АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Будова складових частин скребкових конвеєрів

Читайте также:
  1. III. Практична частина.
  2. Амплітуди складових ряду Фур’є періодичної послідовності прямокутних імпульсів
  3. Амплітуди спектральних складових відгуку НЕ
  4. Апаратна частина
  5. Б) атоми – невидимі неподільні частинки, нескінченні за кількістю
  6. Біль в нижній частині спини
  7. БУДОВА АТОМУ
  8. Будова і властивості аналізаторів.
  9. БУДОВА М'ЯЗІВ. ОСНОВНІ ВИДИ СКЕЛЕТНИХ М'ЯЗІВ
  10. Будова органів дихання
  11. Будова Сонця. Джерела його енергії

Ланцюги виготовляють таких типів: пластинчато-втулкові (рис. 9.2, б); втулково-роликові (рис. 9.2, в); пластинчасті втулково-коткові з гладкими котками (рис. 9.2, з); пластинчасті коткові з гребенями (рис. 9.2, д); із гладкими котками на підшипнику (рис. 9.2, е).

Рис. 9.2. Ланцюги конвеєрів загального призначення

Штирьовий ланцюг (рис.9., а) складається із зовнішніх 1, внутрішніх пластин 2 і валика (пальця)3. Ланцюг простий, дешевий, але має малу зносостійкість через значні контактні напруги між пластиною і пальцем, невеликий термін служби і малу надійність.

Рис. 9.3. Лінійні секції конвеєрів:

а - із центральним кріпленням ланцюгів із двома несучими вітками; б - із консольним кріпленням скребків з нижньою несучою віткою; 1 – ланцюг; 2 - скребок; 3 - жолоб; 4 - підтримуюча конструкція; в - ящикового типу; 1 - ланцюг; 2 - коток; 3 - бокова стінка; 4 - скребок

В усіх втулкових ланцюгах валик 3 наглухо закріплений у вушках зовнішніх пластин 1, а втулка 4, що вільно обертається на валику 5, жорстко зв'язана з внутрішніми пластинами 2. Діюча в шарнірі сила розподіляється по всій поверхні зіткнення валика з втулкою і питомі тиски по тертьових поверхнях є невеликими. Ролик 5 поліпшує умови проходження шарнірів по зірочках. У ланцюгах з котками (рис. 9.2, д, г) застосовані котки 6, 7 з діаметром, більшим ширини пластини, завдяки чому ланцюги не ковзають по напрямних, а переміщаються на котках. Усередині котків установлюють підшипники кочення і закривають кришкою 8 (рис. 9.2, е). Крок ланцюгів від 100 до 1200 мм, діаметри з'єднувальних валиків 9 -55 мм, руйнівне навантаження ланцюгів з однаковим кроком залежить від категорії міцності і змінюється від 125 до 1000 кН, лінійна маса - від 5 до 74 кг/м.

Ланцюги виготовляють двох типів: 1 - (нерозбірна конструкція) із двостороннім розклепуванням валиків і запресованих втулок; II - розбірна конструкція - з вільною посадкою валиків і з'єднанням втулок із пластинами на лисках.

Скребки мають прямокутний або трапецієподібний переріз і виготовляються зі сталі товщиною 5-8 мм, шириною 200 - 1200 Мм, висотою в 2 - 4 рази менше ширини. Для збільшення твердості скребка в середній його частині приварюють металеву смугу звичайно у формі куточка. До ланцюгів скребки кріплять болтами.

Крок скребків для крупнокускуватих матеріалів приймають рівним подвійному кроку ланцюга, для середньо- і дрібнокускуватих - рівним кроку ланцюга.

Окрему групу утворять ящикові конвеєри. У них скребки з приробленими бічними стінками (рис. 9.3, в), утворюючи суцільний жолоб, що рухається. Перевага - відсутність тертя між бічними стінками і матеріалом, недолік - велика вага частин, що рухаються. Ланцюги кріплять до скребка зверху (рис. 9.3, б) або посередині (рис. 9.3, а, 6). Верхнє кріплення забезпечує рух ланцюга по незасмічених напрямних, але вимагає ве­ликого натягу і значно погіршує використання корисної площі скребка і жолоба.

Жолоб виконують зі сталі. Для підвищення зносостійкості днище жолоба футерують кам'яним литтям та іншими матеріалами. Для розвантаження матеріалу в днищі жолоба виконують отвори, що перекриваються подовжніми або поперечними засувками. „Засувки з рухом поперек жолоба при неповному розкритті допускають розвантаження матеріалу одночасно в декількох місцях. Вони вимагають збільшених у порівнянні з конвеєрами з подовжніми засувками габаритів для установки конвеєра. Керування засувками може вироблятися вручну або дистанційно за допомогою електро-, пневмо- або гідроприводу.

Електропривід складається з електродвигуна (асинхронного з короткозамкненим ротором), редуктора, привідного вала з зірочками, що мають 5-8 граней, запобіжної муфти (див. рис. 8.3).


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)