагу.

- А я маю закуску – похвалився Плюскавець, виринаючи як з-під землі. - Вудженого річкового миня!

- А мій татусь…

- Відвали, гівнюче!

Вони всілись на моток канатів у тіні одного з возів, що стояв у центрі судна, почергово попиваючи з бутля і пожираючи миня. Ольсен мусив залишити їх на хвилину, бо вибухла сварка. Червонолюд-купець з Махакаму зажадав нижчого розміру мита, намагаючись переконати митників, що хутра срібних лисів, які він ввозить, належать винятково великим котам. Мама цікавого і всюдисущого Еверетта не хотіла натомість взагалі проходити контроль, пронизливо посилаючись на право меча і привілеї шляхти.

Вантажне судно повільно сунуло широким руслом серед закручених островів, тягнучи біля бортів коси водоростей, водяних лілій та латаття. Серед очерету грізно гуділи чаплі і посвистували черепахи. Чаплі стоячи на одній нозі, зі стоїчним спокоєм дивились у воду, знаючи, що не має чого гарячкувати – риба рано чи пізно сама припливе.

- І що, пане Геральте? – озвався Плюскавець, облизуючи шкурку миня. – Ще один спокійний рейс? Знаєте, що вам скажу? Та потвора не є дурною. Він знає, що на нього є засідка. У нас, у селі, була, вважай, річка, у ній жила видра, вона прокрадалсь на подвір’я, кури душила. А така була хитра, що не прилазила ніколи, коли дома був батько чи я з братами. Прилазила тільки тоді, коли залишався дідок, сам-один. А дідусь наш, вважайте, розумово трохи слабував і ноги йому параліч вхопив. Видра, мати її, знала про це. Ну то одного разу наш батько…

- Десять відсотків ad valorem! – роззявився з міделю червонолюдський купець, вимахуючи шкуркою лиса. – Скільки належить і більше ні мідяка не заплчачу!

- То ми сконфіскуємо все! – гнівно гаркнув Ольсен. – І донесу новіградській варті, після чого підете до цюпи разом з тим вашим Валорем! Боратеку, інкасуй все, до монетки! Гей, залишили щось для мене? Не вихлебтали до дна?

- Сідай, Ольсене – Геральт зробив йому місце на канатах.

- Як бачу, ти маєш нервову роботу.

- Ах, маю вже цього вище вух – зітхнув митник, після чого лигнув з баклажки, витерши вуса. – Кидаю я це до зарази, повертаюсь до Аердину. Я є справжнім вендербержцем, потягнувся до Реданії за сестрою і шуряком, але тепер вертаюсь. Знаєш, Геральте, збираюсь вступити до війська. Зараз король Демавенд оголосив набір до спеціальних військ. Пів року вишколу у таборі, а вже потім отримуватиму платню утричі більшу, ніж тут, навіть з урахуванням хабарів. Цей минь пересолений.

- Я чув про це спеціальне військо – підтвердив Плюскавець. – Це для пошуку Білок, бо з ельфійськими командами регулярне військо не дає собі ради. Найохочіше, як я чув, затягують туди напівельфів. Але той табір, де їх вчать воювати, нагадує справжнє пекло. Відти п’ятдесят на п’ятдесят виходять, одні по платню, інші на жальник[28], ногами вперед.

- Так треба – прорік митник. – військо спеціальне, шкіпере, це не в січку сцяти. Це не засрані щитники, яким вистачає тільки показати, яким кінцем спис коле. Спеціальне військо мусить вміти битись, що агов!

- То ти такий суворий воїн, Ольсене? А Білок не боїшся? Сподіваєшся вижити?

- О ва! Я теж знаю, як лук натягати. Я вже воював з Нільфгаардом, то що мені ті ельфи.

- Скажу – здригнувся Плюскавець – що як їм хто потрапить живцем до рук, цим Scoia'tael… То ліпше б йому було не народжуватись. Огидні муки.

- Ех, стули писок, шкіпере. Мелеш як баба. Війна це війна. Раз ти ворога, другий раз ворог тебе тебе гупне у зад. Наші спійманих ельфів теж не пестять, не бійся.

- Тактика терору – Лінус Пітт викинув за борт голову і хребет миня.- насильство породжує насильство. Ненависть вросла у серця… і отруїла кров побратимів…

- - Що? – скривився Ольсен. – Кажіть по людськи!

- Тяжкі часи настали.

- Так, правда – підтакнув Плюскавець. – Безсумнівно буде велика війна. Круки щодня літають небом, видно, падлом їм пахне. А віщунка Ітліна провістила кінець світу. Біле Світло настане, потім засяє Біла Зимність. Або навпаки, забув вже, як то йшло. А люди розказують, що вже було видно знаки на небі…

- Ти на фарватер дивися, шкіпере, замість неба, бо твій корабель вискочить на мілину. Ха, дивіться, ми вже на рівні Оксенфурту. Дивіться, оно вже видно Барило!

Імла вже явно розійшлася, так що могли бачити купини і луги правого берегу і фрагмент акведуку, що підносився над ними.

- Це, мої панове, експериментальна очисна споруда – похвалився магістер-бакалавр, не чекаючи запитань. – Це велике успіх науки, велике досягнення Академії. Ми відремонтували давній ельфійській акведук, канали і відстійник, нейтралізували тут стоки всого університету, містечка, навколишніх сіл і ферм. Те, що вище Барила, це є власне відстійник. Величезний успіх науки…

- Голови вниз, голови вниз – застеріг Ольсен, ховаючись за бортом. – Минулого року, як це вибухнуло, гівно долетіло аж до Жирного острова.

Баржа вплила поміж островів, приземкувата башта відстійника і акведук зникли в імлі. Всі полегшено зітхнули.

