АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Об’єднання громадян і громадяни, як суб’єкти адміністративного права

Читайте также:
  1. Адміністративно-правовий статус громадян України та іноземців
  2. Бюджетное право как подотрасль финансового права.
  3. В якому випадку особу можуть затримати співробітники правоохоронних органів за вчинення нею адміністративного правопорушення?
  4. Вбивство раба було негідною справою для римського громадянина
  5. Види підприємств та їх класифікація. Об’єднання підприємств
  6. Видів майна громадян, на яке не може бути звернено стягнення за виконавчими документами
  7. Виды источников уголовно-исполнительного права. Система уголовно-исполнительного законодательства.
  8. Визначальні фактори Нового часу (наукова революція і формування буржуазного громадянського суспільства)
  9. Виховання в дусі миру та формування громадянськості
  10. Гарантії конституційних прав та свобод людини і громадянина
  11. Гарантії прав і свобод людини і громадянина
  12. Готовиться к лекции в среду, на тему: Финансовое право, как отрасль права.

Адміністративна правоздатність громадян це здатність громадян України бути носіями суб'єктивних юридичних прав у різних сферах управлінської діяльності.

Адміністративна дієздатність громадян — це визнана в адміністративному праві України спроможність громадян своїми особистими діями здійснювати права та набувати нових особистих прав і виконувати обов'язки у відповідних сферах виконавчої влади. Вона в повному обсязі виникає у 18 років. Обмежена — з 16-річного віку.

Права і обов’язки громадян у сфері державного управління закріплені в Конституції, інших нормативних актах і підрозділяються на загальні і спеціальні.

Загальні права і обв’язки розповсюджуються на всі галузі управління: право на участь в управлінні, на оскарження дій посадових осіб, обов’язок додержуватись законів і підзаконіх актів.

Спеціальні права та обов’язки - це права громадян в тій або іншій галузі державного управління. Наприклад, в народному господарстві право займатися дозволеними видами трудової діяльності; у сфері громадського порядку і громадської безпеки - право на участь у забезпеченні громадського порядку, захист від посягань на честь, гідність; обов’язки у галузі охорони здоров’я - дотримуватися правил санітарії і гігієни; в області оборони-виконувати військовий обов’язок.

Як суб’єкти державного управління, громадяни можуть вступати в адміністративно - правові відносини з державними органами, їх підрозділами і посадовими особами

Ці відносини виникають:

- На основі реалізації громадянами прав у сфері управліннями - наприклад, права на державну службу;

- У зв’язку з виконаннями покладеними на громадянина обов’язків у сфері державного управління. (при виконанні військового обов’язку);

- У зв’язку з захистом законних інтересів громадян (при оскарженні незаконних дій посадових осіб);

- У зв’язку з порушенням громадянином правових обов’язків (при порушення правил дорожнього руху).

Адміністративно - правовий статус іноземних громадян, які проживають на території України, регламентується, як українським законодавством так і міжнародними угодами. Правовий статус осіб без громадянства визначається тільки законодавством України. Правосуб’єктність цих осіб виникає з моменту прибуття в Україну та припиняється з часу вибуття з України. При цьому держава виходить з принципу домовленості, що застосовується з іншими державами.

У сфері виконавчої влади на іноземців поширюється більшість прав та обов’язків, встановлених законодавством для громадян України. Без будь-яких винятків обов’язковими для іноземних громадян є норми Основного закону та інших законів держави, її традиції, загальобов’язкові правила громадського порядку, охорони природи, в’їзду - виїзду. Іноземці і особи без громадянства мають обмеження адміністративної правосуб’єктності в частині важливих правообов’язків, що складають групу виключних прав та обов’язків. Ці особи не можуть мати паспорт громадянина України, не мають виборчого права, не можуть бути обраними у державні органи, не можуть працювати на певних посадах.

Адміністративно - правовий статус іноземних громадян, які мають дипломатичну картку та привілеї дипломатичного імунітету, визначаються спеціальним законодавством та міжнародними угодами України.

ПОЛІТИКО

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)