АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ВИЗНАЧЕННЯ

Читайте также:
  1. А.Визначення розмірів і площі зони хімічного зараження
  2. Види комерційних банків. Визначення банківських операцій та їх класифікація
  3. Визначення
  4. Визначення
  5. Визначення
  6. Визначення
  7. Визначення
  8. Визначення
  9. Визначення
  10. Визначення
  11. Визначення

Терміни, що застосовуються у цих Технічних вимогах мають такі визначення:

Аеродром (вертодром) (далі - аеродром) - ділянка суші або водної поверхні (включаючи розміщені на ній будь-які будинки, споруди та обладнання), призначена повністю або частково для прибуття, відправлення і руху ПС. Якщо поняття „аеродром” використовується в положеннях, що стосуються планів польотів і порядку сполучення, воно включає також місця, які можуть використовуватися літальними апаратами певних видів, наприклад вертольотами або аеростатами.

Аеродромний метеорологічний орган – розташований на аеродромі орган, призначений для метеорологічного забезпечення польотів повітряних суден.

Авіаційна безпека – Комплекс заходів,а також людські і матеріальні ресурси, призначені для захисту цивільної авіації від актів незаконного втручання в її діяльність.

Відмова вогню - зниження середньої сили світла в заданих кутах розсіювання більш ніж на 50% у порівнянні з нормованою силою світла нового вогню.

Візуальний п оліт - політ, виконаний в умовах, коли просторове положення повітряного судна і його місце положення визначаються екіпажем візуально за природним горизонтом та наземними орієнтирами.

Вільна зона (ВЗ) - спеціально підготовлена ділянка земної або водної поверхні, яка примикає до кінця наявної дистанції розбігу, придатна для початкового набору висоти ПС до встановленого значення.

Видимість - максимальна відстань, з якою спостерігаються та розпізнаються неосвітлені об'єкти вдень і світлові орієнтири вночі. При інструментальних спостереженнях за видимість приймається метеорологічна оптична дальність видимості (МОR).

Примітка. МОR (meteorological optical range) – довжина шляху світлого потоку в атмосфері з коефіцієнтом пропускання 0,05 його початкового значення.

Видимість вертикальна (ВВ) - максимальна відстань від поверхні землі до рівня, із якого вертикально вниз видно об'єкти на земній поверхні.

Висота аеродрому - абсолютна висота найвищої точки злітно-посадкової смуги (смуг).

Висота нижньої межі хмар (ВНМХ) - відстань по вертикалі між поверхнею суші (води) і нижньою межею найнижчого шару хмар.

Висота прийняття рішення (ВПР) - встановлена відносна висота, на якій повинен бути початий маневр відходу на друге коло у випадках, якщо до досягнення цієї висоти командиром повітряного судна не був встановлений необхідний візуальний контакт з орієнтирами для продовження заходу на посадку, або не було встановлено положення повітряного судна в просторі, або параметри його руху не забезпечують безпеки посадки.

Головна ЗПС - ЗПС на аеродромі, розташована, як правило, у напрямку пануючих вітрів та має найбільшу довжину.

Глісада - траєкторія польоту, встановлена для зниження повітряних суден на кінцевому етапі заходу на посадку.

Глісада ILS - геометричне місце точок у вертикальній площині, що проходить через осьову лінію ЗПС, у якому різниця глибин модуляції дорівнює нулю і яке складає найменший кут із вертикальною площиною.

Дальність видимості на злітно-посадковій смузі – відстань, у межах якої пілот повітряного судна, що знаходиться на осьовій лінії ЗПС, може бачити маркування ЗПС або вогні, що обмежують ЗПС або позначення осьової лінії.

Експлуатант аеродрому – юридична або фізична особа, яка забезпечує експлуатацію аеродрому.

Загальноприйнята характеристика рівності аеродромних покриттів (R) – число, що виражає дію нерівностей аеродромних покриттів на конструкцію повітряного судна під час його руху по цьому покриттю.

Запасний контрольно-пропускний пункт – спеціально обладнане та охороняємо САБ авіаційного суб’єкта місце в огорожі периметру, через яке здійснюється санкціонований пропуск персоналу та/або транспортних засобів до контрольованої зони у відповідності з встановленою в авіаційному суб’єкті системою перепусток і яке використовується у разі тимчасового припинення основного КПП.

Злітно-посадкова смуга (ЗПС) – визначена прямокутна ділянка сухопутного аеродрому, підготовлена для посадки і зльоту ПС.