- Ти не пливеш просто оксенфуртською протокою, Плюскавцю? – запитав Ольсен.

- Спершу зайдем до Грабової Бухти. Після продавців риби і купців з темерського боку.

- Гмм… - митник почухав собі шию. – До бухти… Слухай-но, Геральте, ти випадково не маєш якихось конфліктів з Темерцями?

- А що? Хтось про мене випитував?

- Здогадався. Як бачиш, я пам’ятаю про твоє прохання, щоб виглядати таких, що цікавляться тобою. Отож, уяви собі, про тебе допитувалась темерська Варта. Мені доповіли про це тамтешні митники, з якими маю справи. Щось тут смердить, Геральте.

- Вода? – злякався Лінус Пітт, полохливо оглядаючись на акведук і величезний успіх науки.

- Цей гівнюк? – Плюскавець вказав на Еверетта, який крутився поблизу.

- Я не про це – скривився митник. - Послухай, Геральте, темерський митник розповів, що Варта задавала дивні питання. Вони знають, що ти плаваєш на баржах Малатіуса і Грока. Питали… чи плаваєш сам-один. Чи ти не возиш з собою… От чорт, тільки не смійся! Їм йшлося про якусь незрілу панночку, яку нібито бачили у твоєму товаристві.

Плюскавець зареготав. Лінус Пітт подивився на Відьмака поглядом повним огиди, таким, яким слід поглядати на сивих чоловіків, якими закон цікавиться через схильність до недорослих панянок.

- Тому – відкашлявся Ольсен – темерські митники думали, що це найскоріше приватне. Особисті порахунки, у які хтось втягнув Варту. Так ніби… Ну, родина панянки або наречений. Митники обережно розпитали, хто за цим стоїть. І довідались. Отож, це є шляхтич, схоже, вишуканий, як канцлер, небідний і нескупий, каже називати себе… Ріенс, чи якось так. На лівій щоці має червнону пляму, ніби опік. Знаєш такого?

Геральт встав.

- Плюскавцю – сказав – Я зійду з облавку у Грабовій Бухті.

- Як це? А що з поверненням?

- Це ваш клопіт.

- Відносний клопіт – обірвав Ольсен – подився-но на правий борт, Геральте. Про вовка промовка.

З-за острова, з туману, що розсіювався, вилинув баркас, на щоглі якого ліниво розвівався чорний усіяний срібними ліліями прапорець.

Геральт швидко сягнув до торби, витяг обидва листи – від Цирі і від Єнніфер. Швидко подер їх на дрібні клапті і викинув до ріки. Митник мовчки на це дивився.

- Можна знати, що ти виробляєш?

- Не можна. Плюскавцю, попіклуйся про мого коня.

- Ти хочеш… - скривився Ольсен. – Ти плануєш…

- То моя справа, що планую. Не втручайя в це, бо буде інцидент. Пливе під темерським прапором.

- Грав я їх прапор – митник пересунув корд[29] на поясі для кращого доступу, протер рукавом емальований ринграф зі знаком орла на червоному полі. – Якщо я є на борту і здійснюю контроль, то тут Темерія. Не дозволю…

- Ольсене – обірвав його відьмак, хапаючи за рукав.

- Не втручайся, прошу. Того з обпеченим обличчям немає на борту. А я мушу знати, хто він і чого хоче. Мушу з ним побачитись.

- Дозволиш, щоб тебе взяли? Не будь дурнем! Якщо це особисті порахунки, помста з приватних причин, то зараз за островом, на Глибині, полетиш за борт з якорем на шиї. Побачишся, але з раками на дні!

- Це темерська Варта, не бандити.

- Так? А ти тільки подивись на їх пики! Зрештою, зараз я дінаюсь, ким вони справді є і чого хочуть. Побачиш.

Баркас, швидко наблизившись, вдарився у борт баржі. Один зі Стражників кинув линь, а другий зачепився ногою за релінг.

- Я шкіпер! – Плюскавець загородив дорогу трьом типам, що вискочили на облавок. – Це власність Компанії Малатуса і Гроцка! Чого тут…

Один з типів, кремезний і лисий, безцеремонно відіпхнув його плечем, грубим, як корінь дубу.

- Такий собі Геральт, званий Геральтом з Рівії! – загримів, змірявши шкіпера очима. – Є такий на облавку?

- Немає.

- Це я – відьмак переступив мішки і паки, наблизився. – Я Геральт, званий Геральтом. Про що йдеться?

- Іменем закону ви заарештовані – лисий повів поглядом натовпом подорожніх. – Де дівчина?

- Я сам.

- Брешеш!

- Зараз, зараз – Ольсен виринув з-за плечей Відьмака, поклав йому руку на плече. – Спокійніше, без криків. Ви спізнились, темерці. Він вже заарештований і теж іменем закону. Я його схопив. За перемитництво. Згідно наказу забираю його до кордегардії, в Оксенфурт.

- Це як? – нахмурився лисий. – А дівчина?

- Тут немає і не було ніякої дівчини.

Стражники подививлись один на одного у збентеженому мовчанні. Ольсен широко усміхнувся, підкрутив чорного вуса.

- Знаєте, що ми зробимо? – пирснув – Пливіть з нами до Оксенфурту, темерці. Ми і ви люди прості, як нам розібратись у правознавстві? А оксенфуртський комендант до чоловік недурний і бувалий, він нас розсудить. Пан знає нашого коменданта, ні? Бо он вашого, з Бухти, знаю добре. Викладемо йому вашу справу… покажете наказ і печатки… Бо, звичайно, ви маєте наказ з печатками як слід, га?

Лисий мовчав, понуро дивлячись на митника.

