АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Науково-дослідна діяльність студентів вищого закладу освіти здійснюється в таких напрямах: в яких?

Читайте также:
  1. Автором таких работ, как «Социальная и культурная динамика» и «Социальная мобильность» является
  2. Адаптація студентів нового набору
  3. Аналіз захисту дипломних робіт студентів ФМТЗ 2011-2012 р. р. День 2(24.05.2012)
  4. Атестація професійної діяльності вчителів в організації післядипломної педагогічної освіти в Греції
  5. Б)Діяльність культурно-освітніх осередків
  6. Болонський процес і перспективи розвитку вищої освіти в Україні
  7. В наш час дискретна математика є необхідною компонентою математичної освіти студента-фізика.
  8. В Україні немає свого фільмофонду і державного кіномузею, низький рівень кіноосвіти. Зовсім зникла кінопреса (журнали “Новини кіноекрана”, “Вавилон”).
  9. Види та форми науково-дослідної роботи студентів
  10. ВИМОГИ ДО ЗНАНЬ І ВМІНЬ СТУДЕНТІВ
  11. Виробнича діяльність підприємства: сутність та форми організації
  12. Виставкова та ярмаркова діяльність

— науково-дослідна робота як невід'ємний елемент навчального процесу, що належить до календарно-тема­тичних та навчальних планів, навчальних програм і є обов'язковою для всіх студентів;

— науково-дослідна робота, що здійснюється поза на­вчальним процесом у межах студентського науково-творчого товариства, у наукових гуртках, проблемних групах тощо;

— науково-організаційні заходи (конференції, конкур­си, олімпіади тощо).

Належно організована науково-дослідна робота студен­тів у навчальному процесі сприяє поглибленому засвоєнню навчальних дисциплін, виявленню індивідуальності, фор­муванню власної думки щодо конкретної дисципліни.

Науково-дослідну роботу студентів слід спрямовува­ти на розвиток системи інтелектуальних творчих якос­тей особистості: інтуїції (пряме бачення суті речей без обґрунтування); креативності (творче) мислення (здат­ність продукувати нові ідеї, гіпотези, способи розв'язан­ня проблемних задач); творчої уяви (самостійне створен­ня нових образів, які реалізуються в оригінальних результатах діяльності); дивергентності мислення (здат­ність запропонувати декілька підходів до розв'язання задачі та міняти їх, бачити проблеми, об'єкти в різних ракурсах); оригінальності мислення (своєрідність якос­тей розуму, способу розумової діяльності); асоціатив­ності мислення (здатність використовувати асоціації, в т. ч. аналогії).

Для науково-дослідної роботи студентів характерною є? єдність цілей і напрямів навчальної, наукової і виховної роботи, тісна взаємодія всіх форм і методів роботи, що реа­лізується в навчальному процесі і в позанавчальний час. Це забезпечує безперервну їх участь у науковій діяльності протягом періоду навчання.

Види і форми науково-дослідної роботи студентів. У вищому навчальному закладі функціонують два основ­них види науково-дослідної роботи студентів: навчальна науково-дослідна робота, передбачена навчальними пла­нами, і науково-дослідна робота студентів, яка здійсню­ється під керівництвом професорсько-викладацького складу.

Навчальна науково-дослідна робота. Такий вид робо­ти студентів у межах навчального процесу є обов'язковим для кожного і охоплює майже всі форми навчальної роботи:

— написання рефератів з конкретної теми у процесі вивчення дисциплін соціально-гуманітарного циклу, фун­даментальних і професійно орієнтованих, спеціальних дисциплін, курсів спеціалізації та за вибором;

— виконання лабораторних, практичних, семінар­ських та самостійних завдань, контрольних робіт, які міс­тять елементи проблемного пошуку;

— виконання нетипових завдань дослідницького ха­рактеру під час різних видів практики, індивідуальних завдань;

— розроблення методичних матеріалів з використан­ням дослідницьких методів (спостереження, анкетування, бесіда, соціометрія тощо);

— підготовку і захист курсових і дипломних робіт, пов'язаних з проблематикою досліджень кафедр.

Згідно з навчальними планами і програмами загально­освітніх і фахових дисциплін кожний студент повинен оволодіти процесом наукового пізнання, виконуючи протягом усього періоду навчання завдання, які поступово усклад­нюються і поглиблюються.

Перші етапи набуття наукового досвіду передбачають ознайомлення майбутніх фахівців з прийомами, метода­ми, видами наукового дослідження, основними поняттями наукового апарату, правилами підбору потрібної інформа­ції та підготовки доповідей, рефератів, рецензій та ін. На другому курсі студенти повніше ознайомлюються з фахо­вими напрямами роботи кафедр, беруть участь у гуртках наукової творчості студентської молоді, проблемних гру­пах, а також особисто обирають конкретну тему для само­стійної пошукової роботи. На третьому курсі, крім рефера­тів, студенти пишуть курсові роботи з навчальних дисцип­лін. Вони, як правило, мають реферативний і прикладний (в окремих випадках) характер. На четвертому курсі рі­вень підготовленості студентів уже достатній для прове­дення значущих самостійних наукових досліджень, напи­сання курсових робіт з фахових дисциплін. Сприятливі умови для цього створює активна виробнича практика. На п'ятому курсі, який наближає студентів до кваліфікацій­ної межі професійної підготовки, вони виконують і захи­щають дипломну роботу, що є підсумком всієї науково-до­слідної роботи.

Інноваційною технологією навчання є впровадження в навчальний процес індивідуальних навчально-дослідних завдань (ІНДЗ). В чому полягає його суть?

Це вид позааудиторної індивідуальної ро­боти студента навчального, навчально-дослідного чи про­ектно-конструкторського характеру, яке виконується в процесі вивчення програмного матеріалу навчального кур­су і завершується складанням підсумкового іспиту чи залі­ку.

 

ІНДЗ спрямовані на самостійне вивчення частини прог­рамного матеріалу, систематизацію, поглиблення, уза­гальнення, закріплення, практичне застосування знань студента з навчального курсу та розвиток навичок само­стійної роботи.

Серед ІНДЗ найпоширенішими є: конспект із теми (мо­дуля) за заданим планом або планом, який студент розро­бив самостійно; реферат з теми (модуля) або вузької проб­лематики; розв'язування та складання розрахункових або практичних задач різного рівня з теми (модуля) або курсу; розроблення теоретичних або прикладних (діючих) функ­ціональних моделей явищ, процесів, конструкцій тощо; комплексний опис будови, властивостей, функцій, явищ, об'єктів, конструкцій тощо; анотація прочитаної додатко­вої літератури з курсу, бібліографічний опис, історичні розвідки тощо.

ІНДЗ оцінює викладач, який читає лекційний курс з дисципліни і приймає іспит чи залік. Оцінка за ІНДЗ ви­ставляється на завершальному занятті (практичному, се­мінарському, колоквіумі) з курсу на основі попереднього ознайомлення викладача зі змістом ІНДЗ. Можливий за­хист завдання у формі усного звіту студента про викона­ну роботу. Оцінка за ІНДЗ є обов'язковим компонентом іспитової оцінки (диференційованого заліку, заліку) і враховується при виведенні підсумкової оцінки з на­вчального курсу. Питома вага ІНДЗ у загальній оцінці з дисципліни, залежно від складності та змісту завдання, може становити від 30% до 50%.

Науково-дослідна робота студентів. Науково-дослідна робота студентів поза навчальним процесом є одним з найважливіших засобів формування висококваліфікова­ного спеціаліста.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)