Злітно-посадкова смуга необладнана - ЗПС, призначена для повітряних суден, що виконують візуальний захід на посадку.

Злітно-посадкова смуга обладнана - один із наступних типів ЗПС, призначений для повітряних суден, що виконують захід на посадку за приладами:

ЗПС для неточного заходу на посадку. ЗПС, яка обладнана візуальними засобами і яким-небудь видом невізуальних засобів, що забезпечують, принаймні, наведення повітряного судна в напрямку заходу на посадку з прямої;

ЗПС точного заходу на посадку I категорії. ЗПС, яка обладнана радіомаячною системою і візуальними засобами, призначеними для заходу на посадку до висоти прийняття рішення 60 м і або при видимості не менш ніж 800 м, або при дальності видимості на ЗПС не менш ніж 550 м;

ЗПС точного заходу на посадку II категорії. ЗПС, яка обладнана радіомаячною системою і візуальними засобами, призначеними для заходу на посадку до висоти прийняття рішення менш ніж 60 м, але не менш ніж 30 м і при дальності видимості на ЗПС не менш ніж 350 м;

ЗПС точного заходу на посадку III категорії. ЗПС, яка обладнана радіомаячною системою, що діє до та впродовж усієї поверхні ЗПС та призначена:

IIIА - для заходу на посадку та посадки з висотою прийняття рішення менше 30 м або без обмеження за висотою прийняття рішення й при дальності видимості на ЗПС не менше 200 м;

IIIВ - для заходу на посадку та посадки з висотою прийняття рішення менше 15 м або без обмеження за висотою прийняття рішення й при дальності видимості на ЗПС менше 200 м, але не менше 50 м;

IIIС - для заходу на посадку та посадки без обмежень по висоті прийняття рішення і дальності видимості на ЗПС.

Зміщений поріг ЗПС - поріг злітно-посадкової смуги, що не співпадає з її торцем.

Зона зльоту і посадки - повітряний простір від рівня аеродрому до висоти іншого ешелону включно в межах, що забезпечують маневрування повітряного судна при зльоті і заході на посадку.

Зона дії радіомаяка - область повітряного простору, у якій радіомаяк забезпечує нормальну роботу відповідного бортового приймача.

Класифікаційне число повітряного судна (ACN) - число, що виражає відносний вплив повітряного судна на штучне покриття для встановленої категорії стандартної несучої спроможності основи.

Класифікаційне число покриття (PCN) - число, що виражає несучу спроможність штучного покриття для експлуатації без обмежень.

Кінцевий етап заходу на посадку - етап заходу на посадку по приладах, на якому робиться вихід у створ ЗПС і зниження повітряного судна з метою посадки.

Контрольно-пропускний пункт – спеціально обладнане та охороняємо САБ авіаційного суб’єкта місце в огорожі периметру, через яке здійснюється санкціонований пропуск персоналу та/або транспортних засобів до контрольованої зони обмеженого доступу (у разі знаходження її за межами контрольованої зони) у відповідності з встановленою в авіаційному суб’єкті системою перепусток.

Контрольна точка аеродрому (КТА) - точка, що визначає географічне місце розташування аеродрому.

Кінцева смуга гальмування (КСГ) - спеціально підготовлена прямокутна ділянка, що розташовується наприкінці дистанції розбігу, призначена для припинення руху повітряного судна у випадку перерваного зльоту.

Критична зона РМС (КРМ, ГРМ) - простір навколо курсового (глісадного) радіомаяка, у якому рух транспортних засобів, включаючи повітряні судна, може викликати неприйнятні зміни параметрів радіомаяків.

Льотна смуга (ЛС) - частина льотного поля аеродрому, що включає злітно-посадкову смугу, сплановані частини по боках ЗПС та призначена для зльоту і посадки повітряних суден, зменшення ризику ушкодження повітряних суден, що викотилися за межі ЗПС, і забезпечення безпеки повітряних суден, що пролітають над нею під час зльоту і посадки.

Льотне поле (ЛП) - частина аеродрому, на котрій розташовані одна або декілька льотних смуг, руліжні доріжки, перони і площадки спеціального призначення.

Лінійний вогонь - три або більше вогнів, розміщені з невеликими інтервалами на поперечній лінії, що на відстані візуально сприймаються як світлова смуга.

