АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Поняття, мета та метод господарського права України

Читайте также:
  1. A) Метод опроса
  2. A) это основные или ведущие начала процесса формирования развития и функционирования права
  3. I. Личные права и свободы.
  4. I. Метод стандартизации
  5. I. Методы выбора инновационной политики
  6. I. ОРГАНИЗАЦИОННО-МЕТОДИЧЕСКИЙ РАЗДЕЛ
  7. I. Основные характеристики и проблемы философской методологии.
  8. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  9. II. ВИРУСОЛОГИЧЕСКИЙ МЕТОД
  10. II. Методологічні засади, підходи, принципи, критерії формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  11. II. Методы прогнозирования и поиска идей
  12. II. Організація перевірок органами Держтехногенбезпеки України

Господарське право можна розглядати в кількох аспектах: як галузь права, як галузь законодавства, як науку і як навчальну дисципліну.

Доктринальними підходами до визначення господарського права є три основних концепції:

- що господарське право - це не самостійна галузь права, а поєднання цивільно-правових норм, що діють у сфері господарювання;

- господарське право - самостійна галузь права, яка не мае нічого спільного з іншими галузями права;

- комплексна галузь права, в якій зібрано правові норми основних галузей права, приурочені до одного предмета правового регулювання - господарської діяльності.

Господарське право е самостійною галуззю права, оскільки:

- визначае порядок ведення господарської діяльності та регулюе відносини, пов'язані з її здійсненням;

- характеризується своїми принципами, предметом, суб'єктами та методами регулювання;

- регулюе господарські відносини як по горизонталі, так і по вертикалі;

- мае значення як галузь права, галузь законодавства, наукова та навчальна дисципліна.

Сферу господарських відносин становлять господарсько-виробничі, організаційно-господарські та внутрішньогосподарські відносини. три методи регулювання: метод обов’язкового припису, метод автономних рішень (метод узгодження) та метод рекомендацій.

Розкриваючи сутність трьох наведених методів, В. С. Щербина додає, що концептуально методи господарського права будуються на двох принципах: загальнодозвільному («дозволено все, що не заборонено законом»), за яким діють підприємства і підприємці, та зобов’язувальному («суб’єкти господарського права зобов’язані і мають вчиняти те, що на них покладено законом»). Цей принцип в основному стосується органів державного управління економікою.

У нашому випадку (при виявленні сутності методу господарського права) вельми корисна роль «третього» елемента може бути відведена поняттю «суспільний господарський порядок», під яким слід розуміти заведений у суспільстві спосіб матеріального виробництва, заснований на положеннях Конституції, нормах права, моральних принципах, ділових правилах та звичаях, схвалених законодавчою владою в стратегічних економічних рішеннях, що забезпечує гармонізацію приватних і публічних інтересів і створює партнерські і добропорядні взаємовідносини в господарюванні

Що до мети господарського права – то, на мою думку, це регулювання відносин у сфері здійснення господарської діяльності, яка визначена ГК, як діяльність суб'єктів господарювання у сфері суспільного виробництва, спрямована на виготовлення та реалізацію продукції, виконання робіт чи надання послуг вартісного характеру, що мають цінову визначеність.Сферу господарських відносин становлять господарсько-виробничі, організаційно-господарські та внутрішньогосподарські відносини.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)