- Не маю часу і бажання до Оксенфурту! – вереснув раптом. – Забираю птаха на наш берег і все! Стране, Вітеку! Гайда, обшукайте баржу! Знайдіть мені дівку, миттю!

- Спокійно, помаленьку – Ольсен ні налякався вереску, цідив слова поволі і розбірливо. – Ви є з реданського оку Дельти, темерці. Не маєте що показати? Або якоїсь контрабанди. Зараз перевіримо. Пошукаємо. А якщо щось знайдемо, то все одно будете змушені на якийсь час вирушити до Оксенфурту. А ми, якщо хочемо, завжди щось знайдемо. Хлопці! До мене!

- Мій татусь – раптом запіяв Еверетт, з’явившись поряд з лисим невідомо звідки – лицар! Має ще більшого ножа!

Лисий блискавично вхопив його за бобровий комірець, підхопив з палуби, скидаючи шапочку з пером. Обхопивши його в поясі рукою, приклав хлопцю корделас[30] до горла.

- Відступіть! – гаркнув – відійдіть, бо я переріжу шмаркачеві шию!

- Евереееетт! – завила шляхтянка.

- Цікаві методи – повільно сказав відьмак – застосовує темерська Варта. Справді, такі цікаві, що не хочеться вірити, що це справді Варта.

- Заткни пащу! – вереснув лисий, струшуючи кувікаючим як порося Евереттом – Стран, Вітек, хапайте його! У пута і на баркас! А ви, відступіть! Я питаю, де дівчина? Давай мені її, бо якщо ні, то заріжу гівнюка.

- А заріж – процідив Ольсен, даючи знак своїм митникам і дістаючи корд. – Що він мій, чи що? А якщо ти його заріжеш, то зможемо побалакати.

- Не втручайся! – Геральт кинув меча на палубу, стримуючи жестом митників і моряків Плюскавця. – Я ваш, пане лже-стражнику. Пусти дитину.

- На баркас! – лисий, не відпускаючи Еверетта, ступив до борту, схопивши мотузку. – Вітеку, в’яжи його! А ви всі назад! Якщо хтось ворухнеться, щеня здохне!

- Здурів, Геральте? – буркнув Олсен.

- Еверрееет!

Темерський баркас раптом заколихався, відскочив від баржі. Вода вибухнула з голосним плюскотом, з неї вистрелили дві довгі, зелені, котрубаті лапи, наїжачені шипами, як ноги богомола. Лапи схопили Стражника і босяка і не встигли всі оком кліпнути, втягнули його під воду. Лисий дико завив, випустив Еверетта, вчепився за звисаючий з борту баркаса лінь. Еверетт упав у воду, яка вже встигла почервоніти. Всі – і на баржі, і на баркасі, - почали верещати як одержимі.

Геральт вирвався від двох Стражників, які намагались в’язати його. Одного вдарив кулаком у підборіддя і викинув за борт. Інший замахнувся на нього залізним гаком, але обм’як і впав у обійми Ольсена, з забитим йому під ребра по руків’я кордом митника.

Відьмак перестрибнув низький релінг. Густа від водоростей вода зімкнулася над його головою, він ще почув крик Мінуса Пітта, викладача природничої історії у Оксенфуртській Академії.

- Що це? Що це за вид? Таких тварин немає!

Випірнув біля темерського баркасу, чудом уникнувши удару острогою, яким хотів його вразити один з людей лисого. Стражник не зміг знову вдарити, плюснувши у воду зі стрілою у горлі. Геральт, схопивши впущену острогу, відштовхнувся ногами від борту, пірнув у нуртуючий вир,з розмаху вдаривши щось, сподіваючись, що це не Еверетт.

- Це неможливо! – чулись верески бакалавра. – Такий звір не може існувати! Або, принаймні, не повинен існувати!

З цим останнім твердженням цілком погоджуюсь, подумав відьмак, б’ючи острогою твердий, наїжачений відростками панцир жагниці. Труп темерського стражника безвольно здригався у серповидних щелепах потвори, спливаючи кров’ю. Жагниця гостро махнула пласким хвостом, пірнула вниз, збиваючи хмари мулу.

Почув тонкий крик. Еверетт, збиваючи воду як малий песик, вхопився за ноги лисого, що силкувався вилізти на баркас звисаючими з борту линями. Відпустили линь, обоє, Стражник і хлопець, з бульканням зникнувши під поверхнею. Геральт вирушив у їх бік, пірнувши. Те, що майже відразу зумів натрапити пальцями на бобровий комірець, було абсолютно випадково. Вирвав Еверетта з плутанини водоростей, випливши наверх і молотячи ногами доплив до баржі.

- Сюди, пане Геральте! Сюди! – почув крики і верески, які взаємно заглушували один одного. – давай його! Лінь! Лови лінь! Зарааазааа! Лінь! Герааальте! Швидше, швидше! Моє дитяяяяя!!!

Хтось витяг хлопця з його обіймів, потягнувши догори. У той самий момент хтось схопив його з-заду, вдарив у потилицю, накрив собою і запхав під воду. Геральт випустив острогу, повернувся, вхопив нападника за пояс. Другою рукою хотів вхопити його за волосся, але з того нічого не вийшло. Це був лисий.

Обоє випірнули, тільки на мить. Темерський баркас вже дещо віддалився від баржі, Геральт і лисий, сплетені в обіймах, були посередині. Лисий вхопив його за горло, відьмак всадив йому великий палець руки в око. Стражник вереснув, пустив його, відплив. Геральт не міг відплисти – щось тримало його за ноги і тягнуло вниз, у глиб. Збоку, ніби корок, на поверхню випірнуло перекушене тіло. Вже знав, що його тримає, інформація Лінуса Пітта, що дер горло з палуби баржі, була зайвою.

