АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні елементи програми соц дослідження

Читайте также:
  1. D – ЕЛЕМЕНТИ.
  2. I.4. ОСНОВНІ МОДЕЛІ ЗВЕРТАННЯ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ
  3. III.Результати дослідження
  4. P – ЕЛЕМЕНТИ.
  5. Адаптація. Характеристика адаптацій. Основні концепції адаптаційних пристосувань
  6. Адміністративне правопорушення як підстава юридичної відповідальності: ознаки і елементи.
  7. Бактеріоскопічне дослідження харкотиння – метод виявлення туберкульозу
  8. БУДОВА М'ЯЗІВ. ОСНОВНІ ВИДИ СКЕЛЕТНИХ М'ЯЗІВ
  9. В) Екзистенціалізм та його основні напрями.
  10. Великі програми повинні розроблятися так щоб їх супровід був максимально зручним.
  11. Види, типи і форми професійного спілкування. Основні закони спілкування.
  12. ВИЗНАЧЕННЯ ВИРОБНИЧОЇ ПРОГРАМИ ПРОЕКТОВАНОГО ЦЕХУ

Програма соц.дослідження – спеціалізований науковий документ, що містить основні вихідні теоретичні та емпіричні передумови, параметри та засади соц.дослідження. В програмі дослідж має міститись ряд принципових моментів, в залежності від стратегії та виду дослідження, деякі елементи програми можуть бути недослідженими, та навіть якщо деякі з обов*язкових елементів не прописуються,вони мають бути усвідомлені дослідником.Всі елементи програми мають бути однозначно визначені, взаємопов*язані та логічно структуровані. Багатозначність або туманність в програмі ведуть до ненаукових результатів..Отже, програма є передумовою науковості соц.дослідження.

Програма соц.дослідження складається з 2 великих розділів:

1 - методологічний-прописуються основні теоретичні, методичні та методологічні параметри дослідження. Будь який методологічний розділ починається з обґрунтування проблемної ситуації(актуальності дослідження-чому актуальна?в чому проблема?чому ми стверджуємо що це проблема?).обґрунтування має 2 виміри:1-проксеологічний (що проблема являє собою на практиці…розкриває неспівпадіння того що є і що має бути)2-гносеологічний(Не має сенсу вивчати проблему,яку ми знаємо.Тому актуальне незнання соц проблеми та способів її вирішення).

---Об*єкт та предмет.Визначає що саме ми будемо досліджувати,який феномен.Об*єкт соц дослідження – частина соц реальності,що знаходиться в полі зору соціального дослідження.Предмет дослідження – аспект об*єкту, той бік,фрагмент,чи характеристика об*єкту що буде вивчатись.чітко визначений

---Постановка мети та завдань дослідження.Мета-кінцевий результат дослідження.Завдання-конкретні кроки щоб досягти мети(4-20)Кожне з завдань розпадається на гіпотези. 2 рівня(1-основна,гіпотеза підстави.В результаті розкладання завдань – гіпотези наслідку-додаткові)

---Операціоналізація основних понять-представлення наукового поняття у вигляді набору ознак,крізь які ці поняття можна вивчати.ООП-разумна організація дослідж,бо саме вона є переход від теорії до практики,від

Наукових понять до життя людей.Створення системи індикаторів-ознак,за допомогою котрих дослідник вимірює або фіксує соц.явище. Системний аналіз предмету дослідження-попереднє вивчення предмету з урахуванням структури предмету(властивостей,функцій,зовнішніх зв*язків)

2-процедурний розділ – вкл опи та обґрунтування конкретних процедур дослідження.Сюди входять:

-обґрунтування моделі вибіркової сукупності-способу відбору респондентів у дослідження

-функціонування хронологічного та функціонального плану(хто що і коли має робити)

-обгрунтування обраних методів та методик

-очікувані орієнтировні результати дослідж та їх можливе використання.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)