АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методи соціологічного аналізу

Читайте также:
  1. I. ОРГАНИЗАЦИОННО-МЕТОДИЧЕСКИЙ РАЗДЕЛ
  2. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  3. III. Метод, методика, технология
  4. III. МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ СТУДЕНТАМ ПО ПОДГОТОВКЕ К СЕМИНАРУ
  5. III. Общие методические указания по выполнению курсовой работы
  6. IV. Учебно-методический блок.
  7. IV. УЧЕБНО-МЕТОДИЧЕСКОЕ, ИНФОРМАЦИОННОЕ И МАТЕРИАЛЬНО-ТЕХНИЧЕСКОЕ ОБЕСПЕЧЕНИЕ ДИСЦИПЛИНЫ
  8. V. Учебно-методическийблок
  9. VII. УЧЕБНО-МЕТОДИЧЕСКОЕ ОБЕСПЕЧЕНИЕ ДИСЦИПЛИНЫ
  10. VII. УЧЕБНО-МЕТОДИЧЕСКОЕ ОБЕСПЕЧЕНИЕ КУРСА
  11. А. Методика розрахунків збитків внаслідок забруднення атмосферного повітря
  12. Анализ ВКР на соответствие требованиям методических указаний

Методами соціологічного аналізу є спостереження, аналіз документів та опитування.
Соціологічне спостереження - цілеспрямоване простежування за розвитком явищ, результати якого в тій або іншій формі фіксуються дослідником і потім перевіряються. У соціології спостереження тільки тоді є результатом аналізу, коли його результати фіксуються у так званих "щоденниках", протоколах дослідження.
Види спостережень за різними критеріями:
- за умовами організації: польове(здійснюється у реальній життєвій ситуації);
лабораторне (умови створюються самим дослідником);
- за місцезнаходженням дослідника: невключене (дослідник є зовнішнім спостерігачем); включне (дослідник включений у процес);
- за тривалістю здійснення: систематичні(проводяться за розробленим планом вивчення об'єкта); несистематичні проводяться за допомогою опитувань, документів тощо).
Розрізняють також відкриті спостереження (членам досліджуваної групи відомий факт спостереження за ними) і спостереження інкогніто (члени групи не підозрюють, що за ними ведеться спостереження).
Метод опитування - один із розповсюдженіших методів соціол. аналізу; засновується на висловлюваннях окремих осіб і проводиться з метою виявлення найтонших нюансів в думках респондентів. Існує 2 різновиди опитування: анкетування (не передбчає контакту анкетера і респондента; існує очне та заочне анкетування) та інтерв*ю (передбачає беспосередній контакт інтерв*юєра та респондента; існують індивідуальні та колективні інтерв*ю).
Аналіз документів дає можливість побачити важливі сторони соціал дійсності, допомагає виявити норми і цінності, притаманні суспільству, одержати відомості, необхідні для опису тих або інших соціальних структур і систем, простежити динаміку взаємодії між різними соціальними групами і окремими людьми. Види:
- за формою фіксації інфо:письмові документи; статистичні данні; іконографічна документація (кіно - відео - фото документація, картини);
фонетичні документи.
- за статусом джерела: офіційні і на неофіційні.
- за ступенем опосередкованості: первинні(створені на основі безпосереднього досвіду автора) і вторинні документи (створені на базі узагальнення первинних документів).
- за критерієм авторства документи ділять на індивідуальні (створені одним автором) і колективні (створені декількома авторами, групою).
В соціології найбільш поширеними є традиційний (класичний) і формалізований (якісно - кількісний) метод аналізу документів. Традиційний аналіз дає суб'єктивну оцінку змісту документа.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)