- Це членистоногий! Ряд Amphipoda! Клас Крупно-щелепні!

Геральт дико замолотив руками водою, силуючись витягти ноги з клешні жагниці, що тягли його до розмірено клацаючи щелеп. Магістр-бакалавр знову мав рацію. Щелепи були не малі.

- Лапай лінь! – гарчав Ольсен. – Лінь лапай!

Над вухом Відьмака свиснула кинута острога, з тріском увігнавшись у оброслий водоростями панцир потвори. Геральт схопив держак, з силою відштовхнувся, повільно скорчив ноги і з розмаху копнув жагницю. Вирвався з колючих лап, залишивши у них чобіт, частину штанів і немало шкіри. У повітрі засвистіли ще острови і гарпуни, у більшості пролітаючи повз. Жагниця стулила лапи, Геральт схопив линя, який впав йому прямо на обличчя.

Багор, боляче поранивши бік, захопив його за пасок. Відчув шарпання, почав підніматись вгору, підхоплений багатьма руками, перекотився через поручні і впав на дошки палуби стікаючи водою, мулом, водоростями і кров’ю. Збоку стовбичили пасажири, залога баржі та митники. Червонолюд з лисячим хутром і Ольсен стріляли з луків, перехилившись через борт.

Еверетт, мокрий і зелений від водоростей, стукав зубами в обіймах матері, гикав і пояснював всім, що не хотів.

- Пане Геральте! – верещав йому над вухом Плюскавець. – Ви живий?

- Бляха… - відьмак сплюнув водорості. – Я вже застарий для цього всього… Застарий…

Поряд червонолюд спустив тятиву, а Ольсен радісно рикнув.

- Просто в черево! Ура!! Гарний постріл, пане кушніре! Гей, Боратеку, віддай йому гроші! Заслужив цим пострілом на митну знижку!

- Стійте… - прохарчав відьмак, даремно силкуючись встати. – Не повбивайте всіх, до дідька! Мушу мати когось живцем!

- Ми одного залишимо – запевнив митник. – Того лисого, що сперечався зі мною. Решту ми перестріляли. А лисий – там пливе. Зараз його виловим. Давайте багри!

- Відкриття! Велике відкриття! – кричав Лінус Пітт, підскакуючи біля борту. – Цілком новий, незнаний науці вид! Абсолютний унікум! Ах, який я вам вдячний, пане відьмаче! Цей вид буде від сьогодні фігурувати у книгах… Як Geraltia maxiliosa pitti!

- Пане бакалавре – охнув Геральт. – Якщо справді хочете виявити мені вдячність… Нехай ця холера називається Everetia.

- Теж гарно – погодився вчений. – Ах, що ж за відкриття! Що за унікальний, чудовий екземпляр! Напевно, єдиний, що живе у Дельті…

- Ні – сказав раптом понуро Плюскавець. – Не один. Дивіться!

Килим латаття, що прилягав до недалекого острівця, здригнувся, раптово заколихався. Побачив хвилі, а потім велике видовжене тіло, що нагадувало зогнилий пень, та прудко перебирало численними лапами і клацало щелепами. Лисий подивився, пронизливо завив і поплив, збурючи воду руками і ногами.

- Що за зразок, що за зразок – швидко записував Пітт, перехилившись до межі. – Хапальні кінцівки голови, чотири пари щелепоніг… Сильний плавець хвоста… Гострі кліщі…

Лисий знову озвавя, завивши ще пронизливіше. А Eueretia maxiliosa pitti простягла хапальні ніжки голови і сильно махнула хвостовим плавцем. Лисий збурив воду у розпачливій і безнадійній спробі втечі.

- Най вода йому буде пухом – промовив Ольсен. Але шапки не зняв.

- Мій татусь – застукав зубами Еверетт – вміє плавати швидше за того пана!

- Заберіть звідси дитину – буркнув відьмак.

Потвора розвела клішні, клацнув клешнями. Лінус Пітт зблід і відвернувся.

Лисий коротко вереснув, захлинувся і зник під поверхнею. Вода забарвилась темно червоним.

- Зараз – Геральт важко сів на вантаж. – Застарий я вже для цього… Виразно застарий.

 

*****

Що казати – Жовтець просто обожнював містечко Оксенфурт. Територія університету була оточена кільцем муру, а довкола муру було друге кільце – велике, гамірне, засапане, рухливе і галасливе кільце містечка. Древнього, барвистого містечка Оксенфурту з тісними вуличками і шпичастими дахами. Містечка Оксенфурту, яке жило з академії, з жаків[31], викладачів, вчених дослідників та їх гостей, яке жило з науки і знання, з того, що сприяло процесові пізнання. З відходів і бризок теорії у містечку Оксенфурту народжувались практика, вигода та прибуток.

Поет повільно їхав болотистою, залюдненою вуличкою, минаючи майстерні, верстати, крамниці, магазини і крамнички, у яких дякуючи Академії виробляли і продавали десятки тисяч виробів і чудасії, недоступні в інших закутках світу, виробництво яких вважалось у інших кінцях світу недоречним чи непотрібним. Він минав заїзди, корчми, ятки, намети, будки, ляди та переносні рожна, від яких плинув смаковитий запах вишуканих, невідомих в інших закутках світу страв, приготовлених у незнані більше ніде способи, з додатками і приправами, яких де-інде не знано і не вживано. Це був Оксенфурт, барвисте, веселе, гамірне і пахуче містечко чудес, у якому спритні та повні ініціативи люди вміли перетворити на гроші суху і даремну теорію, яка потрохи просочувалась з університету. Також це було містечко розваг, вічного фестивалю, постійного світла та безперевного гуляння. Вуличками вдень і вночі лунала музика, спів, брязкіт келихів і стукіт кухлів, бо відомо, що ніщо так не викликає спраги, як процес засвоєння знань. Хоч розпорядження ректора і забороняло студентам і бакалаврам п’янки і гульню до заходу сонця, у Оксенфурту пили і гуляли круглодобово, безперервно, бо відомо, що якщо щось здатне викликати спрагу ще сильніше, аніж процес здобуття знань, то цим чимось є повний чи частковий сухий закон.

