АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Характеристика системи травлення

Читайте также:
  1. A. Характеристика нагрузки на организм при работе, которая требует мышечных усилий и энергетического обеспечения
  2. I. Общая характеристика договора продажи недвижимости
  3. II. Загальна характеристика ХНАДУ
  4. IX. ОРГАНИ ТРАВЛЕННЯ. ПОХОДЖЕННЯ
  5. S: Установить соответствие между типами общества и их характеристиками.
  6. А. Общая характеристика вены
  7. Аварии на химически опасных объектах, их медико-тактическая характеристика.
  8. Агальна характеристика конституційного права України.
  9. Адаптація. Характеристика адаптацій. Основні концепції адаптаційних пристосувань
  10. Административное правонарушение и преступление: сравнительная характеристика.
  11. Амплитудно-частотная характеристика (АЧХ)
  12. Аналіз та оцінка екологічної складової регіональної системи

Травлення – це складний процес фізико-хімічної переробки їжі, в результаті якого стає можливим всмоктування розчинних продуктів гідролізу в кров і лімфу, засвоєння їх організмом.

Шлунково-кишковий тракт має суцільну трубку, яка складається із ротової порожнини, глотки, стравоходу, шлунка, тонкого і товстого кишечника. У шлунково-кишковий тракт поступають продукти секреції декількох органів, а саме слинних і підшлункових залоз, печінки У шлунково-кишковому тракті відбуваються складні фізико-хімічні перетворення їжі, які здійснюються завдяки моторній, секреторній і всмоктувальній функціям. Крім цього, органи системи травлення виконують і екскреторну функцію, завдяки якій виводятьсяіз організму залишки неперетравленої їжі та деякі продукти обміну речовин.


58.Функції травної системи людини Секреторна функція -виділення ферментів та інших речовин у складі слини, шлункового, підшлункового, кишкового соків та жовчі. Видільна функція -всмоктування поживних речовин здійснюється слизовою оболонкою шлунку, тонкої і товстої кишок, здійснюють видільну функцію, яка полягає у виведенні з організму деяких продуктів обміну речовин.

 

59. Травлення у ротовій порожнині В порожнині рота починається переробка їжі, де відбувається її подріблення, змочування слиною і формівання харчової грудки.

Їжа, що поступає до рота подразнює смакові, тактильні і температурні рецептори, які знаходяться на сосочках язика. Імпульси від рецепторів по нервових волокнах трійчастого, лицьового і язикоглоткового нервів доходять до нервових центрів.В результаті рефлекторно здійснюється секцеціят слиних, шлункових і підшлункової залоз і здїйснюються рухові акти жування і ковтання, також їжа змочується слиною і набуває м’якої консистенції і проковтується. В ротову порожнину впадають протоки 3-х пар слиних залоз: привушні,підщелепні і під’язикові- остані дві є залозами змішаної секреції. Також є дрібні залози поверхні язика, слизової піднебіння та щік. Слині залози містять клітини, які виділяють рідку і серозну слину. З серозних клітин складаються привушна залоза і залози бічних поверхонь язика. Слизові залози розташовані на корені язика, твердому і м’якому піднебінні.

 

60. Склад та властивості слини Слина складається з води, органічних і неорганічних речовин в ній є білки та муцин-надає слині в’язкість, формує харчову грудку. Також в ній містяться гідролітичні ферменти, що розчеплюють вуглеводи-Альфаамілаза, яка розчеплює крохмаль до мальтози і мальтази-розч. мальтозу до глюкози.Лізоцин- має бактерецидні властивості і попереджає розвиток кар’єсу. Можуть також виділятися такі продукти обміну як лікарські речовини, алкоголь, сечова кислота, солі ртуті.

Регуляція слиновиділення Центр слиновиділення знаходиться в довгастому мозку і здійснюється нервовим і гуморальним шляхом. Інервація слинних залоз здійснюється парасимпатичними і симпатичними нервами ВНС. Секреція слини здійснюється рефлекторно.

 

61.Будова шлунку. Травлення у шлунку Шлунок є порожнинистим м’язовим органом, що складається з дна, кардіальної частини, тіла і воротарної частини. Стінки шлунку складаються з 4-х шарів: слизової оболонки-внутрішня оболонка шлунку, підслизової обололнки-знаходяться артеріальні, лімфатичні, венозні судини, а також підслизове нервове сллетіння, м’язової оболонки,серозної оболонки-зовнішній покрив шлунку.

Функції шлунку Шлунок виконує секреторну, моторну,всмоктувальну, екскреторну, інкреторну і бактерицидну функцію. Секреторні залози-складаються з головних- виробляють ферменти шлункогово соку, додаткових- виділяють мукоїдний секрет, обкладові клітини-соляну кислоту. Моторна функція шлунку здійснюється за рахунок скорочення мускулатури стінки шлунку, за вдаки чому відбувається перемішування їжі і проштовхування її далі. Всмоктувальна функція сприяє надходження в організм з шлунку води, мінеральних солей, продуктів розчеплення вуглеводів.Екскреторна функція пов’язана з виділенням продуктів обміну білків, вуглеводів. Інкреторна функція впливає на утворення тканинних гормонів, які впливають на процеси травлення. Бактерицидна функція здійснюється за рахунок соляної кислоти.

 

62 Склад та властивості шлункового соку Шлунковий сік є безбарвною прозорою рідиною.В його склад входять ферменти: ліпаза,слиз, вода, HCl, мінеральні речовини. Головні кліт.- виділяють пипсиногени, які під дією HCl перетворюються на пепсин. Соляна к-та шлункового соку виробляється обкладковими кліт. Вона перетворює пепсиноген в пепсин, викликає денатурацію і набухання булків, сприяє зсіданню молока. Додаткові клітини виробляють мукоїд ний секрет-шлунковий слиз, який захищає від механічного подразнення.

 

63 Фази шлункової секреції Весь період шлункової секреції поділяють на три фази: складно рефлекторна(мозкова)- виділення шлункового соку викликається запахом, виглядом їжі, звуковими подразниками пов’язані з приготуванням їжі. При цьому виділяється невелика кількість соку, який містить багато ферментів.А після того як їжа потрапляє до ротової порожнини, починається безумовно-рефлекторне виділення шлункового соку. Шлункова фаза- настає при контакті їжі з рецепторами слизової оболонки шлунка. На другу фазу шлункової секреції впливають хімічні сполуки, що надходять в кров і збуджують шлункові залози. Кишкова фаза- починається з моменту надходження їжі в кишечник.Вплив на виділення шлункового сока в цю фазу надає гормон ентерогастрин.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)