АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Виклад і культура тексту

Читайте также:
  1. III. МАССОВАЯ И ЭЛИТАРНАЯ КУЛЬТУРА
  2. IX. Перепишіть і зробіть письмовий переклад українською мовою наступного тексту.
  3. АНТИЧНАЯ КУЛЬТУРА
  4. Античні міста – поліси, їх культура в українських землях.
  5. Белорусская культура периода «застоя».
  6. В первичных культурах клеток
  7. В ____________ обществах массовая политическая культура носит обычно фрагментированный, а не гомогенный характер.
  8. В. Скіфо-сарматська культура.
  9. Виды культуры (доминирующая, субкультура, контр культура).
  10. Викладач ______________І.С. Коковіхіна
  11. Викладач ______________І.С. Коковіхіна

Приступати до написання тексту курсової роботи треба лише при наявності підготовчого варіанту. У цьому полягає успіх, культура і висока якість курсової роботи студента.

Редагування полягає в упорядкуванні тексту, усуненні усього зайвого, що заважає чіткому висвітленню теми. Виклад повинен бути логічним і послідовним, у чіткої відповідності з планом роботи. Це дозволить виключити усякого роду повтори і відхилення від теми, дасть можливість уникнути складних слів і виразів, а неточні формулювання замінити більш чіткими. Уникайте побудови занадто великих речень, що займають половину і більш сторінки. Треба прагнути до стислості та точності викладання змісту питань!

Особливої уваги заслуговує оформлення цитат. Вони повинні точно відповідати першоджерелу зі зберіганням усіх його особливостей. До наведених у тексті цитат та цифрових даних варто робити обов'язкові виноски, що вказують на джерело запозичення. Посилання розташовують або знизу сторінки, під рисою, що відокремлює їх від тексту, або виділяються за допомогою використання квадратних дужок. Посилання на джерело складається з елементів, що наводяться у строго визначеній послідовності: прізвище, ініціали автора, точна назва книги (часопису), місце і рік видання, том (номер), сторінка. При декількох посиланнях на одній сторінці на те саме джерело вказується: “Там же, с.... “. Якщо запозичена думка викладається своїми словами, то у виносці вказується: “Див.:... (повна виноска на джерело)”. При використанні системи квадратних дужок після цитати вказується джерело запозичення, наприклад - [2; с.4], у яких перша цифра означає порядковий номер джерела в списку літератури, а друга - сторінку джерела запозичення. Використання фактичного матеріалу можливо за допомогою таблиць, графіків, діаграм, схем та інших видів ілюстрацій. Особливе місце серед них займають статистичні таблиці - найбільше ефективна форма подачі матеріалу (див. приклад таблиці). Правильно заповнена таблиця дозволяє провести порівняльний аналіз зібраних даних, продемонструвати динаміку економічних показників, показати тенденції, що складаються на той час.

 

 

Наприклад:

 

 

Таблиця 1

Динаміка річних і середньомісячних рівнів інфляції в Україні в 1992-1997 роках

Роки Рівень інфляції за рік (%) Середньомісячний рівень інфляції (%)
  2100,5 28,90
  10255,0 49,09
  501,1 14,37
  181,7 9,01
  39,7 2,83
  10,1 0,80

Джерело: Схід. - 1998. - № 6. - С. 22.

 

Наочно відбити в тексті ті або інші причиново-наслідкові залежності допомагає побудова графіків, а показати взаємозв'язок структурних елементів можливо найкраще на схемі. Візьмемо, наприклад, тему “Економічна теорія товару і грошей”. У цій темі можна графічно висловити елементарну залежність між вартістю зроблених продуктів і вартістю золота, що виявляється у товарних цінах. Поданий графік відбиває зміну кількості праці, вкладеної протягом якогось терміну часу у виготовлення визначеного товару при незмінних трудових витратах на видобуток золота. Наприклад, трудові витрати на виробництво одиниці товару по періодах t1, t2 і t3 скоротилися з 40 до 30 і 25 годин, а видобуток 1 гр. золота обходився у всі ці періоди в 10 годин. У площинній прямокутній системі координат це виглядає в такий спосіб:

При використанні фактичного, цифрового матеріалу варто уникати надмірного накопичення фактів. Їх може бути трохи, але вони повинні бути вагомими, переконливими. Цьому сприяє форма їхньої подачі, наприклад, у виді діаграм:


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)