Жовтець цмокнув на свого каро-гнідого мерина, поїхав далі, просуваючись через натовп, що заповнював вулички. Перекупки, крамарі і мандрівні торгівці галасливо рекламували товари і послуги, посилюючи пануючий довкола розгардіяш.

- Кальмари! Печені кальмари!

- Мазь від прищів! Тільки в мене! Надійна, чудова мазь!

- Коти, ловні, чародійські коти! Послухайте, добрі люди, як муркочуть!

- Амулети! Еліксири! Любовні фільтри, еліксири, гарантовані афродизіяки! Від однієї щопти навіть у небіжчика встане! Кому, кому?

- Зуби вириваю, майже безолісно! Дешево, дешево!

- Дешево це як? – поцікавився Жовтець, гризучи наштрикнутого на патичок кальмара, твердого, як підошва.

- Два галера[32] за годину.

Поет здригнувся, штурхнув мерина п’ятами. Озирнувся крадькома. Двоє типів, що йшли його слідом від ратуші, затримались біля цирульні і вдавали, що цікавляться ціною послуг цирульника, написаною крейдою на дошці. Жовтець не дав себе ошукати. Знав, що насправді їх цікавить.

Поїхав далі. Проминув велику будівлю дому терпимості «Під бутоном троянди», де, як знав, пропонували витончені, невідомі чи непопулярні в інших закладах світу послуги. Йому трохи довелось боротись з самим собою, щоб подолати бажання піти туди на годинку. Здоровий глузд переміг. Жовтець зітхнув і рушив у напрямку Університету, намагаючись не дивитись у бік шинків, з яких чулись відголоски веселої забави.

Так, що тут ще скажеш – трубадур кохав містечко Оксенфурту.

Знову обернувся. Два типа не скористались з послуг цирульника, хоч цілком повинні були так зробити. Тепер вони стали біля крамнички з музичними інструментами, вдаючи зацікавлення глиняними окаринами. Продавець пнувся зі шкіри, нахвалюючи товар, сподіваючись на заробіток. Жовтець знав, що його сподівання марні.

Спрямував коня до Брами Філософів, головних воріт Академії. Швидко залагодив формальнеості, що полягали у вписанню до книги гостей і віддання мерина до стайні.

За Брамою Філософів його привітав інший світ. Терен університету був позбавлений звичайної міської забудови, не був, як містечко, місцем, у якому було зайнято кожен сажень поверхні. Все було майже так само, як це залишили ельфи. Широкі, всипані кольоровим гравієм алеї між зграбними палациками, які тішили око, ажурними парканами, мурами, живоплотами, каналами, містками клумбами і зеленими парками, що тільки у деяких місцях були придушені якимись великими, суворими будівлями, добудованими у пізніші, після ельфійські часи. Всюди було чисто, спокійно і гідно – тут була заборонена будь-яка форма торгівлі і платних послуг, не кажучи вже ігри і тілесні утіхи.

Алейками парку походжали жаки, заглиблені у книги і пергаменти. Інші, що сиділи на лавицях, газонах і клумбах, переповідали собі задані лекції, дискутували чи таємно грали у чіт і лишку, у «козла», в «купу», чи в інші потребуючі інтелекту ігри.

Також тут велично і гідно прогулювалась професура, занурена у розмови і диспути. Крутились молоді бакалаври з поглядами, втупленими у задки студенток. Жовтець з радістю переконався, що з його часів у Академії нічого не змінилось.

Від дельти повіяв вітер, доносячи легкий запах моря і дещо сильніший сморід сірководню від напрямку вражаючої будівлі Кафедри Алхімії, яка виходила на канал.

Серед кущів прилягаючого до студентських гуртожитків парку виблискував сіро-жовтий дзвін, а на тополі сидів орангутанг, що певно втік зі звіринця Кафедри Природничої Історії.

Не витрачаючи часу, поет швидко помарширував лабіринтом алейок і живоплотів. Знав місцевість як власну кишеню, і не дивно – вчився тут чотири роки, потім десь рік викладав на Кафедрі Труверства і Поезії. Викладацьку посаду йому запропонували, коли здав випускні екзамени з чудовим результатом, ввівши в остовпіння професорів, у яких під час навчання напрацював собі репутацію лінюха, гуляки та ідіота. Пізніше, коли через кілька років волочіння краєм з лютнею, його слава як міністреля сягнула далеко і широко, Академія почала посилено запобігати про його візити і гостьове викладання. Жовтець зрідка давав себе впросити бо бажання бродяжництва боролось в уьому з прагненням до вигод, люксусу і сталого доходу. А також, ясна річ, з симпатії до містчека Оксенфурт.

Обернувся. Двоє типів, які не придбали окарини, флояр чи гуслів, крокували за ним на певній віддалі, уважно розглядаючи верхівки дерев і фасади будинків.

Злегка посвистуючи, поет змінив напрямок походу, і попрямував до палацика, що містив кафедру Медицини і Зіллярства. Алейка що виходила до Кафедри, роїлась від студенток у характерних ясно-зелених шатах. Жовтець уважно розглядався, шукаючи знайоме обличчя.

- Шані!

Молоденька медичка з темно рудим, підстриженим нижче вух волоссям підняла голову над анатомічним атласом, встала з лавиці.

