АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Переконливий виступ, його основні особливості

Читайте также:
  1. I.4. ОСНОВНІ МОДЕЛІ ЗВЕРТАННЯ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ
  2. Адаптація. Характеристика адаптацій. Основні концепції адаптаційних пристосувань
  3. БУДОВА М'ЯЗІВ. ОСНОВНІ ВИДИ СКЕЛЕТНИХ М'ЯЗІВ
  4. В) Екзистенціалізм та його основні напрями.
  5. Види, типи і форми професійного спілкування. Основні закони спілкування.
  6. ВИРОБНИЧІ ПІДРОЗДІЛИ АРХІВУ ТА ОСНОВНІ АРХІВНІ ТЕХНОЛОГІЇ
  7. Відзначимо наступні основні функції політичної соціології як навчальної дисципліни: світоглядну, пізнавальну, виховну, практично-політичну.
  8. Вопрос № 4 Основні положення теорії розподілу влад(Монтескье)
  9. Гроші як капітал. Основні форми капіталу.
  10. Держава і церква: основні моделі взаємодії
  11. Держави - основні суб'єкти міжнародного права.
  12. Державне регулювання суспільного відтворення. Основні теорії ДРЕ

Переконуюча промова – це виступ, в якому промовець ставить за мету змусити аудиторію повірити в правильність його точки зору, логічно довести або спростувати будь-які положення, прагне пояснити суть явищ та їх взаємозв'язок. Переконати – це змусити повірити в свою правоту.

Коли людина намагається в чомусь переконати іншу людини або групу людей, вона починає аргументувати, тобто приводити аргументи на підтримку якоїсь ідеї (тези).

Існують наступні основні види переконуючих виступів: надихаючі; агітаційні; власне переконливі.

Надихаючий виступ. Він ставить за мету створити у слухачів позитивний емоційний настрій, впевненість у своїх силах, налаштувати їх на оптимістичний лад. Такий виступ повинен викликати емоції, нагадати людям відоме, але не цілком усвідомлене ними, загострити в їхній свідомості значення подій, що відбуваються або відбулися.

До таких виступів відносяться, наприклад, промова тренера перед грою, що налаштовує команду на перемогу; виступ кандидата на виборах перед своїми прихильниками, в якому він висловлює впевненість у перемозі; виступи лідерів на з'їзді партії, що перемогла; виступ з характеристикою успіхів роботи підприємства під час святкування його ювілею і т. ін.

Правила підготовки надихаючого виступу:

1. Говорити коротко, але не односкладно (не менше 1-2 хв.).

2. Підвищена емоційність.

3. Нагадати про попередні успіхи і перемоги.

4. Захопитися професійними якостями, рішучістю, моральним духом учасників майбутніх подій.

5. Обов’язково висловити впевненість в успішному подоланні майбутніх труднощів.

Агітаційний виступ. Агітаційні виступи ставлять за мету спонукати слухачів до нової дії, продовження або припинення здійснюваних ними діянь. Агітаційний виступ завжди закликає присутніх щось зробити, вжити заходів, зробити вчинок. Наводяться тільки аргументи "за" на підтримку тези, що захищається.

До агітаційних виступів відносяться промови на політичних мітингах, що закликають підтримати того чи іншого кандидата на виборах, рекламні виступи, виступи на зборах із закликами підтримати ініціативу, прийняти участь у будь-якій справі або громадській акції, виступи з закликом приступити до чогось або відмовитися від чого-небудь. Це виступи, що закінчуються закликами типу: Купуйте! Страхуйтеся! Киньте палити! Відмовтесь від жирної їжі! Прийміть участь! Пожертвуйте! Поставте свій підпис! Зверніться до свого депутата і вимагайте! Голосуйте за…! Тощо.

Правила підготовки агітаційного виступу.

1. Виступ повинен бути емоційним.

2. Він повинен бути коротким і образним.

3. Говорити короткими фразами.

4. Гучність голосу повинна бути вище середньої.

5. Потрібно дати слухачам всі необхідні дані для прийняття ними негайного рішення.

6. Повинні наводитися аргументи "за".

7. Не повинно залишитися ніяких розбіжностей або недомовленостей.

8. Необхідно враховувати можливості аудиторії зробити рекомендовану дію (наприклад, люди повинні мати кошти, щоб купити те, до чого їх закликають, заклик до голосування має бути звернений до людей, які мають право голосу.

9. Аудиторія повинна бути приведена до згоди.

10. Виступ необхідно завершити прямим закликом до здійснення конкретної дії.

Власне переконливий виступ – це синтез всіх знань, умінь і навичок оратора, відображення високого рівня його загальної риторичною підготовки.

Мета власне переконливого виступу – спонукати аудиторію прийняти певну точку зору, оцінити події, висловити думку з приводу події.

До такого роду виступів відносяться: виступи політиків і кандидатів на виборні посади з викладенням своєї програми; публіцистичні виступи на мітингах і зборах; морально-етичні виступи; виступи відомих людей з приводу тих або інших проблем, що обговорюються в суспільстві з пропозицією їх вирішення, виразом власної точки зору; а також проповіді. У власне переконливому виступі наводяться аргументи "за" і "проти", а також показується, що теза, яка захищається виступаючим, найбільш аргументована.

Це найбільш важкий вид переконуючих виступів і публічних виступів взагалі. Нам іноді нелегко переконати в чомусь навіть одну близьку людину, а переконати аудиторію набагато складніше. Уміння виступати з ефективними переконливими виступами – мрія будь-якого політика, керівника установи, журналіста, телеведучого, вченого.

Правила підготовки власне переконуючого виступу:

1. Використовувати загальні правила ефективної аргументації:

– бути емоційним;

– звертатися до життєво важливих фактів;

– намагатися показати слухачам реальну користь від ваших пропозицій або інформації;

– не відволікатися у викладі;

– бути лаконічним;

– посилатися на авторитети;

– використовувати цифри;

– спиратися на наочність;

– використовувати гумор.

2. Темою виступу повинно бути дійсно спірне питання, яке зараз актуальне, обговорюється в суспільстві, та по якому є різні точки зору.

3. Тривалість виступу – не більше 3-5 хв.

4. Помірна емоційність (слухачі повинні її відчувати).

5. Необхідно зачіпати благородні емоції (почуття гніву, ненависті, справедливості, несправедливості).

6. Зачіпати питання істини – що правда, а що ні.

7. Необхідно використовувати короткі фрази.

8. Словесно висловити і не менше ніж три рази повторити тезу, що доводиться.

До різновидів переконуючих виступів відносяться: дебати, спір, дискусія, полеміка, диспут, обмін думками, кожний з яких мають свої правила підготовки та здійснення.

 

Запитання та завдання для самоперевірки

1. Який виступ називають інформаційним?

2. Які види інформаційних виступів Ви знаєте?

3. Охарактеризуйте основні особливості самопрезентації.

4. Який виступ називають протокольно-етикетним?

5. Які особливості кожного виду розважального виступу?

6. Який виступ називають переконливим?

7. Назвіть основні правила підготовки інформаційного виступу

8. У чому полягають особливості підготовки автобіографії?

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)