Ламкий об'єкт -об'єкт малої маси, конструктивно призначений руйнуватися, деформуватися або згинатися у випадку ударного впливу, з тим щоб забезпечувати безпеку для повітряного судна.

Лінія курсу ILS - геометричне місце точок у будь-який горизонтальній площині, у яких різниця глибин модуляції КРМ ILS (КРМ СП) дорівнює нулю.

Майданчик (вертолітний) - земельна ділянка або спеціально підготовлена площадка мінімально допустимих розмірів, що забезпечує зліт та посадку повітряного судна з злітною масою більше 5,7 т.

Маркер - об'єкт, установлений над рівнем землі для позначення перешкоди, межі, напрямків, зон.

Маркування - символ або група символів, що розміщені на поверхні робочої площі аеродрому для передачі аеронавігаційної інформації.

Місце стоянки (МС) - підготовлена площадка на аеродромі, призначена для стоянки повітряного судна з метою його обслуговування, збереження, карантину і т.п.

Метеорологічна дальність видимості (МДВ) - максимальна відстань, на якій контраст яскравості абсолютно чорної поверхні на тлі насиченої (максимальної) яскравості димки або туману досягає граничного (мінімального) значення.

Граничне значення контрасту яскравості для денних умов інструментальних вимірів (яскравість більш 10 кд/м) приймається рівним 0,05.

Метеорологічне зведення - повідомлення про результати спостережень за метеорологічними умовами, що відносяться до визначеного часу і місця.

Наявна дистанція зльоту (НДЗ) (TODA) - сума наявної довжини розбігу (НДР) і довжини вільної зони, якщо вона передбачена.

Наявна дистанція перерваного зльоту (НДПЗ) (ASDA) - сума наявної дистанції розбігу і довжини кінцевої смуги гальмування, якщо вона передбачена.

Наявна дистанція розбігу (НДР) (TORA) - довжина ЗПС, яка є наявною і придатної для розбігу літака, що виконує зліт.

Наявна посадкова дистанція (НПД) (LDA) - довжина ЗПС, яка є наявною і придатної для пробігу літака після посадки.

Обслуговування повітряного руху (ОПР) – загальний термін, що означає у відповідних випадках польотно-інформаційне обслуговування, аварійне обслуговування, консультативне обслуговування, диспетчерське обслуговування повітряного руху (районне диспетчерське обслуговування, диспетчерське обслуговування підходу або аеродромне диспетчерське обслуговування).

Об'єднаний пакет аеронавігаційної інформації – пакет, що складається з таких елементів:

Збірника аеронавігаційної інформації України (AIP), у тому числі поправок;

доповнень до AIP;

повідомлень NOTAM та бюлетенів передпольотної інформації (PIB);

циркулярів з аеронавігаційної інформації (AIC);

контрольних переліків та переліків чинних повідомлень NOTAM.

Орган обслуговування повітряного руху - орган диспетчерського обслуговування повітряного руху, центр польотної інформації або пункт збору повідомлень щодо обслуговування повітряного руху.

Опорна точка ILS - точка на визначеній висоті, розташована над перетинанням осі ЗПС і порога ЗПС, через яку проходять продовження прямолінійної ділянки глісади ILS.

Перон - частина льотного поля аеродрому, підготовлена й призначена для розміщення повітряних суден з метою посадки і висадки пасажирів, завантаження і вивантаження багажу, пошти і вантажів, а також для виконання інших видів обслуговування.

Площа маневрування - частина аеродрому, крім перонів, призначена для зльоту, посадки і наземного руху повітряних суден.

Підсистема вогнів - група вогнів системи світлосигнального обладнання одного функціонального призначення.

Політ за приладами - політ, виконаний в умовах, коли просторове положення повітряного судна і його місце знаходження визначаються екіпажем цілком або частково за пілотажними і навігаційними приладами.

Поріг ЗПС - початок ділянки ЗПС аеродрому, що співпадає з її торцем і може використовуватися для посадки повітряних суден.

Перешкода - всі нерухомі тимчасові або постійні та об’єкти, що рухаються, або їх частини, що розміщені в зоні, призначеній для руху повітряних суден по робочій площі, або які піднімаються над умовною поверхнею, призначеною для забезпечення безпеки повітряних суден у польоті.

Приаеродромна територія (прилегла до аеродрому зона контролю та обліку об’єктів і перешкод) – обмежена місцевість навколо аеродрому, над якою здійснюється маневрування ПС.

