АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Класифікація грунтів В. В. Докучаєва та Н. М. Сибірцева

Читайте также:
  1. БИЛЕТ 5-6Поняття про організаційні форми навчання. Класифікація форм навчання природознавству.Класифік норм навч.природозн.
  2. Бюджетна класифікація: будова, роль і призначення видатків
  3. Бюджетна система України та бюджетна класифікація
  4. Види документів та їх класифікація.
  5. Види документів та їх класифікація.
  6. Види і класифікація економічних наук
  7. Види комерційних банків. Визначення банківських операцій та їх класифікація
  8. Види кредитів, їх класифікація та економічна характеристика
  9. Види мислення, їх класифікація
  10. Види підприємств та їх класифікація. Об’єднання підприємств
  11. Державний бюджет України. Склад і структура його доходів та видатків. Бюджетна класифікація
  12. Державний кредит та державні запозичення, їх класифікація

Робота № 5

«загальна характеристика грунтового покриву»

Виконала: студентка групи ГГ-11 Котенко Юлія

Перевірив: ст. викладач Ю.В. Роганін

Класифікація грунтів В. В. Докучаєва та Н. М. Сибірцева.

Класифікація грунтів являє собою об'єднання їх в групи по найважливішим властивостям, походженням і особливостям родючості. В. В. Докучаєв і Н. М. Сибірцев затвердили погляд на грунт як на особливе природне утворення, яке розвивається в тісній взаємодії з навколишнім середовищем, в єдиній природній екологічній системі.

Докучаєв розглядає будову чорнозему як найбільш типовою грунту. Детально описуючи морфологічні особливості чорнозему, Докучаєв приходить до висновку, що «найприродніше вважати за грунт два верхніх горизонту, нижній ж за підгрунтя, грунт, корінну або материнську породу». Для підготовки основ класифікації Докучаєв розглядає способи походження найголовніших грунтових типів та найважливіші ознаки грунтів. Їм виділяються:

1. грунти, що утворилися шляхом перетворення різних корінних порід при вільному доступі повітря, при цьому продукти руйнування залишаються на місці - так звані рослинно-наземні грунту;

2. типово болотні грунти, що утворилися при заростання озер;

3. суходольно-болотні грунти, що займають проміжне положення і утворюються при періодичному перезволоженні за рахунок поганої водопроникності порід і вирівненності рельєфу;

4. грунту, що формуються на постійно оновлюються наносних відкладах, - алювіальні грунти;

5. грунту перехідні між наносними і типовими.


Головна ідея, що лежить в основі класифікації, - грунт є функція факторів грунтоутворювачів. За способом залягання (по наявності первинних генетичних рис) Докучаєв виділяв «нормальні», «анормальні» і «перехідні» грунту.

За основу цієї класифікації було покладено ідею генезису грунтів, тобто за походженням, місцем розташування, ознаками і властивостями. За способом походження виділив п'ять класів: 1) Рослинно-надземні; 2) Сухопутних-болотні; 3) Болотні; 4) перемитих; 5) Наземно-наносні; 6) наносне. Продовжувач Докучаєвськ поглядів Н. М. Сибірцев. Відміну від класифікації Докучаєва в тому, що у Сибірцева поділ грунтів будується на географічному принципі - виділяються зональні, інтразональні і азональні грунту.

Класифікація ґрунтів – об’єднання ґрунтів в групи за генезисом, будовою, важливими ознаками та родючістю. Основним завданням класифікації ґрунтів є об’єднання їх в групи за їх властивостями, походженням і особливостями родючості.

Грунтово-географічне районування – це поділ території на грунтово-географічні регіони, однорідні за структурою грунтового покриву, поєднанням факторів грунтоутворення і можливостями сільськогосподарського використання грунтів.

Грунтова зона ареал одного або двох зональних типів грунтів і супутніх йому інтразональних грунтів. Всередині грунтових зон на переході до сусідніх зон виділяються грунтові підзони – частини зони, витягнуті в тому ж напрямку, на території яких розповсюджені певні зональні підтипи грунтів.
Грунтова провінція частина грунтової зони, яка відрізняється специфічними особливостями грунтів і умовами грунтоутворення (зволоження, континентальність клімату, температура).

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)