АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Адміністративно-правові відносини, їх структура, особливості та види

Читайте также:
  1. Адміністративне стягнення: поняття та види.
  2. Велике князівство Литовське: особливості взаємодії культур литовської і давньоруської.
  3. Види конституції, їх структура та особливості
  4. Відносини, що тісно пов'язані з трудовими як предмет трудового права України
  5. Відтворення населення та його регіональні особливості
  6. Вопрос 1 Административно-правовой статус: понятие, особенности, структура, виды
  7. Галузеві особливості, що впливають на організацію обліку
  8. Гносеологія, предмет, структура, завдання. Онтологія.
  9. Господарські правові відносини, їх ознаки та види
  10. Грошові відносини, що вкладаються на основі інтернаціоналізації господарських зв’язків, історично організовувалися у формі валютних систем.
  11. Державна служба та її особливості в Україні

 

Адміністративно-правові відносини — це система прав та обов'язків органів державної виконавчої влади, посадових осіб і службовців, громадян та інших суб'єктів, а також взаємозв'язок між ними в результаті здійснення державної виконавчої влад і та відповідальності у сфері державного управління.

Адміністративно-правові відносини містять у собі юридичну форму державної виконавчої влади і носять організаційний характер.

Обов'язковим правилом для виникнення адміністративно-правових відносин є участь у них обов'язкового суб'єкта, що наділений відповідними юридично-владними повноваженнями - органу державної виконавчої влади, його посадової особи.

За своєю природою адміністративно - правові відносини - це врегульовані нормами адміністративного права суспільні відносини, що складаються в сфері управління.

По-перше, це відносини, що складаються між вищестоящими і нижчестоящими органами державної виконавчої влади (державного управління, або відповідними державними службовцями). Наприклад, відносини між МВС України і нашим навчальним закладом з приводу підбору і розстановки керівних кадрів, в організації навчального процесу, матеріально-технічного забезпечення і т.і.

По-друге, це відносини, що виникають в сфері управління, між органами державного управління і об’єднаннями громадян. Наприклад, між місцевою державною організацією і політичною партією з приводу проведення останньою мітингу.

По третє, це відносини між органами державного управління і громадянами.

Наприклад, між органом внутрішніх справ і громадянином з нагоди одержання паспорта, вирішення будь-яких заяв і пропозицій, з приводу вчиненням громадянином адміністративного проступку і т. і.

Загальне, для всіх вказаних вище правових відносин, полягає в тому (їх особливість), що:

- вони складаються тільки при здійсненні управлінської (виконавчо-розпорядчої діяльності);

- у відносинах завжди, однією з двох сторін, є державний орган або державний службовець, наділений державно-владними повноваженнями;

- ці відносини, як правило, мають характер влади-підпорядкування і вирішуються в основному в адміністративному, і лише іноді, в судовому порядку;

- ці відносини можуть виникати незалежно від волі іншої сторони;

- сторона, яка не виконує обов’язки або перевищує надані права, передбачені адміністративно - правовою нормою, несе відповідальність не перед іншою стороною, а перед державою, в особі її компетентних органів (посадових осіб).

Адміністративні правовідносини, як і інші правовідносини, мають свою внутрішню побудову-структуру.

Складовими елементами адміністративних правовідносин: суб’єкти, об’єкти та юридичні факти.

Суб’єкти цих правовідносин - це їх учасники, наділені юридичними правами та обов’язками. Ними можуть бути:

- громадяни України, особи без громадянства та іноземні громадяни;

- державні органи, їх структурні підрозділи, підприємства, установи і організації;

- об’єднання громадян;

- державні службовці;

Об’єкти правового регулювання - це суспільні відносини управлінського характеру, що охороняються і регулюються законом - адміністративно - правовими нормами. Безпосереднім об’єктом регулювання є конкретна поведінка учасників цих відносин.

Виходячи із особливостей суб’єктів, розрізняються адміністративно - правові відносини, між органами державної виконавчої влади і відносини, в яких поряд з указаними органами беруть участь об’єднання громадян та громадяни.

За конкретним змістом ці відносини поділяються на майнові і немайнові.

Відповідно за характером юридичних зв’язків суб’єктів розрізняють вертикальні і горизонтальні. До вертикальних відносяться всі відносини, в яких виявляється юридична залежність однієї сторони від іншої, їх організаційна підпорядкованість.

Горизонтальні відносини відрізняються від вертикальних тим, що їх сторони є рівноправними.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)