АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Пакування, маркування та транспортування

Читайте также:
  1. ВИКОРИСТАННЯ, ТРАНСПОРТУВАННЯ, ЗБЕРІГАННЯ ТА УТИЛІЗАЦІЯ ГМО
  2. Знаки спеціального маркування
  3. Маркування
  4. Маркування аеродромного пункту перевірки VOR
  5. Маркування перешкод
  6. Правила маркування вантажів

Стандартизація м’яса

Стандартів, які встановлюють вимоги до м’яса в тушах і напівтушах, є 9: для яловичини — це ГОСТ 779–55, баранини і козлятини — ГОСТ 1935–55, свинини — ГОСТ 7724–77, м’яса-телятини ГОСТ 16867–71, м’яса кролів ГОСТ 27747–88, м’яса конини і жереб’ятини ГОСТ 27095–86, м’яса птиці (різних видів) ГОСТ 21784–76, для м’яса курчат-бройлерів ГОСТ 25391–82. У стандартах встановлені вимоги до категорій залежно від вгодованості, маси тварин. Окремо є вимоги до категорій дорослих та молодих тварин, правила приймання, маркування та зберігання.

Є стандарти, які встановлюють вимоги до замороженого м’яса для експорту: для яловичини — ГОСТ 12512–67, для свинини — ГОСТ 12513–67. У них викладені правила розрізу на півтуші та четвертьтуші, вимоги до сорту, маси, технологічної обробки, температури заморожування, пакування й маркування. Яловичину залежно від вгодованості розділяють на сорти, а свинину — на беконну, м’ясну, жирну.

А стандартами ГОСТ 7595–79, ГОСТ 7596–81 і ГОСТ 7597–55 встановлені вимоги відповідно до м’яса яловичини, баранини та свинини, розрубу туш для роздрібної торгівлі. Стандартами передбачена схема розрубу туші (анатомічні границі) і розподіл частин розрубів на сорти для свинини і категорії для яловичини, баранини та козлятини залежно від анатомічної частини туші.

Національні стандарти (ДСТУ) на цю продукцію поки не розроблені. Є галузевий стандарт ГСТУ 46.019–2002 "Блоки із м’яса та субпродуктів заморожені. Загальні технічні умови".

 

 

Пакування, маркування та транспортування

2.1. На кожній півтуші замороженого м’яса мають бути проставлені клейма, що засвідчують якість м’яса.

Клеймування м’яса здійснюють згідно з Інструкцією по клеймуванню м’яса, затвердженою наказом Головного Державного інспектора ветеринарної медицини України від 12.06.1997р. № 19, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 25.09.1997 №447/2251.

Для клеймування яловичини 1 категорії встановлено кругле клеймо діаметром 40 мм, ІІ категорії - квадратне клеймо розміром сторони 40 мм. На клеймі у центрі повинно бути три пари цифр: перша означає порядковий номер Автономної Республіки Крим, міст Києва та Севастополя, друга – порядковий номер району, третя – порядковий номер підприємства. У верхній частині клейма напис “Україна”, а внизу – “Держветогляд”. Крім того, для м’яса, що поставляється на експорт (за вимогою країни-імпортера) установлено овальне клеймо (Д1-40 мм і Д2-60 мм).

На півтушах яловичини 1 категорії ставлять два клейма – по одному на лопатковій і стегновій частинах.

На півтушах телятини 1 категорії клеймо ставлять на лопаткову частину. На кожній передній гомілці ставлять штамп літери “Т”.

На півтушах від молодняку 1 категорії праворуч від клейма ставлять штамп – літера “М”.

При клеймуванні півтуш від дорослої худоби та молодняку, яких приймають за масою і якістю м’яса, проводять маркування штампами, що визначають категорію вгодованості тварин, обробленням яких одержані ці туші. На півтушах, одержані від тварин вищої вгодованості ставлять штамп літери “В”, середньої вгодованості – штамп літери “С”. Штампи наносяться на передню кінцівку нижче ліктьового суглоба.

На півтушах свинини другої категорії (крім підсвинків у шкурі) ставлять клеймо на лопаткову частину. На півтушах підсвинків праворуч від клейма ставлять штамп літери „М”.

Півтуші м’яса іноземного виробництва (імпортного) повинні мати чітке клеймо державного ветеринарного нагляду з позначенням назви або номера забійного підприємства (м’ясокомбінат, бойня), на якому був здійснений забій тварини.

Блоки із м’яса яловичини, свинини, напівфабрикатів із м'яса птиці (тушки, півтушки, четвертини курячі) та м'яса птиці механічного обвалювання повинні бути запаковані в пакети або обгортки з плівки поліетиленової згідно з ГОСТ 10354, полівінілхлоридної пакувальної згідно з ТУ 17 У 234-17, поліпропіленової пакувальної згідно з ТУ У 00203588-24 або в інші види пакувальних матеріалів, що дозволені Центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров’я.

Блоки із м’яса яловичини та свинини з масою нетто однієї пакувальної одиниці 25 кг, блоки з напівфабрикатів із м'яса птиці (тушки, півтушки, четвертини курячі) та м'яса птиці механічного обвалювання з масою нетто однієї пакувальної одиниці не більше 20 кг при товщині сторони не більше 15 см, повинні бути запаковані у транспортну тару окремо за видами, найменуванням та сортами в ящики з гофрованого картону згідно з ГОСТ 13513 та ГОСТ 13516. Пакувальний матеріал повинен використовуватися вперше.

На одному з торцевих боків кожного ящика повинно бути нанесено маркування фарбою, яка не змивається та не має запаху, за допомогою трафарету, штампу, наклеювання етикетки або вкладення під упаковку етикетки за ГОСТ 7625 з зазначенням:

назви та адреси заводу-виробника;

найменування виду та сорту продукції;

категорії вгодованості;

термічного стану продукту, дати заморожування;

маси брутто у кг;

умов та гарантійного терміну зберігання;

стандарту.

Така сама етикетка вкладається в тару.

Для блоків із м’яса іноземного (імпортного) виробництва вказані дані повинні бути зазначені українською мовою.

Транспортне маркування проводять відповідно до ГОСТ 14192 із нанесенням маніпуляційного знаку „Швидкопсувний вантаж”.

М’ясо транспортують всіма видами транспорту відповідно до Правил перевезення вантажів, а в пакетованому вигляді – згідно з ГОСТ 24597 та ГОСТ 26663.

Кожна партія замороженого м’яса супроводжується документом про якість та ветеринарним посвідченням установленої форми. У документі про якість, засвідченому печаткою вантажовідправника, має бути зазначене точне найменування продукції, якісний стан та транспортабельність вантажу (термін транспортування у добах), температура продукту при завантаженні, дата виготовлення, термін придатності до споживання, призначення вантажу.

 

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)