- Жовтець! – усміхнулась, мружачи веселі коричневі очі. – Купу років не бачились! Ходи, познайомлю з приятелями Вони закохані у твої вірші…

- Пізніше – зазначив бард. – Обережно подививсь, Шані бачиш тих двох?

- Шпики – медичка зморщила задертий носи, пирхнула, не вперше викликаючи у Жовтеця захват від тієї легкості, з якою жаки розпізнавали вивідувачів, шпигів і конфідентів. Відраза, яка була серед студентів до таємних служб була притчею во язиках, щось вище раціонального. Територія університету була екстериторіальною і святою, а студенти і викладачі недоторканні – служби, хоч і і винюхували, не насмілювались докучати і сприкрюватись академікам.

- Ідуть за мною від ринку –проказав Жовтець, удаючи, що обіймає медичку і залицяється. – Зробиш щось для мене, Шані?

- Залежно що – дівчина шарпнула витонченою шиєю як сполохана сарна. – Якщо знову встряв у щось дурне…

- Ні ні – швидко її заспокоїв. – Хочу тільки переказати повідомлення, а сам не можу з тим гімном, яке мені приклеїло до підошв…

- Покликати хлопців? Достатньо покликати, і зразу знімеш шпиків з голови.

- Дай спокій. Хочеш, щоб вибухли заворушення? Скандал щодо лавкового гетто[33] для нелюдів ледь закінчився, а тобі хочеться нового? Крім того, я бриджусь насильства. Дам собі раду зі шпигами. Ти ж, якщо можеш..

Наблизив губи до волосся дівчини, хвилину шепотів. Очі Шані розширились.

- Відьмак? Справжній відьмак?

- Боги, тихіше! Зробиш це, Шані?

- Звісно – медичка пожадливо усміхнулась. – Хоч би з самої цікавості зблизька знаменитого…

- Тихше, просив. Тільки пам’тай, нікому ані слова.

- Лікарська таємниця – Шані усміхнулась ще миліше, а Жовтець знову відчув охоту, щоб врешті скласти балладу про дівчат таких, як вона – не надто красивих, але гарних, таких, що сняться ночами, тоді як класичні красуні забувались через п’ять хвилин.

- Дякую, Шані.

- Дрібниці Жовтцю. До скорого. Бувай.

Обцілувавши один одному, як належить, щоки, бард і медичка швидко рушили у протилежні сторони, вона в бік Кафедри, а він у напрямку парку Мислителів.

Минув новочасний понурий будинок кафедри Кафедри Техніки, що мала серед жаків назву «"Deus ex machina"»[34], повернувся у бік Мосту Гільденстерна. Не пішов далеко. За поворотом алейки, біля клумби з багато разово пообписуваним погруддям Нікодеміуса де Боота, першого ректора Академії, чекали обоє типів. За звичкою всіх шпиків світу вони уникали поглядів у вічі і як усі шпиги мали звичайні та вицвілі обличчя, яким силкувались надати мудрого виразу через що вельми нагадували розумово хворих мавп.

- Вітання від Дійкстри – повідав один зі шпиків. – Йдемо.

- Навзаєм – нахабно відповів бард. – Ідіть.

Шпиги подивились один на одного, після чого, не рушивши з місця, втупили очі у матюк, який хтось намалював вуглиною на цоколі ректорського погруддя. Жовтець зітхнув.

- Думаю собі – сказав, поправляючи лютню на плечі. – Я буду,безумовно, змушений піти кудись з шановними панами? Нема ради. Тоді йдемо. Ви попереду, я позаду. У цьому конкретному випадку нехай вік поступається вроді почесним місцем у шерензі.

Дійкстра, шеф таємних служб короля Візіміра Реданського, не виглядав на шпигуна. Особливо далеко він відійшов від стереотипу, згідно якого шпигун завжди повинен бути низьким, худим, куроподібним, лупаючим малими проникливими оченятами з-під чорного каптура. Дійкстра, як знав Жовтець, ніколи не носив капутрів і в одязі надавав перевагу світлим кольорам. Мав зріст близько семи стіп, а важив напевно не багато менше, аніж два центнари. Коли схрещував передпліччя на грудях – а схрещувати любив – виглядало так, ніби два кашалоти вляглися на кита. Якщо йшлося про риси обличчя, колір волосся і шкіри, нагадували свіжо відгодованого вепра. Жовтець знав дуже мало людей, зовнішність яких була б настільки оманливою як зовнішність Дійкстри. Бо в вепруватому гіганті, що справляв враження вічно сонного, незугарного дебіла, був надзвичайно жвавий розум. І маючий лиху славу. Популярна при дворі короля Візіміра приповідка наголошувала, що якщо Дійкстра стверджує, що є полудень, а довкола панує непроникна темрява, слід почати непокоїтись про долю сонця.

Однак тепер поет мав інші приводи для неспокою.

- Жовтець – сонно сказав Дійкстра, схрещуючи кашалотів на киті. – Ти ідіот слутий. Ти патентований дурень. Чи ти завжди повинен зруйнувати все, за що берешся? Ти хоча б один єдиний раз у житті не можеш зробити щось так, як слід? Мені відомо, що ти самостійно мислити не можеш. Мені відомо, що ти маєш близько сорока років, виглядаєш на близько тридцять, вигадуєш собі, що маєш трохи більше двадцяти, а чиниш так, ніби маєш неповних десять. Будучи свідомим цього, я звик уділяти тобі точні вказівки. Кажу, що ти маєш зробити, коли маєш зробити, і у який спосіб. І регулярно виникає враження, що я говорю до стіни.

- Я – відповів поет, зухвало позираючи – постійно маю враження, що ти говориш, щоб розминати губи і язик. Давай перейдемо до конкретики, усунувши з розмови риторичні фігури і хибне красномовство. Про що йдеться цього разу?