Для неї встановлені спеціальні вимоги до розташування різних об'єктів, а їх висотне положення контролюється, виходячи із умови безпеки зльоту та посадки.Для аеродрому класу А, Б, В, Г у радіусі 50 км від КТА; класу Д, Е і некласифікованих – 25 км від КТА, для злітно-посадкових майданчиків – 2,5 км від КТМ.

Робоча площа аеродрому - спеціально підготовлена частина льотного поля, призначена для зльоту, посадки і руління повітряних суден, що складається з площі маневрування і перону (перонів).

Руліжна доріжка (РД) - частина льотного поля аеродрому, спеціально підготовлена для руління повітряних суден.

Спостереження з борта повітряного судна - оцінка одного або декількох метеорологічних елементів, виконана на борту повітряного судна, що знаходиться в польоті.

Система посадки I категорії ILS-I (СП-I) - система посадки, що забезпечує дані для керування повітряним судном від межі зони дії до точки, у якій лінія курсу перетинає глісаду на висоті 60 м або менше над горизонтальною площиною, що знаходиться на рівні порогу ЗПС.

Система посадки II категорії ILS-II (СП-II) - система посадки, що забезпечує дані для керування повітряним судном від межі зони дії до точки, у якій лінія курсу перетинає глісаду на висоті 15 м або менше над горизонтальною площиною, що знаходиться на рівні порогу ЗПС.

Система посадки III категорії ILS-III (СП-III) - система посадки, що забезпечує дані для керування повітряним судном від межі зони дії до поверхні ЗПС і уздовж неї.

Точка "А" ILS (СП) - точка на номінальній глісаді, яка розташована над продовженням осьової лінії ЗПС у напрямку заходу на посадку на відстані 7400 м від порогу ЗПС.

Точка "В" ILS (СП) - точка на номінальній глісаді, яка розташована над продовженням осьової лінії ЗПС у напрямку заходу на посадку на відстані 1050 м від порогу ЗПС.

Точка "С" ILS (СП) - точка, через яку на висоті 30 м над горизонтальною площиною, що містить поріг ЗПС, проходить номінальна глісада.

Точка "D" ILS (СП) - точка, яка розташована на висоті 4 м над віссю ЗПС на відстані 900 м від порогу ЗПС у напрямку курсового маяка.

Точка "Е" ILS (СП) - точка, яка розташована на висоті 4 м над віссю ЗПС на відстані 600 м від кінця ЗПС у напрямку порогу ЗПС.

Точка приземлення - розрахункова точка перетинання встановленої глісади зі ЗПС.

Примітка. Визначена вище "Точка приземлення" - це точка відліку, а не обов'язкова точка торкання поверхні ЗПС повітряним судном.

Тимчасовий контрольно-пропускний пункт – це місце в огорожі периметру, через яке здійснюється санкціонований пропуск персоналу та/або транспортних засобів до контрольованої зони у разі виникнення кризової ситуації. Повинне замикатися технічно справними замками і періодично контролюватися працівниками підрозділу САБ.

Узбіччя - ділянка, що прилягає до краю штучного покриття елементів аеродрому (ЗПС, РД і ін.) і підготовлена таким чином, щоб забезпечити перехід від штучного покриття до прилягаючої ґрунтової поверхні.

Укріплене узбіччя - узбіччя зі штучним покриттям, призначене для запобігання влучення сторонніх предметів у двигуни повітряних суден та струминної ерозії ґрунтової поверхні.

Чутливість до зміщення глісадного радіомаяка - відношення виміряної різниці глибин модуляції до його кутового зміщення щодо лінії РГМ, рівної нулю.

Чутливість до зміщення курсового радіомаяка - відношення виміряної різниці глибин модуляції (КРМ ILS) або глибини модуляції (КРМ СП) до її бічного зміщення відносно лінії РГМ, рівної нулю.

Швидкісна РД - руліжна доріжка, що примикає під гострим кутом до ЗПС та призначена для забезпечення сходу з неї на підвищеній швидкості ПС, що приземлилося, з метою скорочення часу перебування на ЗПС.

Штучне покриття - верхній шар аеродромної поверхні, що безпосередньо сприймає навантаження і впливи від повітряних суден, експлуатаційних та природних факторів.

Щит гарантованого живлення - розподільний пристрій, що забезпечує у випадку відмови робочого джерела електроенергії автоматичне підключення споживачів електроенергії до резервного джерела.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.009 сек.)