АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Завдання. Розглянемо технологію створення програми, що вводить значення елементів одновимірного масиву a[10] дійсного типу і знаходить його максимальний елемент

Читайте также:
  1. II. ЗАВДАННЯ ТА ОБОВ'ЯЗКИ
  2. АЛГОРИТМ РОБОТИ НАД ПРОФЕСІЙНО-ОРІЄНТОВАНИМИ ЗАВДАННЯМИ З КУРСУ «ОСНОВИ ПСИХОЛОГІЧНОГО ТРЕНІНГУ»
  3. ВИКОНАННЯ ЗАВДАНня
  4. Вирішення завдання
  5. Вихідні дані завдання й проміжні розрахунки
  6. Виховні завдання
  7. Гносеологія, предмет, структура, завдання. Онтологія.
  8. До теми: ПОНЯТТЯ, ПРЕДМЕТ, ЗАВДАННЯ І СИСТЕМА КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВА. ПРИНЦИПИ КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВА
  9. Домашнього завдання
  10. Завдання
  11. Завдання
  12. ЗАВДАННЯ

Розглянемо технологію створення програми, що вводить значення елементів одновимірного масиву a[10] дійсного типу і знаходить його максимальний елемент.

1. Зробіть опис масиву a із 10 елементів дійсного типу. Обробка елементів масиву буде здійснюватися у різних процедурах головного модуля програми, тому опис масиву a повинен бути глобальним (інший шлях – здійснити опис масиву a як члену класу форми).

2. Розташуйте на формі компонент типу TEdit та компонент типу TButton – вони будуть слугувати для введення значень елементів масиву a[10]. Видаліть рядок, що за умовчання відображається на поверхні TEdit. На поверхні кнопки зробіть надпис “Введення значення”.

3. Введіть глобальну змінну цілого типу Count, що буде використовуватися як поточний номер елемента масиву.

Згенеруйте процедуру оброблення натискання на кнопку та введіть у неї наступний код:

Var

Code: Integer;

begin

// Збільшення поточного номера елемента масиву

inc(Count);

If Count ≤ 10 Then Val(Edit1.Text, a[Count], Code);

Edit1.Text:= ‘’; // Очищення рядка

end;

Якщо поточний номер елемента масиву (змінна Count) менший ніж кількість його елементів, введене у поле Edit1.Text значення заноситься у даний елемент масиву a[Count]. Для трансформації змісту рядка у дійсне значення використовується стандартна процедура Val. Примітка. Параметр Code використовується для фіксації номеру некоректного символу у рядку (якщо такий є). Якщо помилки немає, параметр Code містить 0.

4. Запустіть додаток та вивчіть його властивості.

5. Для виведення результату можна використати будь-який з елементів редагування або зображення тексту.

Розташуйте на формі компонент типу TListBox, що призначений для відображення масиву рядків. Основною властивістю TListBox є масив елементів Items.

6. Розташуйте на формі компонент типу TButton і на поверхні кнопки зробіть надпис “Пошук максимуму”. Згенеруйте процедуру оброблення натискання на кнопку та введіть у неї наступний код:

Var

i: Integer; // Змінна циклу

// Змінна для зберігання значення поточного максимуму

max: Real;

begin

max:= a[1];

for i:= 1 to 10 do // Для всіх елементів масиву

Begin

If a[i] > max Then max:= a[i];

ListBox1.Items.Add(IntToStr(i) + ‘ – ‘ + FloatToStr(a[i]));

end;

ListBox1.Items.Add(‘Максимальний елемент – ‘ + FloatToStr(max));

end ;

Алгоритм пошуку максимального елемента масиву є добре відомим. У процесі аналізу номери елементів масиву та їх значення трансформуються у рядковий тип за допомогою функцій IntToStr(i), FloatToStr(a[i]) та додаються у ListBox1 за допомогою методу Add. Примітка. Для трансформації рядка символів у ціле (дійсне) значення використовуються функції StrToInt, StrToFloat.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)