Вони сиділи за міцним дубовим столом серед заставлених книгами і заваленими рулонами пергаменту полиць, на найвищому поверсі ректорату, у орендованих приміщеннях, які Дійкстра дотепно назвав Кафедрою Найновішої історії, а Жовтець Кафедрою Шпигунства і Порівняльної Прикладної Диверсії. Було їх, включаючи поета, четверо – крім Дійкстри у розмові брали участь ще дві особи. Одна з цих осіб був, як і зазвичай, Орі Реувен, літній і вічно зашмарканий секретар шефа реданських шпигів. Друга особа не була звичайною особою.

- Добре знаєш, про що йдеться – відповів холодно Дійкстра. – Оскільки ти продовжуєш вдавати ідіота і явно забавляєшся при цьому, я не буду псувати забави і поясню доступними словами. А може б ти хотіла скористатись з цього привілею, Філіппа?

Жовтець повів оком на четверту особу, яка брала участь у зустрічі, яка до цього мовчала. Філіппа Ейльхарт мусила прибути до Оксенфурту недавно, або збиралась виїхати зараз, бо не мала на собі сукні і не носила ані улюбленої біжутерії з чорних агатів, ані яскравого макіяжу. Носила коротку чоловічу куртку, леггінси і високі чоботи – одяг, який поет називав «польовим».

Темне волосся чародійки, яке було зазвичай розпущене і носилось у мальовничому безладі було зачесане назад і зв’язане тасьмою на шиї.

- Шкода часу – повідомила, підводячи густі брови. – Жовтець має рацію. Можемо простити собі красномовство і видовищна балаканина веде в нікуди, в той час коли справа, яку ми маємо залагодити, є простою і банальною.

- - Ох, так – усміхнувся Дійкстра. – Банальна. Небезпечний нільфгаардський агент, який міг би вже банально сидіти у моєму найглибшому льоху у Третогорі, банально втік, банально попереджений і сполоханий панами Жовтецем і Геральтом. Я бачив людей, які зійшли на ешафот за менші банали. Чому ти не повідомив мені про вашу засідку, Жовтцю? Хіба я не рекомендував, щоб ти інформував мене про всі наміри Відьмака?

- Я нічого не знаю про плани Геральта – збрехав з переконанням Жовтець. – Про те, що вирушив до Темерії і Соддену, щоб шукати того Ріенса, я вже це казав. Також я повідомляв, що вернувся. Я був впевнений, що він здався. Ріенс наче розчинився у повітрі, відьмак не знайшов найменшого сліду, про те, якщо ти пригадуєш, тобі також казав…

- Брешеш – холодно ствердив шпигун.. – Відьмак знайшов сліди Ріенс. У вигляді трупів. Тоді вирішив змінити тактику. Замість того, щоб ганятись за Ріенсом, вирішив чекати, коли Ріенс знайде його. Найнявся на баржі Компанії Малатіуса і Гробка, як ескорт. Зробив це не просто так. Знав, що Компанія це широко розголосить, а тому Ріенс довідається і щось зробить. І пан Ріенс щосб зробив. Дивний, невловимий пан Ріенс. Наглий, впевнений у собі пан Ріенс, який навіть не хоче вживати псевдо та фальшивих імен. Пан Ріенс, який на милю смердить димом з нільфгаардського комина. І чародієм-ренегатом. Правда, Філіппа?

Чародійка ані підтвердила, ані заперечила. Мовчала, дивлячись на Жовтеця допитливо і проникливо. Поет опустив погляд, невпевнено кашлянув. Не любив таких поглядів.

Жовтець ділив показних жінок, в їх числі і чародійок, на дуже приємних, приємних, неприємних і дуже неприємних. Дуже приємні на пропозицію піти до ліжка реагували радісною згодою, приємні веселим сміхом. Неприємні реагували у спосіб важкий до визначення. До дуже неприємних трубадур зачисляв тих, щодо яких сама думка щодо висловлення пропозиції викликала холодний дріж на плечах і тремтіння колін.

Філіппа Ельхарт, хоч і дуже приваблива, була виразно дуже неприємною.

Крім того Філіппа Ельхарт була важливою персоною у раді чародіїв і була довіреною магічкою короля Візіміра. Вона була дуже здібною магічкою. Поголоска говорила, що була однією з не багатьох, хто володів мистецтво поліморфії.

Виглядала на тридцять років. Насправді мала не менше трьохсот.

Дійкстра, склавши пухкі руки на череві, крутив млинка велкими пальцями. Філіппа далі мовчала. Орі Рейвен кашляв, шморгаючи носом і крутився, безперервно поправляючи свою велику тогу. Тога нагадувала професорську, але не виглядала отриманою від сенату. Виглядала як знайдена на смітнику.

- Твій відьмак – буркнув раптом шпигун – однак недооцінив пана Ріенс. Розклав засідку, але виявивши повний брак здорового глузду вирішив, що Ріенс потрапить до нього особисто. Ріенс, згідно з планом Відьмака, мав відчувати себе у безпеці. Ріенс ніяк не міг виявити засідки, ніяк не міг вчути чатуючих на нього підлеглих пана Дійкстри. Бо за наказом Відьмака пан Жовтець не повідомив пану Дійкстрі про заплановану пастку. А згідно отриманих наказів пан Жовтець був зобов’язаний так зробити. У цій справі пан Жовтець мав виразні, однозначні накази, якими вирішив за доцільне злегковажити.

