АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Охарактеризуйте фізичні НШВФ, пов'язані із електричним струмом

Параметри, що визначають тяжкість ураження електричним струмом, залежать від ряду факторів, основними з яких є: величина електричного струму і тривалість його впливу на організм; величина напруги, що впливає на організм; рід і частота струму; шлях протікання струму в тілі людини; електричний опір тіла людини; психофізіологічний стан організму, його індивідуальні властивості; стан і характеристика навколишнього середовища (температура повітря, вологість, загазованість, запиленість) і ін.
Тяжкість ураження електричним струмом залежить від ряду факторів і неоднакова в різних ситуаціях. Відомі випадки загибелі людей від слабких струмів при напрузі 12 В і благополучного результату при дії напругою 1000 В і більше. Це залежить від стану нервової системи, фізичного розвитку людини. Для жінок, наприклад, порогові значення сили струму приблизно в 1,5 рази нижче, ніж для чоловіків.
На результат поразки сильно впливає опір тіла людини, яка змінюється в дуже великих межах. Найбільшим опором володіє верхній шар шкіри завтовшки близько 0,2 мм, Що складається з мертвих ороговілих клітин
Електричний опір ізоляції

Електричний опір
Напруга дотику U, В
Напруга кроку Класифікація приміщень за небезпекою УРАЖЕННЯ ЕЛЕКТРИЧНИМ СТРУМОМ
До числа небезпечних і шкідливих виробничих факторів (ГОСТ 12.0.003-74) відносять підвищене значення напруги в електричному ланцюзі, замикання якого може відбутися через тіло людини, підвищений рівень статичної електрики, електромагнітних випромінювань, підвищену напруженість електричного і магнітного полів. У відношенні небезпеки поразки людей електричним струмом Правила улаштування електроустановок класифікують всі приміщення за такими ознаками.
Приміщення з підвищеною небезпекою - характеризуються наявністю в них одного з таких умов, що створюють підвищену небезпеку:
-Вогкості, коли відносна вологість повітря тривало перевищує 75% (такі приміщення називають сирими); або струмопровідного пилу (вугільної, металевої і т.п.);
-Високої температури (такі приміщення називають жаркими), коли температура повітря тривалий час (більше доби) перевищує 35 ° С;
-Струмопровідних підлог (металевих, земляних, залізобетонних, цегляних і т.п.);
-Можливості одночасного дотику до яких з'єднання з землею металевих елементів технологічного обладнання або металлоконструкциям будівлі і металевих корпусів електрообладнання.
Особливо небезпечні приміщення - характеризуються наявністю високої відносної вологості повітря, близькій до 100%, або хімічно активного середовища, руйнівно діє на ізоляцію електрообладнання, або одночасною наявністю двох або більше умов, відповідних приміщень з підвищеною небезпекою.
Приміщення без підвищеної небезпеки, в яких відсутні всі зазначені вище умови. Небезпека ураження електричним струмом існує всюди, де використовуються електроустановки, тому приміщення без підвищеної небезпеки не можна назвати безпечними.
Території розміщення, зовнішніх електроустановок. За ступенем небезпеки електроустановки поза приміщеннями прирівнюють до електроустановок, що експлуатуються в особливо небезпечних приміщеннях.
З урахуванням вимог електробезпеки рекомендуються такі номінальні напруги для електроприймачів:
12 В - для ручних світильників і переносного електроінструменту, застосовуваних в особливо небезпечних приміщеннях;
42 В - для тих же цілей - в приміщеннях з підвищеною небезпекою, а також для стаціонарних світильників, підвішених нижче 2,5 м над підлогою, в приміщеннях особливо небезпечних і з підвищеною небезпекою;
65 В - для апаратів дугового електрозварювання.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)