АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Крок 3. Вивчення властивостей форми

Читайте также:
  1. A) способом формирования банковских ресурсов из недепозитных источников
  2. A) это основные или ведущие начала процесса формирования развития и функционирования права
  3. A. формируется фотохимический туман
  4. Cущность, виды, источники формирования доходов. Дифференциация доходов населения.
  5. E) формирование правительства из членов партии, располагающих большинством мест в Парламенте
  6. I. Вивчення нового матеріалу
  7. I. Вивчення нового матеріалу
  8. II. ПОВТОРЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ, ВИВЧЕННЯ НОВОГО
  9. III. Вивчення нового матеріалу
  10. III. Вивчення нового матеріалу
  11. IV. Вивчення нового матеріалу.
  12. Актуальность и методология обеспечения безопасности жизнедеятельности. Характерные особенности современного производства, зоны формирования опасных и вредных факторов.

1. Усі властивості активних (виділеними маркерами) компонентів відображаються в Інспекторі об’єктів (Object Inspector). Для активізації компонента на ньому треба натиснути ліву кнопку миші. Натисніть ліву кнопку миші на редакторі форм, потім на кнопках і простежить, як змінюються значення властивостей в Інспекторі об’єктів.

2. Активізуйте редактор форм. Встановіть у властивості ActiveControl компонент (Button1 чи Button2), що буде активним (одержить фокус) при запуску додатка. Запустіть додаток і вивчіть можливості властивості ActiveControl.

3. Перехід між розташованими на формі компонентами здійснюється клавішею Tab. Змінити порядок переходу між компонентами можна за допомогою контекстного меню Tab Order (порядок табуляції). Додайте на форму кілька компонентів і запустіть додаток. Натискаючи клавішу Tab, простежте за порядком обходу компонентів. Використовуючи пункт контекстного меню Tab Order, змініть порядок обходу компонентів.

4. Встановіть властивість AutoScroll у true і, змінюючи розміри форми, простежте за появою на формі смуг прокручування. Вивчіть можливі опції вертикальних і горизонтальних смуг прокручування на формі, що надають властивості +HorzScrollBar, +VertScrollBar. Подвійне натискання лівої кнопки миші на знаку «+» розкриває список властивостей для управління смугами.

Змініть крок скролінга Increment, установіть властивість Tracking (переміщення компонентів у процесі скролінга) в true, простежте за зміною властивості Position у процесі прокручування.

5. Вивчіть можливі стилі кнопок рядка заголовка форми. Для цього розкрийте список +BorderIcons і установіть значення властивостей у true чи false. Враховуйте, що стиль змінюється тільки після перекомпіляції додатка.

· Виключіть системне меню та кнопки (для цього властивість biSystemMenu установіть в false). Запустіть додаток і вивчіть його властивості.

· Включіть властивість biSystemMenu і виключіть при цьому кнопки мінімізації і максимізації (biMinimize і biMaximize ). Запустіть додаток і вивчіть його властивості.

· Включіть кнопку допомоги biHelp. Запустіть додаток і вивчіть його властивості.

· Поверніть рядку заголовка форми початковий вигляд.

6. Вивчіть можливі стилі окантовки форми (BorderStyle). Стиль змінюється тільки після перекомпіляції додатка.

· Створіть діалогове вікно (bsDialog). Спробуйте змінити його місцеположення і розміри.

· Створіть вікно з невидимою окантовкою (bsNone).

· Вивчіть інші властивості і поверніть формі початковий стиль (bsSizeable – стандартна форма, розміри якої можна змінювати).

7. Використовуючи Інспектор об’єктів змініть заголовок форми (властивість Caption, за умовчання, Form1) на Example. Зверніть увагу, що у процесі введення синхронно змінюється заголовок на поверхні форми.

8. Вивчіть взаємозв’язок властивостей ClientHeight, ClientWidth і Height, Widthпри зміні розмірів форми. ClientHeight, ClientWidth – висота і ширина використовуваної (робочої) області форми (без врахування окантовки, рядка заголовка і меню). Встановіть, яке значення (у пікселях) має товщина окантовки форми.

9. Простежте за зміною властивостей Left, Top при зміні місця розташування форми на Робочому столі. Те ж зробіть для компонентів Button1 і Button2 – їх місцеположення відраховується щодо лівого верхнього кута форми (для цього треба відключити пункт Lock Controls меню Edit).

10. Змініть колір форми (властивість Color), вибираючи його зі списку визначених кольорів (clBlackclWhite) та системної палітри (clScrollBarclNone), а також безпосередньо вводячи значення (наприклад, $000000FF, при цьому значення властивості визначиться як clRed). Двічі натисніть ліву кнопку миші на полі введення значень властивості Color і виберіть довільний колір із діалогового вікна Колір.

11. Змініть значення властивості Ctl3D, що визначає тривимірний чи двомірний вигляд форми.

12. Вивчіть можливий вигляд курсору миші над робочою областю форми (властивість Cursor). Вигляд курсору змінюється після перекомпіляції. Після вивчення поверніть курсору форму за умовчання crDefault.

13. Вивчіть можливості заборони використання компонентів – форми і кнопок шляхом встановлення властивості Enabled у false. Після заборони використання форми вивантажити додаток можна натисканням комбінації клавішів Ctrl+F2 (чи кнопки Pause на панелі інструментів Delphi).

14. Вивчіть можливості властивості Font форми. Кнопка з трьома крапками (…) дозволяє викликати діалогове вікно зміни шрифту. Зміна шрифту форми автоматично приводить до зміни шрифтів усіх її компонентів, якщо властивість ParentFont (батьківський шрифт) цих компонентів установлена в true. Вивчіть способи використання батьківського шрифту.

15. Змініть стиль форми (FormStyle) таким чином, щоб вона завжди залишалася поверх усіх вікон інших додатків (fsStayOnTop). Поверніть стилю початкове значення (fsNormal).

16. Введіть у поле значень властивості Hint рядок повідомлення, що з’являється у випадку затримки курсору миші над формою (наприклад, рядок Це головна форма додатка). Властивість ShowHint треба встановити в true. Таке повідомлення можна задати для кожного компонента форми, що має властивість Hint.

17. Зчитайте значок (властивість Icon), що буде відображатися у рядку заголовка форми. Для цього треба натиснути кнопку «…» властивості Icon, а потім кнопку Load Icon і завантажити іконку з папки \Program Files\ Common Files\ Borland Shared\ Images\ Icons. Додаток може складатися з декількох форм, при цьому для кожної форми можна вибрати окрему іконку.

18. Змініть властивість Name форми (за умовчання, Form1) на Window, натисніть Enter і простежте, як ім’я змінної Form1 автоматично змінилося в тексті коду на Window. Зокрема, опис змінної типу форма є таким: Window: TWindow; Змінювати властивість Name треба завжди за допомогою інспектора об’єктів – це дозволяє уникнути помилок при перейменуванні.

19. Вивчіть властивість Position, що визначає розмір і місцеположення форми при її відображенні після запуску (poDesigned – форма відображається на тому ж місці, що і при розробленні, poDefault – розміщається відповідно до алгоритму Z-упорядкування). Установіть властивість Position у poScreenCenter, після чого форма буде відображатися строго у центрі екрану.

20. Вивчіть властивість WindowState. Ця властивість визначає стан форми при запуску додатка. Може мати значення wsMinimized, wsMaximized, wsNormal (згорнута, розгорнута, має нормальний розмір).

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)