- Я не твій підлеглий – зазначив поет. – І не мушу слідувати твоїм доручень і наказів. Я іноді тобі допомагаю, але роблю це з власної волі, з патріотичного обов’язку, щоб не бути бездільним щодо змін, що надходять…

- Ти шпигуєш для всіх, хто тобі платить - холодно обірвав Дійкстра. – Доносиш всім, хто має на тебе гачки. А я маю на тебе пару незлецьких гачків, Жовтецю. Так що не понтуйся.

- Я не злякаюсь шантажу!

- Закладемося?

- Панове – Філіппа Ельхарт підняла долоню. – Більше поваги, якщо можу просити. Не віддаляймося від теми.

- Слушно – шпигун зручніше розсівся у кріслі. – Послухай, поете. Що сталось, того вже не зміниш. Ріенс був попереджений і знову не попадеться. Але не можна дупустити щоб щось подібне сталось у майбутньому. Тому я хочу побачитись з відьмаком. Приведи його до мене. Припини крутитись по місту і намагатись відриватись від моїх агентів. Їдь просто до Геральта і приведи його сюди, на Кафедру. Я мушу з ним поговорити. Особисто і без свідків. Без галасу і розголосу, який би був, якщо б я заарештував Відьмака. Приведи його до мене. Це все, чого я наразі від тебе вимагаю.

- Геральт виїхав – спокійно збрехав бард. Дійкстра повів оком на чародійку. Жовтець напружився в очікуванні зондую чого мозок імпульсу, але нічого не відчув. Філіппа дивилась на нього, мружачи очі, але нічого не вказувало, щоб вона чарами пробувала визначити правдивість.

- Почекаю на його повернення – зітхнув Дійкстра, вдаючи, що вірить. – Справа, яку я до нього маю, є важлива, зроблю зміни у моєму розкладі зустрічей і зачекаю на Відьмака. Коли вернеться, приведи його. Чим швидше це настане, тим краще. Для багатьох людей буде ліпше.

- Може бути проблема – скривився Жовтець – з переконанням Геральта, щоб захотів сюди прийти. Він, уяви собі, має несказанну огиду на шпигунів. Хоч і розуміє, що це робота така сама, як і будь-яка інша, бридиться тими, які її виконують. Патріотичні почуття, зазвичай говорить, це одне, але шпигунством зазвичай займаються виключно кінчені люди та останні…

- Досить, досить – Дійктсра недбало махнув рукою. – Без балаканини, прошу, балаканина мене нудить. По простому.

- Теж так вважаю – пирхнув трубадур. – Але відьмак це простодушний, прямолінійний, щирий, де йому там до нас, освітчених. Він просто гидує шпигунами і ні в якому разі захоче з тобою розмовляти, а про те, щоб захотів допомагати таємним службам, і мови бути не може. А гачка на нього ти не маєш.

- Помиляєшся – сказав шпиг. Маю. І то не один. Але поки що мені вистачає тієї сутички на баржі під Грабовою Бухтою. Знаєш, ким були ті, які влізли на палубу? Це не були люди Ріенса.

- Нічого нового для мене – відповів спокійно поет. – Я впевнений, що це були декілька ханиг, яких не бракує у темерській Варті. Ріенс випитував про Відьмака, напевно за вістки про нього обіцяв добрі гроші. Було ясно, що відьмак йому дуже потрібен. Кілька хитрунів спробували схопити Геральта, запхати його до якоїсь ями, а потім продати Ріенсові, диктуючи ціну, виторгувавши якомога більше. Бо за одну інформацію дістали б мало, або взагалі нічого.

- Вітаю, додумались. Ясна справа, відьмакові, не тобі, ти би ніколи не додумався до цього. Але афера є значно складнішою, аніж тобі здається. Отож, мій друже, люди з таємної служби короля Фольтеста теж, як виявляється цікавляться паном Ріенсом. Вони передбачили план тих, як ти кажеш, хитрунів. Це вони зійшли на бражу, вони хотіли схопити Відьмака. Може як приманку для Ріенса, може з іншою метою. Відьмак під Грабовою Бухтою замочив темерських агентів, Ріенсе. Їх шеф дуже, дуже злий. Кажеш, що Геральт виїхав? Маю надію, що не до Темерії. Звідти може не повернутись.

- І це твій гачок?

- Аякже. Саме це. Можу залагодити справу з Темерцями. Але не задарма. Куди виїхав відьмак, Жовтцю?

- До Новіграду – збрехав трубадур без роздумів. – Поїхав шукати там Ріенса.

- Помилка, помилка – усміхнувся шпигун, вдаючи, що не помітив брехні. – Знаєш, однак шкода, що не переміг огиди і не зустрівся зі мною. Зменшив би його клопоти. Ріенса немає у Новіграді. Зате темерських агентів там без ліку. Напевно чекають на Відьмака. Вони вже дізнались про те, що я знав від давна. А саме, що відьмак Геральт з Рівії, відповідно допитаний, може відпости на безліч питань. Питань, які починають задавати собі таємні служби всіх Чотирьох Королівства. Справа проста: відьмак приїздить сюди, до Кафедри, і відповідає на ці питання мені. І буде мати спокій. Я вгамую темерців і забезпечу йому безпеку.

- Про що йде мова? Може я міг би на них відповісти?

- Не сміши мене, Жовтцю.

- Однак – озвалась раптом Філіппа Ельхарт. – може міг би? Може заощадиш нам час? Не сумнівайся, Дійкстро, що наш поет сидить в тій афері по вух, а його тут маємо, відьмака поки що ні. Де є дитя, з якою бачено Геральта у Каедвені? Дівчинка з попелястим волоссям і зеленими очима? Та, про яку Ріенс питався тоді у Темерії, коли тебе схопив і мордував? Що, Жовтцю? Що знаєш про ту дівчинку? Де відьмак її заховав? Куди поїхала Єнніфер після отримання листа від Геральта? Де


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.082 сек.)