АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Надниркові залози. Гормони мозкового шару, їх функції

Читайте также:
  1. Або одноклітинні залози, серозні, потові, молочні залози.
  2. Визначення мови та її функції.
  3. Діагностика екзокринної недостатності підшлункової залози.
  4. Механізми розвитку екзокринної недостатності підшлункової залози.
  5. Необхідність створення міжнародних економічних організацій та їх основні функції.
  6. Тема 8. Ринок, його суть і функції. Моделі ринку. Конкуренція і монополія.
  7. Шорсткість, хвилястість і стан верхнього шару, як елементи характеристики якості поверхні деталей машин

Надниркові залози - парний орган, розташований на верхніх полюсах нирок. Права надниркова залоза має трикутну форму, ліва – півмісяцеву. Надниркові залози покриті сполучнотканинною капсулою. Надниркові залози складаються з двох шарів, які функціонують незалежно: коркова речовина і мозкова речовина.

Мозкова речовина. Мозкова речовина надниркових виробляє катехоламіни (адреналін і норадреналін). Вони впливають на багато функцій організму, у тому числі на внутрішньоклітинні процеси обміну речовин. Адреналін підвищує силу і частоту серцевих скорочень. Звужує артеріоли шкіри і внутрішніх органів, викликає розширення артеріол в серці та скелетних м'язах. Підвищує рівень глюкози в крові за рахунок розщеплення глікогену в м'язах і печінці. Дія норадреналіну (НА) схожа на дію адреналіну (А), але не цілком однакова. НА підвищує периферичний судинний опір, а також систолічний і діастолічний тиск в більшій мірі, ніж А, який призводить до підйому тільки систолічного тиску. Адреналін стимулює вироблення гормонів передньої частки гіпофіза, НА - не викликає подібного ефекту.

12. Ендокринна функція жіночих і чоловічих статевих залоз. Гормони, дія на організм.Статеві залози - це залози змішаної секреції. Зовнішньосекреторна функція - утворення чоловічих і жіночих статевих клітин. Внутрішньосекреторна функція - вироблення статевих гормонів, які поступають в кров. Жіночі статеві залози - яєчники виробляють естроген, який контролює розвиток вторинних жіночих статевих ознак, регулюють статевий цикл, роблять вплив на формування емоційної сфери. рогестерон - забезпечує нормальне протікання вагітності, знижує чутливість матки до окситоцину. Чоловічі статеві залози сім'яники - виробляють тестостерон, андростерон. Біологічна роль цих гормонів - розвиток вторинних татевих ознак, розвиток статевого апарату. Андрогени - необхідні для нормального дозрівання чоловічих статевих клітин, впливають на обмін речовин: підвищують утворення білка, зменшують вміст жиру. Впливають па стан ЦНС і вищої нервової діяльності. Їх синтез регулюють гонадотропні гормони гіпофіза.

 

13. Тканинні гормони. Тканинні гормони - це біологічно активні речовини, що мають гормоноподібну дію, виділяються спеціальними клітинами, розташованими в різних органах Вони впливають, в першу чергу, на регуляцію діяльності того органу, де утворюються травному тракті секретин, панкреозимин и т.д. Грають важливу роль у регуляції моторики, секреції процесів всмоктування в ШКТ. В ряді органів і тканин утворюються серотонін, гістамін, простагландіни. Основна їх дія судинорозширювальна - розширення дрібних артеріол, що виявляється місцево, а також участі, в процесах обміну.

 

14. Функції крові.

- транспортна;

- дихальна - перенесення 02 і СО2;

- трофічна - забезпечення органів організму поживними рі-чошшими,

- екскреторна - виділення кінцевих продуктів метаболізму і орі ані іму;

- терморегуляторна – кров охолоджує енергоємні органи і зігріває органи, які втрачають тепло;

- захисна - імунітет, згортання;

- гуморальна регуляція - перенесення гормонів і біологічно шч інших речовин від клітин, де вони утворюються до інших клітин;

- підтримка сталості рН, осмотичного тиску та ін.;

- забезпечення водно-сольового обміну між кров'ю і тканинами. У артеріальній частині капілярів рідина і солі надходять у тканини, а у венозній частині капілярів повертаються в кров.

- здійснення креаторних зв’язків – передача міжклітинної інформації за допомогою макромолекул, які здатні регулювати процеси синтезу білка, диференціювання клітин та ін.

 

15. Склад, кількість крові.

Кров складається з плазми і формених елементів (еритроцитів, лейкоцитів, тромбоцитів). Підтримання необхідного рівня компонентів плазми залежить від функції печінки, нирок та інших органів і тканин, водного режиму організму. Загальна кількість крові залежить від статі й інтенсивності обміну. У людини її кількість складає приблизно 6-8 % маси тіла (4-6 л). У звичайних умовах кров по судинах циркулює не вся. Частина її знаходиться в депо (у місцях накопичення): у печінці – до 20 %, у селезінці – до 16 %, у шкірі – близько 10 % від загальної кількості крові. При фізичних навантаженнях, коли потреба в кисні в працюючих органах різко збільшується, зростає й об’єм крові, що циркулює в судинному руслі з а рахунок виходу її з депо.

 

16. Плазма крові. Плазма – рідка частина крові. Вона містить електроліти, білки, вуглеводи, біологічно активні сполуки (гормони), а також кисень і вуглекислий газ. 90-91 % маси плазми крові приходиться на частку води, 7-8 % складають білки, 0,9 % - неорганічні речовини і 1,1 % - інші органічні речовини.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)